Mechelen - een 5 sterren FairTradeStad

11 Oktober 2018

Mechelen - een 5 sterren FairTradeStad

Mechelen is ruim 10 jaar een FairTradeStad. Voor het stadsbestuur was dit geen eindpunt, maar een rol die ze is blijven uitdiepen en versterken. Deze voortrekkersrol moeten we ook de volgende jaren blijven opnemen.

Het systeem van de sterren bracht een nieuwe drive in de campagne 'FairTradeGemeente'. We zijn deze legislatuur dan ook meteen op de kar gesprongen om zo snel mogelijk een 5 sterren stad te worden. En met succes!

  • In februari 2016 werd de eerste ster behaald: Tonny Van Bavel (Supergoodstore), Karel Meyer (café Sava), Peter Gusta (straatartiest) en Myriam Sips (de bellemadam) werden toen de 4 FairTradeAmbassadeurs. Ze zetten zich samen met de stad in om fairtradeproducten te promoten. Maart 2017 namen Jordi en Karolien (De Toonbank) en Razvan Masuri (Funky Jungle) de rol als ambassadeur van Peter Gusta over.
  • In maart 2016 werd de tweede ster reeds binnengehaald. We gingen niet zomaar voor een FairTradeStraat, de Onze-Lieve-Vrouwestraat werd de allereerste FairTradeWinkelstraat van het land. Niet toevallig uiteraard dat de straat met Supergoodstore en De Toonbank ook 2 (of eigenlijk 3) ambassadeurs telt.
  • In oktober 2016 (op de M-Fair van dat jaar) werd de derde ster officieel behaald, die van FairTradeBestuur. Die behaalden we met alle initiatieven die het binnen de eigen organisatie neemt (zie onder).
  • In april 2017 volgde vierde ster, die van de FairTradeCommunicatie. Deze ster is een erkenning voor alle communicatieve acties die de Mechelse Fair Trade trekkersgroep en de stad ondernamen, onder andere de actie #2800Fair. 'Eerlijke' klanten konden hun engagement online tonen door foto’s of filmpjes te delen met #2800Fair, gekoppeld aan een wedstrijd.
  • Tijdens de M-Fair van vorig jaar werd de vijfde ster behaald: de FairTradeFans deze ster werd toegekend omdat de jaren voordien minimaal 25.000 mensen Fair Trade leerden kennen, fairtradeproducten kochten en/of deelnamen aan de acties i.v.m. Fair Trade.

Met het behalen van die vijfde ster werden we bovendien de allereerste vijf sterren FairTradeStad!

 

Concreet

De samenvatting hierboven zegt natuurlijk niet alles. Er werden heel veel initiatieven genomen om dit resultaat te behalen.

  • Omdat het niet alleen belangrijk is dat er winkels / horecazaken met een fairtrade / duurzaam aanbod zijn, maar deze ook bekend moeten zijn bij de Mechelaar, gaf de stad al 2x de 'Mechelen Fair & Veggie'-gids uit. Niet alleen het aanbod is zo voor iedereen makkelijk terug te vinden, de evolutie tussen beide gidsen toont ook mooi de groei van dit aanbod in de stad aan.
  • Binnen de stadsorganisatie is het gebruik van fairtradeproducten sinds lang ingeburgerd: niet enkel via dranken zoals koffie, thee en fruitsap, maar ook bijvoorbeeld het fairtradedessertbuffet op de personeelsdag en het jaarlijkse fairtrade-ontbijt om personeelsleden te bedanken die op een duurzame manier naar het werk pendelen.
  • Naast de aankoop van dranken (hierboven vermeld), werd deze legislatuur ook werk gemaakt van het duurzamer en eerlijker maken van andere bestekken van de stad. Met een bestek voor de aankoop van werkkledij werd dit getest: het is hierbij niet de bedoeling om aanbieders uit te sluiten, maar wel om in onderhandeling zicht te krijgen van de herkomst van het product en de grondstoffen en aanbieders te sturen richting eerlijke handel.
  • De meeste zichtbare realisatie op het vlak van Fair Trade is ongetwijfeld de M-Fair. Dit festival is na de vierde editie van vorige zondag uitgegroeid tot een vaste waarde met ruim 2000 bezoekers. Bovendien is het vanaf dag 1 ook ruimer dan enkel het promoten van eerlijke kledij: duurzaamheid is een belangrijk element (onder ander op het vlak van het verkopen, hergebruiken en ruilen van oude kledij), er zijn tal van lezingen en workshops en er is ook telkens een modewedstrijd die mooi de link legt tussen Fair Trade, duurzaamheid en mode. Zeker voor de scholen in onze stad met een moderichting is dit een belangrijk onderdeel.