Mechelen organiseert opnieuw M-Fair in Lamot: "Komaf maken met vooroordelen over fairtrade kledij"

04 Oktober 2021

Mechelen organiseert opnieuw M-Fair in Lamot:

“Er bestaan nogal wat vooroordelen over fairtrade kledij”, legt schepen van duurzaamheid Marina De Bie uit.

Op zondag 10 oktober 2021 organiseert Stad Mechelen voor de zevende keer de M-Fair in congrescenter Lamot. Jaarlijks komen hier tussen de 1500 en 3000 bezoekers op af, zowel vanuit Mechelen als daarbuiten. Het evenement zet fairtrade kledij in de verf, maar ook duurzame en circulaire consumptie in mode komen aan bod. Een thema waarvoor ook minister van ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir graag naar Mechelen afzakt.

“Er bestaan nogal wat vooroordelen over fairtrade kledij”, legt schepen van duurzaamheid Marina De Bie uit. “Te duur, niet mooi, moeilijk te vinden, niemand draagt het… Daar willen we komaf mee maken. In onze stad zijn heel wat leuke winkeltjes en aanbieders van mooie, eerlijke en betaalbare kleding, maar ook andere lifestyleproducten, zoals cosmetica, huishoudproducten, juwelen en handtassen. Via initiatieven zoals de M-Fair willen we zo veel mogelijk mensen informeren over eerlijke handel en zo een koopverandering teweegbrengen.”

“De recente barometer van Enabel rond verantwoorde consumptie toont aan dat Belgen vooral wanneer ze kleding kopen rekening houden met het respect voor mensenrechten. Een event als M-Fair is een uitstekende manier om de textielsector en de verschillende fair fashion initiatieven voor te stellen aan een groot publiek”, zegt minister van ontwikkelingssamenwerking en grootstedelijk beleid Meryame Kitir. “Daarom ondersteunt Enabel de M-Fair al sinds het prille begin, want dit is wat we willen bereiken tijdens de Week van de Fairtrade: mensen in hun omgeving laten kennismaken met de veelheid aan fairtradeproducten.”

FairTradeGemeente sinds 2007

De M-Fair (10 oktober, 7de editie) wordt zoals elk jaar georganiseerd op de zondag tijdens de Week van de Fairtrade (6-16 oktober, 20ste editie). Mechelen is FairTradeGemeente sinds 2007 en behaalde ook alle vijf de sterren binnen de gelijknamige campagne. In 2019 werd Mechelen de ‘eerlijkste stad van de provincie Antwerpen’ en ook in 2021 bevestigde ze haar titel van FairTradeGemeente met de score A.

De stad organiseert een aantal interne activiteiten om het personeel te sensibiliseren, maar ook externe communicatie rond eerlijke handel blijft belangrijk en is opgenomen in de meerjarenplanning van de stad. Deze meerjarenplanning is opgehangen aan de SDGs van de Verenigde Naties en fairtrade past uiteraard binnen dat kader. Sinds 2015 trekt Mechelen specifiek de kaart van de eerlijke kledij met de jaarlijkse organisatie van de M-fair: een totaalbeleving waar een groot aantal bezoekers via workshops, lezingen, een tentoonstelling en een markt bewust gemaakt worden van het bestaan en belang van eerlijke en duurzame kledij.

Sinds 2019 is er, onder invloed van het Circular Economy Citizen Involvement project (CECI), meer specifieke aandacht voor circulair denken (SDG 12, duurzame productie- en consumptiemodellen). Circulair denken in de mode-industrie gaat namelijk hand in hand met eerlijke handel, waarbij mensen in en uit het Zuiden alle kansen krijgen op waardig werk én waarbij het Zuiden niet wordt overspoeld door ons afgedankt textiel. 

27 standhouders

Handelaars met kraampjes die specifiek een fairtrade of duurzaam aanbod hebben vormen het kloppende hart van de M-fair. Schepen De Bie: “Hiervoor werken we samen met ondernemers die de afgelopen edities aanwezig waren op onze M-fair. We gaan ook steeds op zoek naar nieuwe aanbieders die onze fairtrademarkt kunnen vernieuwen. In Mechelen zijn er heel wat creatieve makers aan de slag. Makers die circulair werken en met recuperatiemateriaal, zoals deadstock en designerstofresten die anders op de afvalberg belanden, prachtige accessoires of kledij maken. Dit lokaal talent krijgt een plekje op de markt van M-fair. Bezoekers kunnen proeven van het aanbod van 27 standhouders.”

En verder op het programma: 

  • Een mooi aanbod aan gratis workshops wordt verzorgd door Avansa regio Mechelen. Van een wandeling over duurzame mode tot het maken van een originele halsketting uit oude T-shirts.
  • Zoals steeds kan je op M-fair ook terecht voor een Swishing, waar miskopen of niet meer gedragen kledingstukken, accessoires of schoenen geruild kunnen worden voor andere exemplaren. Niet-geruilde kleding wordt achteraf geschonken aan goede doelen.
  • In samenwerking met de Gezinsbond organiseert M-fair een tweedehandsbeurs, waarmee ze babymateriaal, kinderkledij en speelgoed een tweede leven geven.
  • Voor boeiende lezingen ging M-fair dit jaar een samenwerking aan met CiLAB. CiLAB maakte een interessant namiddagvullend programma met een heel aantal sprekers die de bezoeker onderdompelen in het thema van eerlijke mode en circulair textiel.
  • De studenten van de voortgezette opleiding meubelontwerp (VOMO) aan de Thomas More hogeschool organiseren een tentoonstelling waarin ze zelfontworpen meubels van gerecycleerd en hergebruikt textiel demonstreren. Naar analogie van de Multimixmat van deze studenten, zijn ondertussen twee buurten bezig met het naaien, breien, haken, quilten,… van hun buurtplan op basis van textielresten. Zo willen we evolueren naar een groot stratenplan van Mechelen en haar omliggende dorpen, gemaakt door haar diverse bewoners.
  • M-fair wil verandering teweeg brengen, ook bij de Mechelse retailers. Daarvoor kunnen zij ’s ochtends terecht voor een inspirerende sessie met Niki de Schryver, de oprichtster van Cosh. Niki neemt de modeprofessionals mee in de problematiek van de mode-industrie en leert hen welke materialen milieuvriendelijk zijn en waar ze op kunnen letten om te vermijden dat de kledij die ze verkopen gemaakt zijn in erbarmelijke arbeidsomstandigheden. Aan de hand van bestaande mode businessmodellen krijgen ze inzicht in hoe modemerken kleding inkopen en maken.
  • Tot slot organiseren de Oxfam Wereldwinkels voor hun 50ste verjaardag een gratis wandeltocht voor het hele gezin. Start en finish zijn voorzien aan de Lamot-site op de Haverwerf.
  • De wereldwinkel bemant ook de fairtradebar en er is een veggiefoodtruck van Frutsi voor wie honger kreeg van al dat shoppen.


https://mondiaal.mechelen.be/m-fair-2021
https://www.tdc-enabel.be
https://weekvandefairtrade.be/week-van-de-fair-trade/