Mechelse bibliotheek zet in op e-inclusie en mediawijsheid bij jongeren

17 Oktober 2023

Mechelse bibliotheek zet in op e-inclusie en mediawijsheid bij jongeren

"Het programma van de Mediawijze Weken en de gloednieuwe app die we dan lanceren zijn een geweldige kans voor kinderen en jongeren om bewuster om te gaan met de digitale wereld en tegelijkertijd plezier te hebben. Op een leuke manier helpen we hen digitale vaardigheden te ontwikkelen die vandaag onmisbaar zijn geworden in ons dagelijkse leven” - Rina Rabau Nkandu.

Van 24 oktober tot en met 16 november 2023 zet Stad Mechelen de deuren van Het Predikheren open voor de Mediawijze Weken in de bibliotheek. Via tal van activiteiten verkennen jong en oud hun digitale leefwereld. Deze editie staat vooral in het teken van e-inclusie en mediawijsheid bij jongeren. Daarnaast staan er ook een aantal vaste waarden op het programma, zoals de Digidokters en het Digicafé. 

De Mediawijze Weken vormen ondertussen een jaarlijkse traditie in Mechelen, waarbij de focus ligt op het begrijpen en beleven van de digitale wereld. Dit jaar staat e-inclusie en mediawijsheid bij jongeren centraal. “Dit thema is van cruciaal belang in een tijdperk waarin digitale ongelijkheid nieuwe uitdagingen stelt bij jongeren en in het onderwijs. Onze bibliotheek kan daarin een grote maatschappelijke rol opnemen”, vertelt schepen van Cultuur Björn Siffer.

Programma
Het evenement heeft tot doel bewustzijn te creëren over de uitdagingen en kansen van de digitale wereld en hoe jongeren en het onderwijs hiermee kunnen omgaan. Op het programma staan meer dan 25 boeiende activiteiten, waaronder interactieve workshops en inspirerende lezingen voor leerlingen, leerkrachten en het brede publiek. 

Wat kunt u verwachten tijdens de Mediawijze Weken?

  • Interactieve workshops: Leerkrachten worden uitgenodigd om met hun leerlingen gratis deel te nemen aan leerzame en speelse workshops die hen helpen om te reflecteren over hun digitale attitude en vaardigheden. Deze workshops worden begeleid door experts op het gebied van e-inclusie en mediawijsheid, zoals Linc en Mediaraven.
  • Boeiende lezingen: Inspirerende sprekers delen hun kennis en inzichten over de impact van digitale media op jongeren en hoe leerkrachten nieuwe innovaties kunnen integreren in de klas, zoals bv. artificiële intelligentie en smartphonefotografie.
  • Informele ontmoetingsmomenten: Tijdens ‘Op één uur wijzer’ gaan burgers in debat over de kwestie ‘maakt gamen dommer?’ Ook leren ze samen omgaan met welzijn en technologie tijdens ‘Yoga voor de ogen’.
  • Informatieve cursussen: In samenwerking met Avansa krijgen deelnemers een update over Itsme en online veiligheid. Daarnaast verdiepen we ons in het proces van digitale foto naar gedrukt fotoboek.
  • Digitale aanbod in de kijker: bibliotheekleden hebben toegang tot een uitgebreid digitaal aanbod, gaande van online kranten (GoPress) en tijdschriften (PressReader), tot e-boeken en audioboeken (CloudLibary). We organiseren infosessies over dit aanbod waar alle vragen welkom zijn.
  • Kennismaking met nieuwe technologieën: Leerlingen krijgen de kans om kennis te maken met technologieën zoals virtual reality tijdens ‘Draw For Change’, in samenwerking met JEF.

Lancering app ‘Op trollenjacht’
Naast deze boeiende activiteiten heeft de bibliotheek van Mechelen nog iets speciaals in petto tijdens de Mediawijze Weken. Dan wordt een gloednieuwe app gelanceerd waarmee klassen zich verdiepen in e-inclusie en mediawijsheid aan de hand van een zelfstandige zoektocht in Het Predikheren, genaamd 'Op trollenjacht’. De inhoudelijke insteek van deze zoektocht is gebaseerd op de leerdoelen van het secundair onderwijs en de conclusies van het Apestaartjaren-onderzoek, een tweejaarlijks onderzoek naar de digitale leefwereld van Vlaamse kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar. 

Deze zelfstandige zoektocht gebeurt aan de hand van een gratis app. Schepen van Slimme stad, Onderwijs en Toegankelijkheid Rina Rabau Nkandu: “Met deze app duiken leerlingen in het verhaal van een ludieke jacht op ‘internettrollen’ om zo zelf mediawijzer worden. Deze innovatieve werkvorm biedt een unieke kans om samen met klasgenoten deze belangrijke onderwerpen te verkennen. Leerkrachten kunnen deze mediawijze missies zelfstandig organiseren met behulp van een gedetailleerde handleiding, waarin ook werkvormen te vinden zijn om in de klas aan de slag te gaan.”

"Het programma van de Mediawijze Weken en de gloednieuwe app die we dan lanceren zijn een geweldige kans voor kinderen en jongeren om bewuster om te gaan met de digitale wereld en tegelijkertijd plezier te hebben. Op een leuke manier helpen we hen digitale vaardigheden te ontwikkelen die vandaag onmisbaar zijn geworden in ons dagelijkse leven”, aldus schepen Rabau Nkandu.

360°-videorondleiding
En dan nog dit: met een nieuwe 360°-videorondleiding van Het Predikheren zet de bibliotheek verder in op digitalisering. Schepen van Cultuur Björn Siffer: “Els Tanghe van de Universiteit Antwerpen ontwikkelde op eigen initiatief een 360°-rondleiding voor onze bibliotheek met video’s, leuke weetjes en links over de bibliotheekwerking. Alle teksten zijn ook te beluisteren, wat het ook interessant maakt voor kinderen, slechtzienden of anderstaligen. Zo kan je dus voortaan een van de mooiste bibliotheken ter wereld gewoon vanuit je zetel thuis bezoeken!”

Meer informatie