Mechelen vernieuwt toegankelijke erfgoedwandeling

14 September 2021

Mechelen vernieuwt toegankelijke erfgoedwandeling

“Samen met Toerisme Vlaanderen lanceerden we deze toegankelijke wandelbrochure drie jaar geleden. Maar sindsdien is er heel wat veranderd, er kwamen nieuwe bezienswaardigheden bij en bestaande infrastructuur werd verbeterd."

Oudere toeristen, mensen met een beperking of vakantiegangers die nood hebben aan extra comfort kunnen met een gerust hart Mechelen verkennen. De toegankelijke erfgoedwandeling, uitgestippeld in 2018, werd grondig vernieuwd. De brochure is gratis te downloaden of op te halen aan de toerismebalie in het Schepenhuis.

De toegankelijke erfgoedwandeling vertrekt aan het Schepenhuis en neemt citytrippers mee in de voetsporen van Margareta Van Oostenrijk en Margareta Van York, langs verschillende Bourgondische highlights, historische monumenten, groene parels en charmante plekken aan het water. Het parcours is ongeveer 2,3 km lang en op maat van mensen met een beperking. Onderweg is er twee keer de optie om de wandeling te verlengen.

Schepen van toerisme Björn Siffer: “Samen met Toerisme Vlaanderen lanceerden we deze toegankelijke wandelbrochure drie jaar geleden. Maar sindsdien is er heel wat veranderd, er kwamen nieuwe bezienswaardigheden bij en bestaande infrastructuur werd verbeterd. Onder meer het Kunstuur en de Vleeshalle werden aan het parcours toegevoegd en alle informatie in de brochure geactualiseerd. Inclusieve communicatie en productontwikkeling is een belangrijk beleidsaccent binnen Visit Mechelen deze legislatuur. Mechelen is een gastvrije stad, voor iedereen!”

“De wandeling werd uitgebreid getest door een panel van mensen met een visuele, mobiele of verstandelijke beperking. Experts van Inter hebben het volledige parcours gescreend. Waar nodig werden er hindernissen weggewerkt of alternatieve routes voorgesteld”, gaat schepen voor toegankelijkheid Gabriella De Francesco verder. “Alle drempels wegwerken is in onze historische stad onmogelijk, maar door transparant te communiceren, weten mensen die de wandeling doen wel waar ze zich aan mogen verwachten. Op deze manier groeit ook meer en meer het bewustzijn over het belang van integrale toegankelijkheid, zowel binnen onze stadsdiensten als bij de uitbaters van toeristische trekpleisters."

“Mechelen is sinds jaar en dag een ambitieuze bondgenoot van Toerisme Vlaanderen in het toegankelijker maken van onze bestemming. Knap werk dat iedereen hier nu ten volle van kan genieten”, zegt Peter De Wilde, CEO Toerisme Vlaanderen. “Met deze toeristische erfgoedwandeling voor iedereen maakt deze kunststad haar reputatie van inclusieve topbestemming in Vlaanderen waar.”

Pictogrammen in de brochure geven aan welke voorzieningen al dan niet aanwezig zijn in een gebouw en of er zich een toegankelijke toilet bevindt. Toeristische gebouwen die niet of deels toegankelijk zijn kunnen virtueel bezocht worden, in een 360°-beeld tot in het kleinste detail. Horecazaken zijn niet meer opgenomen in de vernieuwde brochure. Daarvoor wordt nu de brug gemaakt met de app On Wheels.