Nieuwe wandelroutes tonen schoonheid van landbouw en natuur in Heffen, Leest en Heindonk
11 Augustus 2023
"We hebben dit jaar al 4 wandelingen mogen openen in Natuurpark Rivierenland met een totaal van 24 km. En nu is het de beurt aan deze 2 nieuwe wandelingen die daar nog eens 31km bijdoen. Ze nemen je mee door Leest, Heffen en het gebied langs Hazewinkel en Heindonk, en vormen een prachtige mix tussen landbouw, trage wegen en de uitzichten langs de Zenne."
Eind juni werd de eerste van drie nieuwe wandelingen ingehuldigd in Walem, vandaag zijn Heffen en Leest aan de beurt. De ‘Groene dreven, gouden velden’ is 8 kilometer lang en brengt je langs de mooie akkers en groene bomendreven in en rond Heffen. De ‘Akkergloedroute’ is 23 kilometer lang en gidst geoefende wandelaars door een van de interessantste landbouwgebieden van de Mechelse regio, het Hombeeks Plateau. Regionaal Landschap Rivierenland ontwikkelde de wandellussen in opdracht van Stad Mechelen ter versterking van Natuurpark Rivierenland.
Schepen voor groen- en natuurontwikkeling Patrick Princen is zeer enthousiast: “We hebben dit jaar al 4 wandelingen mogen openen in Natuurpark Rivierenland met een totaal van 24 km. En nu is het de beurt aan deze 2 nieuwe wandelingen die daar nog eens 31km bijdoen. Ze nemen je mee door Leest, Heffen en het gebied langs Hazewinkel en Heindonk, en vormen een prachtige mix tussen landbouw, trage wegen en de uitzichten langs de Zenne. Het is dan ook een droom om de wandellussen nog meer met elkaar te verbinden zodat we een grote lus met tientallen startpunten kunnen vormen die de wandelaars loodst door het Hombeeks plateau en langs de prachtige natuur van Natuurpark Rivierenland. Voorlopig zijn we al op de goede weg met deze 2 nieuwe wandelingen en de mooie samenwerkingen tussen verschillende gemeentes en organisaties.”
Akkergloedroute – 23 kilometer
Uitgestrekt over de dorpen Hombeek, Heffen en Leest vind je het Hombeeks plateau. De Zenne meandert er prachtig door het landschap. De ligging aan het water speelde een grote rol bij het ontstaan van de Zennedorpen. Na de winterse overstromingen bleef er een vruchtbare sliblaag achter als natuurlijke bemesting voor de zomerse hooilanden. In het najaar werden deze gebruikt als veeweiden. Knotbomenrijen, heggen en houtkanten bakenen van oudsher de weides af. Deze lange wandelroute geeft je een uitstekend beeld van hoe het hier 250 jaar geleden ook al uitzag.
Dankzij de grote lengte maakt de wandelaar kennis met de mooie verscheidenheid aan landschappen en natuur dat Mechelen en Natuurpark Rivierenland te bieden hebben, van broekbossen tot historische landbouwgebieden. Deze wandeling kan gestart worden op drie locaties: Hazewinkel, Heffen-dorp en Leest-dorp. Landbouw en natuur nemen een prominente plek in op deze wandeling. Bovendien loopt de route langs het Hombeeks Plateau, een van de interessante landbouwgebieden in de Mechelse regio met een lange geschiedenis. Het is er ook een echte hotspot voor akkerfauna. De naam ‘Akkergloed’ verwijst naar het aanblik van goudgele velden bij een ondergaande zomerzon.
Groene dreven, gouden velden – 8 kilometer
Deze wandeling kan gestart worden op twee locaties: aan Hazewinkel of in Heffen-Dorp. Hazewinkel is een internationale watersportbaan met een oeverlengte van maar liefst 6 km en een diepte van 27 m. Daarna passeert de wandelroute het feeërieke waterlandschap van Blaasveldbroek waar buizerd, torenvalk, bosuil, otter en bever zich helemaal thuis voelen. Verder zijn ook het wondermooie dorpsplein van het hoger gelegen Heffen en de bijhorende trage wegen die je het rustieke landbouwlandschap tonen, absoluut de moeite.
