Mechelen experimenteert met hergebruik van wol in plantvakken

06 November 2023

Mechelen experimenteert met hergebruik van wol in plantvakken

"We zagen hier een mooie kans om zo toch deze grondstof nuttig in te zetten die anders verloren zou gaan" - schepen Patrick Princen

Mechels ondernemer Ngaire Takano verwerkt woloverschotten op een circulaire manier. Eén van de manieren hoe wol gebruikt kan worden is door deze in te zetten als bodembedekker of boomstambeschermer. Stad Mechelen zet daarom een aantal experimenten op, waarbij de wol gebruikt wordt in de plantvakken ter bevordering van de plantengroei. Vandaag gebeurde dat voor het eerst in de Onze-Lieve-Vrouwestraat.

“De inzet van wol om plantengroei te bevorderen is een interessante techniek die nog niet vaak toegepast wordt. Ngaire Takano kwam met het idee om de wol die zij niet kan verwerken over te nemen en op deze manier in te zetten. We zagen hier een mooie kans om zo toch deze grondstof nuttig in te zetten die anders verloren zou gaan. Ik ben benieuwd naar de resultaten van het experiment, het zou interessant zijn om dit structureel in te zetten in de plantvakken en bomen die Mechelen rijk is”, aldus schepen van duurzaamheid en natuur- en groenontwikkeling Patrick Princen.

Wol is een product dat door boeren vaak verbrand wordt na het scheren. Vaak is er geen eenduidige manier hoe deze hoeveelheid te gaan verwerken. Ngaire Takano zette daarom als reactie op deze verspilling een kleine onderneming op die op een circulaire manier deze wol tracht te verwerken, van kledij tot bodembedekkers. Vlaanderen kent een lange, maar verloren traditie, in de wolnijverheid. Met haar engagement hoopt ze dat hiermee wol als lokaal product terug geherwaardeerd kan worden, als duurzaam product dat ook nog eens biologisch afbreekbaar is.

“Het is een waar genoegen om met Stad Mechelen samen te werken, vooral omdat ze het gebruik van een biologisch afbreekbare afvalbron - wol - hebben omarmd.  Wol levert niet alleen voedingsstoffen voor de bodem, maar legt ook koolstof vast. Als een geweldige bodembedekker zorgt wol voor de juiste temperatuurregeling en houdt het vocht binnen, waardoor er minder water moet worden gegeven, er minder last is van slakken en er zelfs minder onkruid groeit. Wol heeft meerdere kwaliteiten en functies om gebruikt te worden, niet alleen als vest van je tante“, lacht Ngaire Takano van het Wolly Collectief.

Wol als bodembedekker
Voor de optimale gezondheid van planten en bomen is het raadzaam om hen te ondersteunen door de inzet van beschermende technieken. Het gebruik van wol kent daarbij een groot aantal voordelen:

  • Regelt watergehalte in de grond
  • Beperkt onkruidgroei
  • Verbetert de bodem
  • Stimuleert plantengroei 

De stad Mechelen start een aantal experimenten op in een aantal straten van Mechelen, waaronder de O. Van Kesbeeckstraat, de Onze-Lieve-Vrouwestraat en het Groot Begijnhof. De plantvakken in de Onze-Lieve-Vrouwestraat, waar het experiment vandaag startte, krijgen er voor 66m² aan wol bij, het grote plantvak aan de kerk 89m². In totaal is er 155m² groen afgedekt met wol. De wol zelf is niet zichtbaar vermits er nog 10 cm zwarte grond op gelegd wordt. Ook wordt de wol ingezet als boomstambeschermer bij 15 bomen.