Plan van aanpak Egleghemvijver belangrijke stap vooruit

25 Januari 2011

De jaarlijks terugkerende problemen op de Hombeekse Egleghemvijver zoals sluikstorten, zwerfvuil, illegaal zwemmen en algemene overlast door recreanten worden dit jaar aangepakt. Stad Mechelen, Agentschap Natuur en Bos (ANB)en de gemeente Zemst slaan de handen in elkaar. Schepen van Leefmilieu Marina De Bie schetst het probleem en stelt het plan van aanpak voor. Schepen De Bie:"De Egleghemvijver en zijn directe omgeving is in de loop der jaren uitgegroeid tot een recreatiegebied. Omwille van de toegankelijkheid komen zwemmers, vissers en picknickers van overal.Zelfs uit Brussel komen ze hier naartoe. Als ze 's avonds de plek verlaten ligt de omgeving van de vijver er als een stort bij. Dat sleepte al te lang aan en daarom was een plan van aanpak door alle betrokken partijen echt wel noodzakelijk. We hebben in het najaar grondig overlegd met onze diensten, het ANB en de politie van Mechelen en Zemst. Wat vandaag voorligt is een totaalplan dat gebaseerd is op preventie en controle. Een belangrijke stap vooruit."Stad Mechelen werkt aan informatieborden voor een sensibiliseringscampagne. De borden zullen op en rond Egleghemvijver worden aangebracht, met de bedoeling bezoekers te waarschuwen. Politiediensten en ANB engageren zich voor controle en eventueel zelfs afvalophaling.

Marina De Bie:"De informatieborden zullen de bezoekers er aan herinneren dat zwemmen, sluikstorten en zwerfuil achterlaten verboden is. Wie die regel overtreedt zal worden geverbaliseerd. Politiediensten van Mechelen en Zemst zullen afwisselend controles uitvoeren. We denken er ook aan vuilnisbakken en vuilnisophaling te voorzien, zodat de bezoeker zijn restafval effectief kwijt kan."

Maar Egleghemvijver heeft ook sociale controle nodig. Daarom gelooft Schepen De Bie in kleine ingrepen ter herwaardering van de omgeving.

Schepen De Bie:"We willen de omgeving veraangenamen voor bezoekers met goede bedoelingen. We denken eraan een hondenweide te creëren voor wandelaars die de hond even willen laten uitlopen. Een aangelegde weide, mooi afbakend met groen, zou een fijne plek kunnen zijn voor de honden en hun baasjes. Er moet ook regelmatiger groenonderhoud komen. We denken aan maai- en snoeiwerk, zodat de onmiddelijke omgeving van de vijver veiliger en verzorgder wordt. De wildgroei kan worden gekapt waardoor de ruimte wat opener zal aanvoelen."

 

Tenslotte: kan de stad zwemmen echt niet toelaten in Egleghemvijver?

"De wetgeving is hieromtrent heel erg strikt. De normen voor de aanleg van een strand, de strenge controle op hygiëne, de verplichte bacteriologische controle van het water en aanleg van omkleedruimtes, het verplichte toezicht door redders etc... dat wordt een ontzettend dure en logistiek onhaalbare kaart. Daarenboven ligt deze vijver in groen gebied en willen we het zwemmen juist ontmoedigen. We moeten groene gebieden koesteren, niet overbelasten", aldus Marina De Bie.