Miniatuurversie Sint-Romboutstoren krijgt zichtbare plek in kathedraal

05 Juli 2022

Miniatuurversie Sint-Romboutstoren krijgt zichtbare plek in kathedraal

"De kathedraal heeft al vaker als inspiratie gediend voor een maquette, maar dit is absoluut een heel geslaagde versie.”

De miniatuurversie van de Sint-Romboutstoren gemaakt door leerlingen van TSM Mechelen krijgt voor minstens drie maanden een zichtbare plaats in de Sint-Romboutskathedraal. Dat zijn Stad Mechelen en de kerkfabriek Sint-Rumoldus overeengekomen nadat de bouwers met hun verhaal in de media waren gekomen.

In Gazet Van Antwerpen was te lezen: ‘De maquette krijgt voorlopig een ereplekje op school, maar toch zouden de scholieren willen dat zoveel mogelijk mensen hun kunststukje zouden kunnen zien. Stiekem hopen we zelfs dat hij een plaatsje kan krijgen op het stadhuis of in de Sint-Romboutskathedraal. Dat zou echt fantastisch zijn!’

De oproep viel niet in dovemansoren bij schepen van onderwijs Rina Rabau Nkandu. “Om verschillende redenen waren we binnen het schepencollege zeer gecharmeerd door dit initiatief en konden we alleen maar bewondering opbrengen voor het resultaat. Om te beginnen is het onderwerp heel goed gekozen: de Sint-Romboutstoren is dé trots van de Mechelaars en een landmerk waaraan je onze stad al van mijlenver herkent. Het is ook heel tof dat de jongeren tijdens hun vrije schooluren niet alleen met het bouwen zelf bezig geweest zijn, maar ook grondig opzoekwerk gedaan hebben naar de bouwdetails en verhoudingen. De kathedraal heeft al vaker als inspiratie gediend voor een maquette, maar dit is absoluut een heel geslaagde versie.”

“Niet alleen om het bouwwerk zelf zijn we gecharmeerd door dit werk. Het is ook een heel mooi project op het vlak van onderwijs”, gaat ze verder. “Doordat de leerlingen samen met Steven Soetewey,  hun begeleider houtbewerking, heel het proces uitgewerkt hebben, van de opmetingen over het werken met een lasercutter en dergelijke, tot en met de bouw zelf, hebben zij in die twee jaar heel veel nieuwe vaardigheden aangeleerd. Zowel technische vaardigheden, planning, samenwerking enzovoort. Het is een aangename en goede manier van bijleren en dit allemaal dankzij hun blijvende engagement over een lange periode. Ze deden dit tijdens schoolvrije momenten want de leerlingen volgen allen een wetenschapsrichting. Eén van de studenten heeft de smaak te pakken en zal verdergaan in een richting houtbewerking.”

Sterk signaal

De schepen nam contact op met Bram Van der Auwera, beleidsmedewerker cultuur en erfgoed van de kathedraal. Die vond de Metropolitaanse Kerkfabriek Sint-Rumoldus bereid om het houten bouwwerk van Cédric Brouckaert, Jade Lauwers, Sophie Bonaugure en hun leerkracht Steven Soetewey minstens drie maanden een mooie plek te geven. “Een tijdelijke tentoonstelling is voor de leerlingen zeker een aanmoediging en een positief signaal”, stelt Emmanuel Gerard, lid van de kerkfabriek.

“We zijn de kerkfabriek Sint-Rumoldus ontzettend dankbaar om hierop in te gaan”, besluit schepen Rabau Nkandu. “Tot slot is dit ook naar de buitenwereld een sterk signaal. De leerlingen in kwestie zijn zelf niet dagelijks met houttechnieken bezig, maar mooie projecten als dit tonen wel aan dat houtbewerking meer is dan veel mensen denken. Het positief in beeld brengen van wat de houtrichtingen kunnen inhouden, is hen absoluut ook zeer goed gelukt.”