De thematiek is dezelfde als die van de Akkergloedroute, maar dan een kortere versie. Ook geen historisch landbouwgebied, maar wel mooie akkers en groene bomendreven (zoals de naam al zegt) langs de route.
“Blaasveldbroek was ooit een moerassig gebied, dan een ontginningsgebied voor brandstof en nu is dit een prachtig en gevarieerd natuurgebied met broekbossen, hooilanden en rietvelden én dus een schat aan biodiversiteit. Niet toevallig dat je er ook terechtkan om otters en bevers op het spoor te komen,” vertelt Thierry Serrien, schepen van groen- en natuurontwikkelingen van Willebroek. “Prachtig dus dat de wandellus ‘Groene dreven, gouden velden’ zich langs dit gebied bevindt en zo meteen Rivierpark Scheldevallei en Natuurpark Rivierenland aan elkaar koppelt.”
Trage wegen
In 2020 besloot Stad Mechelen samen met Regionaal Landschap Rivierenland om de bestaande trage wegen, de bebording en de toegankelijkheid ervan in kaart te brengen en waar nodig te herstellen. Op basis van die inventarisatie werden op het terrein de nodige verbeteringswerken uitgevoerd. Vervolgens werden de trage wegen onderling met elkaar verbonden om tot een aantal nieuwe wandellussen te komen die de verschillende Mechelse natuurgebieden van Natuurpark Rivierenland met elkaar verbinden. Zo vormen deze trage wegen één groot pad dat je langs de mooiste plekjes van Mechelen gidst. De bedoeling is om wandelaars te laten genieten van de Mechelse streek, via trage wegen. Sommige wegen zijn atlaswegen, wat wil zeggen dat ze reeds een lange geschiedenis hebben en opgenomen zijn in de ‘Atlas der Buurtwegen’ van 1840.
Jill Eeckhout, medewerker trage wegen van Regionaal Landschap Rivierenland verduidelijkt: “Trage wegen zijn paden die gebruikt worden voor niet-gemotoriseerd verkeer, zoals wandelaars, fietsers en ruiters. Ze zijn vaak omgeven door natuurlijke landschappen, landbouwgebieden, bossen of waterwegen en bieden een rustige en veilige manier om te reizen en te genieten van de omgeving. Trage wegen verbinden zo niet alleen bestemmingen, maar ook mensen met de rijke geschiedenis, mooie natuur en verborgen schatten van ons landschap.”
Wandelnetwerk Rivierenland maakt deel uit van de toeristische regio Scheldeland en rijgt de landschappen van Mechelen, Willebroek, Niel, Boom, Rumst, Schelle, Hemiksem, Duffel en Sint-Katelijne-Waver aan elkaar tot een netwerk van 360 km bewegwijzerde wandelpaden, verbonden door knooppunten. Als wandelaar kan je zo eindeloos zelf je wandeltrajecten uitstippelen.
Ontdek de nieuwe wandellussen
De wandelpaden waren er al, maar nu staan de startborden ook opgesteld zodat wandelaars makkelijk de route(s) kunnen volgen. Op beide lussen is ook nog een extra’tje te vinden in de vorm van een Mechelbon ter waarde van 25 euro. Nu dat de zon weer aan de hemel schijnt, is dit dus het gelegen moment om het Hombeeks plateau en de gebieden langs Leest, Heffen en Heidonk te ontdekken.
Partners in dit verhaal zijn Stad Mechelen, Regionaal Landschap Rivierenland, Gemeente Willebroek, Natuurpark Rivierenland, Agentschap voor Natuur & Bos, Sport Vlaanderen, Provincie Antwerpen en Natuurpunt.