Mechelen zet zich in voor mensenrechten

08 December 2022

Mechelen zet zich in voor mensenrechten

Met de ondertekening van de internationale campagne ’10, 100, 1000 steden en regio’s voor mensenrechten’ is Mechelen sinds oktober een echte Mensenrechtenstad. Van 10 tot 18 december zet de stad het thema in de kijker tijdens de Week van de Mensenrechten, met boeiende activiteiten zoals een mensenrechtenwandeling, schrijfmarathon, film en panelgesprek.

Mechelen en Leuven sloten zich in oktober aan bij een internationaal netwerk van steden en regio’s die beter willen samenwerken en hun engagement zichtbaar willen maken rond mensenrechten. De campagne is een initiatief van het Comité voor Sociale Integratie, Participatiedemocratie en Mensenrechten (ICPDHR) van de United Cities and Local Governments (UCLG). Tegen 2030 willen ze zo 1000 steden en regio’s met elkaar verbinden. 

Daarnaast zijn er nog heel wat internationale engagementen in het kader van de mensenrechten die de stad al jarenlang steunt en die zichtbaar gemaakt worden in het straatbeeld. Denk maar aan het bevlaggen in het kader van Mayors for Peace of de Internationale Dag Tegen Homo- en Transfobie, de lichtprojectie in het kader van Cities for Life, enz.

“We staan een stuk verder dan enkele decennia geleden, maar dat betekent absoluut niet dat aandacht besteden aan mensenrechten iets vrijblijvend geworden is. Mensenrechten zorgen ervoor dat we mogen uitkomen voor onze mening, dat we vrij een godsdienst of levensovertuiging kunnen belijden, dat we recht hebben op privacy, enzovoort. Op heel wat plaatsen in de wereld moeten nog grote stappen gezet worden, op sommige vlakken gaan we er soms op achteruit. Onze fundamentele grondrechten zijn nooit voor eeuwig verworven. We moeten er blijven over waken. Naar aanleiding van de Internationale Dag voor de Rechten van de Mens op 10 december willen we daarom onze steun uitspreken voor wie hier en elders opkomt voor de rechten van mensen. Door activiteiten op te zetten zoals gespreksavonden, schrijfacties en wandelingen maken we mensenrechten ook tastbaar voor de Mechelaar. Zo houden we het vuur brandend en kunnen we samen blijven werken aan een wereld met gelijke rechten voor iedereen, nu en morgen”, vertelt schepen van mondiaal beleid Rina Rabau Nkandu.

“In onze stad moet iedereen zichzelf kunnen zijn. We zetten dan ook alles op alles om elke vorm van ongelijkheid, discriminatie, racisme en armoede aan te pakken”, gaat schepen voor gelijke kansen en diversiteit Gabriella De Francesco verder. “Een recent project hierrond is Mechelen Kleurt, waarbij onze stadsdiensten een tool ontwikkelden om het gebrek aan diversiteit in kinder- en jeugdboeken aan te pakken en racisme en vooroordelen in de klas bespreekbaar te maken. Recent hebben we ook ons genderstatement geüpdatet, waarin staat dat elke Mechelaar gelijkwaardig is, het fundament voor onze open samenleving. En we gingen participatief aan de slag met dekolonisatie binnen het project Cultuurbotsing.”

Week van de Mensenrechten

Op 10 december is het Dag van de Mensenrechten. Dat is de datum waarop in 1948 de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aanvaardden. Op 18 december is het Internationale Dag van de Migrant. Mechelen verbindt die twee data tot een Week van de Mensenrechten (10-18 december). Het wordt een week boordevol boeiende activiteiten zoals een mensenrechtenwandeling, schrijfmarathon, film en panelgesprek. De activiteiten worden opgezet in samenwerking met verschillende partners, zoals Kazerne Dossin, Arsenaal Lazarus, Predikheren, Filmhuis Mechelen en IOM Belgium (International Organization for Migration).

Eén van de initiatieven die Mechelen promoot en die bij de meesten wel een belletje doet rinkelen is de Schrijfmarathon van Amnesty International. Wereldwijd worden mensen onterecht gevangengezet of bedreigd, omdat ze opkomen voor hun rechten en die van anderen. Met de schrijfmarathons wil Amnesty International dit onrecht stoppen. Elk jaar in december schrijven mensen overal ter wereld daarom miljoenen brieven aan machthebbers om te vragen om een vrijlating, bescherming of aanpassing van een discriminerende wet. En solidariteitskaartjes aan de personen zelf, om hen een hart onder de riem te steken.

“We roepen alle Mechelaars op om ook een brief te schrijven. We organiseren daarom tussen 10 en 18 december schrijfmarathonstanden op vijf locaties in Mechelen, waar we informatie geven, voorbeeldbrieven aanbieden en solidariteitskaartjes die je gewoon kan overschrijven”, zegt schepen van mondiaal beleid Rina Rabau Nkandu. 

Een andere activiteit zijn de Mensenrechtenwandelingen door Mechelen. Een Mechelse stadsgids neemt je mee langs beladen plekken en vertelt je alles over de willekeur van heksenprocessen, het onrecht van de Boerenkrijg, de waanzin van de Holocaust en het schrijnende verhaal van vluchtelingen. Deze vinden plaats op zaterdag 10 en zondag 11 december. Vooraf of nadien kunnen deelnemers individueel de tijdelijke expo Human Rights in Kazerne Dossin bezoeken. 

Op dinsdag 13 december vindt er i.s.m. Filmhuis Mechelen een film met voorafgaand panelgesprek plaats over steden en migratie, steden en mensenrechten en over Mechelen als voorbeeldstad rond mensenrechten voor vele steden wereldwijd. 

Veel meer informatie over Mechelen Mensenrechtenstad en de Week van de Mensenrechten van 10-18 december 2022 is terug te vinden op https://mondiaal.mechelen.be/mensenrechten.

Met dit project dragen we bij aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's).