Nieuwe wandellus in Hombeek opent op Dag van de Trage Weg

14 Oktober 2023

Nieuwe wandellus in Hombeek opent op Dag van de Trage Weg

“Deze wandeling is vooral erg rijk aan historische landbouwgronden, hoeves, kastelen en akkers. Een mooie toevoeging aan de bestaande wandelingen in Leest, Heffen, Heindonk, Zemst, Hombeek, Muizen en het Tivolipark." - Schepen Patrick Princen

Natuurpracht, landbouwlandschappen en waardevol erfgoed. Dat is wat wandelaars te zien zullen krijgen wanneer ze de nieuwe bewegwijzerde wandeling van Regionaal Landschap Rivierenland langs de trage wegen in Hombeek gaan maken. ‘Betoverend Hombeek’ is 12 kilometer lang en werd vandaag, op de Dag van de Trage Weg, ingehuldigd en ingestapt. Na de nieuwe lussen in Walem, Heffen en Leest afgelopen zomer sluit Hombeek dus voorlopig het rijtje af van nieuwe wandellussen ontwikkeld in opdracht van Stad Mechelen ter versterking van Natuurpark Rivierenland.

Op het dorpsplein van Hombeek werd vanmorgen het startbord onthuld. De wandeling ‘Betoverend Hombeek’ neemt wandelaars 12 km lang mee door Hombeek en een stukje Zemst. Charmante gemeenten langs de Zenne met zowel natuurpracht als waardevol erfgoed. Onderweg is Hoeve Hof ter Heyde een van de blikvangers en uiteraard Kasteel Expoel. Het avontuur begint op het verkeersvrije dorpsplein, waar de neoromaanse Sint-Martinuskerk als blikvanger pronkt. Terwijl je over schilderachtige veldwegen kuiert, omringt het landbouwlandschap je met historische hoeves en rustgevende natuur. Hier voelen akkervogels zoals de wulp, de veldleeuwerik en de kievit zich helemaal thuis. Schepen van Natuur- en groenontwikkeling, Patrick Princen, vult verder aan: “Deze wandeling is vooral erg rijk aan historische landbouwgronden, hoeves, kastelen en akkers. Een mooie toevoeging aan de bestaande wandelingen in Leest, Heffen, Heindonk, Zemst, Hombeek, Muizen en het Tivolipark ”
 
 “Voor de lekkerbekken onder ons is er ook een uitbreidingslus mogelijk om te gaan genieten van heerlijk hoeve-ijs. En voor wie er maar niet genoeg van krijgt is er de mogelijkheid om aan te takken op één van de vorige ontwikkelde wandellussen, de Akkergloedroute van 23km. Zeker ook een prachtige uitgebreide wandeling”, besluit schepen Princen.
 
Trage wegen
 
In 2020 besloot Stad Mechelen samen met Regionaal Landschap Rivierenland om de bestaande trage wegen, de bebording en de toegankelijkheid ervan in kaart te brengen en waar nodig te herstellen. Op basis van die inventarisatie werden op het terrein de nodige verbeteringswerken uitgevoerd. Vervolgens werden de trage wegen onderling met elkaar verbonden om tot een aantal nieuwe wandellussen te komen die de verschillende Mechelse natuurgebieden van Natuurpark Rivierenland met elkaar verbinden. Zo vormen deze trage wegen één groot pad dat je langs de mooiste plekjes van Mechelen gidst. De volgende straat die aan de beurt is om toegevoegd te worden tot dit grote netwerk van trage wegen is de Diemenstraat. Stad Mechelen en gemeente Zemst werken ook hier nauw samen om deze nieuwe trage weg te ontsluiten. De bedoeling is om wandelaars te laten genieten van de Mechelse streek, via deze trage wegen. Sommige wegen zijn atlaswegen, wat wil zeggen dat ze reeds een lange geschiedenis hebben en opgenomen zijn in de ‘Atlas der Buurtwegen’ van 1840.
 
Ankatrien Boulanger, coördinator Regionaal Landschap Rivierenland verduidelijkt: “Trage wegen zijn paden hoofdzakelijk bestemd voor niet-gemotoriseerd verkeer en dus ideaal voor wandelaars en fietsers! Je vindt ze overal, verhard of onverhard, breed of smal, doorheen het landschap of midden door een dorp. Trage wegen verbinden niet alleen bestemmingen, maar ook mensen met de geschiedenis, de natuur en erfgoedschatten van ons landschap. Om trage wegen op te waarderen biedt regionaal landschap Rivierenland ondersteuning aan gemeentebesturen van inventarisatie tot toekomstvisie en uitvoeringen op terrein."
 
Wandelnetwerk Rivierenland maakt deel uit van de toeristische regio Scheldeland en rijgt de landschappen van Mechelen, Willebroek, Niel, Boom, Rumst, Schelle, Hemiksem, Duffel en Sint-Katelijne-Waver aan elkaar tot een netwerk van 360 km bewegwijzerde wandelpaden, verbonden door knooppunten. Als wandelaar kan je zo eindeloos zelf je wandeltrajecten uitstippelen.