Zet Mechelen mee vol zonnebloemen

 

Onze stad is de afgelopen 25 jaar opengebloeid. Met Groen hebben we al die tijd in het stadsbestuur meegebouwd aan de metamorfose van onze stad. Dankzij jullie positieve inzet en steun.

Daarom willen we samen met jou onze stad in de bloemetjes zetten. Door overal zonnebloemen te zaaien en te planten. In de zomer zal onze stad zo helemaal in bloei staan. Dat is goed voor de bijen en de vogels, maar ook voor ons allemaal. Als een teken van hoop in deze moeilijke corona-periode.

Doe mee! Bestel hier je biologische zonnebloemzaden en ontdek onze verhalen.

 

bestelzaden-8.png

ontdek_de_verhalen-8.png

 

zonnebloemenbottom-8.png

 

 

Onze stad vol zonnebloemen in 4 gemakkelijke stappen!

 

Stap 1

Om zonnebloemen te laten groeien, heb je zaden nodig.

Je kan je gratis biologische zonnebloemzaden op twee verschillende manieren ontvangen*:

1. Je hangt de zonnebloemkaart aan een raam op dat goed zichtbaar is vanaf de straatkant. Onze vrijwilligers gaan rond en bezorgen je een gratis zakje zonnebloemzaden in je brievenbus.

2. Je bestelt je gratis zakje zonnebloemzaden op onze website. Onze vrijwilligers komen dan weldra je gratis zakje zonnebloemzaden in je brievenbus steken.

* zolang de voorraad strekt

 

 

howto2_4x.png

Een stad vol zonnebloemen begint bij het zaaien van de zaadjes.

Zonnebloemen zijn echt heel gemakkelijk en verlangen niet veel om te ontkiemen. Je kan ze meteen in de volle grond zaaien vanaf mei. Maar beter is om ze eerst in potjes te zaaien, zodat vogels de kans niet krijgen om de zaadjes nu al op te eten. Binnen enkele maanden zijn het er namelijk 100 keer meer.

Bedek de zaden met een laag aarde van ongeveer een centimeter. Bevochtig de aarde waarin je de zaadjes hebt gelegd. Zorg de volgende dagen dat de aarde niet uitdroogt. Weldra zullen de eerste kiemen zichtbaar worden.

 

 

howto3_4x.png

Binnen een week of twee zijn onze kiemen enkele centimeters groot.

Heb je ze in volle grond gezaaid, dan moet je niet veel doen. Bij droogte vochtig houden tot de zonnebloem diep genoeg geworteld is, is zeker aan te raden. Het kan zeker ook helpen om een stok als steun te voorzien.

Heb je in potjes gezaaid, kan je de potjes buiten zetten zodat de plantjes kunnen wennen aan de natuurelementen. Eens je onderaan het potje wortels ziet verschijnen, wordt het tijd om ze uit te planten. Maak een plantgat dat iets groter is dan de kluit van de zonnebloem. Maak verharde aarde eerst iets los, zodat de wortels van de zonnebloem gemakkelijker dieper kunnen wortelen. Zet de kluit in het plantgat en voeg aarde toe tot ze mooi vast zit. Giet de volgende dagen voldoende. Het kan zeker ook helpen om een stok als steun te voorzien.

 

 

howto4_4x.png

Nu is het genieten van de groeiende zonnebloemen.

Gedurende de zomer zal de bloemknop zich ontwikkelen. Je zonnebloem kan tot wel 3 meter hoog worden. Als er weinig beschutting is, kan het zeker helpen om een steun te voorzien zodat de plant niet omver waait.

Bedankt om onze stad vol zonnebloemen te zetten! De bijen en de vogels verheugen zich alvast op hun feestmaal!


bestelzaden-8.png   ontdek_de_verhalen-8.png