Schommelpaardjes weer in galop

23 November 2022

Schommelpaardjes weer in galop

Liefhebbers van authentieke spelelementen en/of Karel V kunnen hun hart ophalen: de Mechelse schommelpaardjes zijn terug van weggeweest. Zeven paardjes ondergingen een duurzaamheidsbad en zijn klaar voor een 2.0-verhaal. Ontdek ze in de binnenstad en scan de QR-code op ieder paardje voor leuke plaatsgebonden weetjes.

In juli 2018 doken de Mechelse schommelpaardjes op in het straatbeeld. De inspiratie voor deze spelelementen ontstond door ‘The Golden Boy’, een bronzen standbeeld van een jongetje op een schommelpaard. Dat kunstwerk verwijst naar de kinderjaren van Keizer Karel bij tante Margareta van Oostenrijk, en kan je terug vinden op het Margaretaplein.

De schommelpaardjes brengen op die manier dus ode aan de typische Mechelse geschiedenis. Na lancering verliep het gebruik niet optimaal: de paardjes, die ontworpen zijn voor kinderen, werden vaak door volwassenen gebruikt. Daardoor liepen ze beschadigingen op. Om de veiligheid van de kinderen te garanderen, gingen de paardjes terug op stal. Daar werd gekeken hoe het beter, duurzamer én interactiever kon.

In ere hersteld

Vandaag sieren zeven schommelpaardjes opnieuw enkele prominente Mechelse locaties: “Fantastisch dat de schommelpaardjes terug zijn. We zien ze uiteraard het liefst blinken in de omgeving van hun doelgroep: de kinderen. Maar dat moet natuurlijk helemaal veilig, en hun tijd op stal heeft ervoor gezorgd dat de nodige aanpassingen konden gebeuren,” vertelt jeugd- en preventieschepen Abdrahman Labsir. “Bij deze een warme oproep aan alle gezinnen van Mechelen en daarbuiten: bezoek ons prachtige Mechelen en laat je kinderen de paardjes uittesten. Op die manier pikken ze ook de verhalen met en over Keizer Kareltje op, want die worden op een heel toffe, kindvriendelijke manier gebracht. Echt een meerwaarde voor Mechelen Kinderstad!”

“De schommelpaardjes zijn inderdaad een knappe en interactieve referentie naar de Bourgondisch-Habsburgse periode”, vult schepen van cultuur en toerisme Björn Siffer aan. “Technologie ontwikkelt zich dan wel razendsnel, het schommelpaard is een duurzaam speelgoed dat de tand des tijds doorstaat. Fijn dat ze in ere hersteld werden, zo worden onze kinderen ook weer even kinderen van de Renaissance.”

Op stap met Kareltje

De Stadsgidsen Mechelen en Mechelen MeeMaken sloegen de handen in elkaar om de paardjes extra inhoudelijk cachet te geven. Zo is ieder paardje uitgerust met een QR-code tussen de voorste poten. Door die te scannen, ontdek je het verhaal van de locatie van het paardje, verteld door Keizer Karel(tje). De verhalen zijn te beluisteren in meerdere talen (Nederlands, Frans, Engels en Duits). Je wordt ook doorverwezen naar de gratis app van Visit Mechelen, waar je langs alle paardjes wordt geleid via een uitgestippelde route.

“De schommelpaardjes zijn een mooie aanwinst voor Mechelen als kinderstad,” vertelt voorzitter Stadsgidsen Mechelen Karine Decoster. “Terwijl de kinderen schommelen kunnen de ouders hen via de QR-code bij elk paardje een ander verhaaltje vertellen over Kareltje, de latere keizer Karel V en – wie weet – er ook zelf nog iets van opsteken. Stadsgidsen Mechelen werkten graag mee aan het verhaal, het resultaat is een leuke en interessante wandeling met kleine Keizer Karel!”

“Deze interactieve wandeling maakt Shoppen in Mechelen nog leuker. Niet alleen wandel je zo door de mooiste stukjes Mechelen, bovendien geniet je terwijl van leuke en interessante verhalen die je meevoeren naar het Mechelen van voorheen. En dat terwijl de ouders genieten van een beetje shoppen of een lekker terrasje”, aldus Geert Milis, voorzitter van Mechelen MeeMaken.

Zo staat ieder paardje als attractie op zichzelf, maar maakt het tegelijk ook deel uit van een grotere toeristische wandelbeleving voor alle leeftijden. Een wandeling zonder vast startpunt, want dat beslis jij.

Duurzame Mechelse synergie

Waar we vier jaar geleden van een 100% Mechelse samenwerking mochten spreken, is dat binnen het 2.0-verhaal niet anders. Diverse Mechelse spelers zaten samen aan tafel voor de reparatie van de paardjes. Partner Bosq, Mechels houtfabrikant en deel van Bulo, nam opnieuw de productie van het hout op zich.

Bosq zocht op zijn beurt het team van Eco-Deco aan voor de ontwikkeling van het prototype en de verdere assemblage. “Bij Eco-Deco gaan we aan de slag met eerlijke, natuurlijk en herbruikbare materialen voor het vervaardigen van allerlei concepten (zoals T’ile Malines, De Vleeshalle, …),” zegt Frederic Crabeels, zaakvoerder van Eco-Deco. “Voor een Mechels project zoals de schommelpaardjes steken we graag de handen uit de mouwen. Ons team werkte een ontwerp uit met de nodige verstevigingen om schade in de toekomst te vermijden. Okan-hout en de inzet van inox zijn daarbij de belangrijkste pilaren.”

Ook de Technische School Mechelen (CNC-freeswerk), Lasertek NV (inox) en Trentels (beslag) droegen hun steentje bij aan het project.

Van de tien voormalige schommelpaardjes bleek een vijfde van de ingezette materialen geschikt voor hergebruik. De overige componenten werden aangekocht. Met een budget van zo’n € 25 400 vanuit Stad Mechelen, Visit Mechelen (VVV) en vzw Mechelen MeeMaken kregen zeven van de tien voormalige schommelpaardjes een nieuw leven.

Locaties

Met drie schommelpaardjes en locaties minder, zaten Visit Mechelen, de Mechelse Jeugddienst en Mechelen MeeMaken aan tafel voor een locatieselectie. De voormalige sites werden aan een beleefbaarheidstoets onderworpen. Vooropgestelde criteria waren de haalbaarheid als locatie in de wandelroute, de link naar toeristische attractiviteit en storytelling, en de verwachte levensduur.  

Zeven schommelpaardjes krijgen zo een nieuw leven op de volgende locaties: Korenmarkt, Bruul Kruidtuin, Sint-Pieter-en-Paulkerk, Sint-Janstraat, Sinte Mettetuin, Sint-Rombouts en Onze-Lieve-Vrouwekerk.  

www.visitmechelen.be/opstapmetkareltje