Mechelse gezinnen renoveren goedkoper dankzij gunstige energielening

13 Januari 2021

Mechelse gezinnen renoveren goedkoper dankzij gunstige energielening

Toen de stad ruim een halfjaar geleden het aanbod lanceerde van een Mechelse energielening* voor energievriendelijke woningrenovaties, was dat voor Annelies Mommen en Jeroen Delvael het ultieme duwtje in de rug om te investeren in zonnepanelen op het dak van hun woning in de Grote Nieuwedijkstraat. Al 18 gezinnen tekenden in, Stad Mechelen hoopt om dat aantal te vertienvoudigen tegen september 2022.

Annelies Mommen (35) en Jeroen Delvael (37) wonen met hun dochter Lily (3) in een rijwoning in de Grote Nieuwedijkstraat in Mechelen. Met renoveren hebben ze weinig tot geen ervaring. Het huis was al voor een groot stuk verbouwd toen zij het zes jaar geleden kochten. Maar de verwarming, die is nooit echt aangepakt. “De oude elektrische kachels in het huis waren versleten en verbruikten heel veel energie, echt een doorn in het oog, maar iets wat we niet meteen konden aanpakken”, zegt Annelies.

“Via Nieuwe Maan ontdekten we dat Mechelen energieleningen aanbiedt om dit soort zaken aan te pakken. Door de lockdown had ik ook wat meer tijd om alles uit te zoeken. Zo liggen er sinds december zonnepanelen op ons dak en wordt er nagedacht over een energiezuinige warmtepomp. Voor dat laatste zijn we nog in renovatiebegeleiding”, gaat Annelies verder.

“Voor de zonnepanelen zijn we een energielening aangegaan bij de stad. Zo viel een grote financiële drempel plots weg, en we hoefden daarvoor niet eens alle banken af te schuimen voor de beste overeenkomst. Lenen bij de stad geeft veel vertrouwen en de medewerkers zijn heel bereikbaar. De investeringskosten kunnen we spreiden over acht jaar en met het geld dat we besparen op onze energiefactuur, lossen we onze lening af.”

Duurzame en sociale relancemaatregel

Het stadsbestuur van Mechelen maakte voor de Mechelse energielening 2 miljoen euro vrij in het postcorona-actieplan. Daarnaast werd ook een subsidie Kwaliteitsvol Wonen toegekend vanuit de Provincie Antwerpen, die de meerwaarde van de Mechelse energielening kon waarderen. Op die manier worden heel wat Mechelaars ontzorgd.

Het is zowel een klimaatvriendelijke als een sociale relancemaatregel, enerzijds om ervoor te zorgen dat de renovatiegolf in Mechelen niet stilvalt na corona, anderzijds om Mechelaars op de radar te krijgen die eigenlijk recht hebben op een renteloze energielening** van Vlaanderen, met name de meer kwetsbare gezinnen. De Mechelse Energielening is er voor iedereen die daar buiten valt***.

Lees ook: Opnieuw 1%-lening voor Mechelaars die renoveren

“Met het budget van 2 miljoen euro kunnen we 133 leningen aan het maximumbedrag van 15.000 euro aanbieden. Niet iedereen vraagt echter het maximumbedrag aan. Het gemiddelde ligt nu op 10.070 euro. We gaan er dus vanuit dat we tussen de 150 en 200 gezinnen zullen kunnen helpen. Er wordt budget voorzien tot september 2022, niet te lang twijfelen dus”, legt schepen van energie, klimaat en duurzaamheid Marina De Bie uit.

“Zo’n energielening is een goed beleidsinstrument, dat dicht bij de burger staat”, bevestigt gedeputeerde voor wonen Kathleen Helsen. “De provincie Antwerpen ondersteunt dit relance-initiatief van de stad Mechelen om de kwetsbare doelgroep onderaan de woonmarkt beter te bereiken én te begeleiden. Er wordt geïnvesteerd in een coördinator om deze mensen toch naar de renteloze energielening van Vlaanderen te loodsen.”

Groot ondersteuningsaanbod

Schepen Marina De Bie is ervan overtuigd dat nog veel meer gezinnen, net als Annelies en Jeroen, hun woning energetisch zouden renoveren als ze het ondersteuningsaanbod van de stad zouden kennen. Ze raadt woningeigenaars dan ook aan om het ondersteuningsaanbod van Mechelen Klimaatneutraal en Energiepunt Mechelen eens goed te bekijken: “Van alle sectoren zorgen de huishoudens in Mechelen voor de grootste CO2-uitstoot. Daarom is het ontzorgen van inwoners bij hun woningrenovatie een van de belangrijkste pijlers in ons Klimaatplan. En we zijn op de goede weg, want de uitstoot van de Mechelse huishoudens daalde met 13% tussen 2011 en 2017. We kunnen onze klimaatambities dus echt samen waarmaken”, legt ze uit.

“Zonder de Mechelse energielening zouden we onze verwarming misschien nooit aangepakt hebben. We zouden alleszins meer getwijfeld of langer gewacht hebben. En daar is het klimaat natuurlijk niet bij gebaat”, besluit Annelies Mommen.


*  De Mechelse 1%-lening kent een rentevoet van maximaal 1% (1% jaarlijks kostenpercentage (JKP)) en een maximum looptijd van 8 jaar. Maximum te ontlenen bedrag van 15.000 euro.

** De Vlaamse Energielening kent een rentevoet van maximaal 0% (0% jaarlijks kostenpercentage (JKP)) en een maximum looptijd van 10 jaar. Maximum te ontlenen bedrag van 15.000 euro.

*** Let op, geld lenen kost ook geld. Dit betreft een consumentenkrediet. Kredietgever: AGB Energiepunt Mechelen, Grote Markt 21, 2800 Mechelen. Financierder: Het Vlaamse Gewest en Stad Mechelen.