Leerwinkel Regio Mechelen bestaat 2 jaar en is in volle groei
11 Oktober 2023
“Het feit dat deze mensen bij ons terechtkomen geeft aan dat er nog een leerwens is waar ze mee aan de slag willen gaan om een verschil te kunnen maken voor hun eigen toekomst en die van hun kinderen” - schepen Rina Rabau Nkandu.
Sinds september 2021 volgden 526 (jong)volwassenen een traject bij de Leerwinkel Regio Mechelen om hun leerwens in vervulling te zien gaan. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die vastgelopen zijn in hun schoolloopbaan, kwetsbare doelgroepen of moeders zonder diploma. De leerwinkel helpt hen op weg met informatie over opleidingen en leerloopbaanbegeleiding. Ter ere van de tweede verjaardag van de leerwinkel organiseerde de stad vandaag een netwerk- en dankmoment voor alle partners.
In het schooljaar 2021-2022 vonden 134 mensen de weg naar de toen pas opgestarte leerwinkel. In 2022-2023 waren dat er bijna drie keer zo veel, 392 om precies te zijn. Dat brengt het totaal aantal klanten van Leerwinkel Regio Mechelen op 526. 22% zijn jongeren die nog leerplichtig zijn, 40% zijn jongvolwassenen tussen de 18 en de 25 jaar en ongeveer 17% zijn volwassenen tussen 26 en 35 jaar. De leerwinkel bereikt 41 verschillende nationaliteiten, waaronder de Syrische, Afghaanse, Marokkaanse, Oekraïense en Belgische. Van alle klanten heeft 30% hun secundair diploma behaald. 16% heeft een buitenlands diploma dat geen gelijkwaardigheid heeft gekregen in het Vlaamse onderwijslandschap.
“Het feit dat deze mensen bij ons terechtkomen geeft aan dat er nog een leerwens is waar ze mee aan de slag willen gaan om een verschil te kunnen maken voor hun eigen toekomst en die van hun kinderen”, vertelt schepen van Onderwijs Rina Rabau Nkandu. “Je leerloopbaan vorm geven is geen evidentie. Digitalisering, taalvereisten en financiële drempels houden mensen tegen om voor een opleiding te kiezen. Met de leerwinkel hopen we iedereen te helpen bij hun keuze richting onderwijs en willen we inzetten op levenslang en levensbreed leren in en rond Mechelen.”
Meer partners, middelen en personeel
Om die groei en de grote vraag naar leerloopbaanbegeleiding in de regio op te vangen, breidde het netwerk rond Leerwinkel Regio Mechelen uit. De leerwinkel startte in 2021 enkel met middelen vanuit de Stad Mechelen en met een halftijdse medewerker. In 2022 werd dat een voltijdse medewerker. Vandaag bestaat het team uit drie medewerkers en een stagiaire die zelf een traject bij de leerwinkel achter de rug heeft. Partners zoals LIO (Learning Inside Out) en VDAB zagen een meerwaarde in de dienstverlening van de leerwinkel voor hun doelpubliek en investeerden mee in de uitbreiding zodat ook de werkzoekenden uit de ruime regio van de Rupelstreek en de mensen uit het arresthuis terecht konden bij de Leerwinkel Regio Mechelen. Extra budget kwam er onder meer vanuit de bovenlokale projectsubsidies Edusprong en Plan Samenleven.
Sinds 1 oktober is de leerwinkel gevestigd op een nieuwe locatie in het Sociaal Huis van Mechelen en werden er vrije inloopmomenten, zonder afspraak, voorzien. Ook in Lier en Willebroek zijn er zitdagen en sinds kort probeert de leerwinkel een maandelijkse zitdag bij het Agentschap Integratie en Inburgering uit. Op die manier wil de Leerwinkel Regio Mechelen nog toegankelijker worden.
Mensen vinden hun weg naar de leerwinkel maar ook partners verwijzen vaker door. Daarom zet Stad Mechelen ze ter ere van het tweejarig bestaan graag in de bloemetjes: de CVO’s en Ligo, VDAB, het Agentschap Integratie en Inburgering, de CLB’s, de secundaire scholen, projecten zoals Upload en Moef, Emmaus, het tranitiehuis, het CAW, de maatschappelijk assistenten van het Sociaal Huis in Mechelen, Lier en Willebroek, het CGG, Vocvo, het JAC, de digibanken enzovoort. Meer dan 80 partners maken de link met de Leerwinkel Regio Mechelen. Stad Mechelen hoopt in de toekomst nog veel meer linken te kunnen maken, om op die manier ook het netwerk van de doelgroep te kunnen versterken.
“Mechelen talentenstad en kansenfabriek”
Mechelen is een onderwijsstad, met een zeer breed aanbod aan onderwijsvormen en -instellingen. De stad is zelf geen onderwijsaanbieder, maar speelt een actieve ondersteunende rol. De leerwinkel is op korte tijd een belangrijk element in deze ondersteuning geworden en creëert een aanbod dat nog niet voorhanden was in de stad, vertelt schepen van onderwijs Rina Rabau Nkandu: “Mechelen strijdt tegen armoede en wil een talentenstad en een kansenfabriek zijn. Op die drie domeinen speelt de leerwinkel een cruciale rol. In de loop van een schoolcarrière kan er een moment komen waarop je vastloopt. Je wordt schoolmoe of je hebt even geen idee meer waar je naartoe wilt of wat de beste manier is om je doel te bereiken. Ook later in je loopbaan kunnen er momenten zijn dat je een andere weg wil inslaan, maar niet weet hoe er aan te beginnen. Dan kun je bij de leerwinkel terecht.”
“De Leerwinkel vertrekt vanuit de noden van de klant, kan de juiste informatie geven of deze begeleiden richting een nieuwe opleiding, certificaat of diploma. Doel is je positie op de arbeidsmarkt versterken via een opleiding, maar met gerichte focus op de talenten en de sterktes van de personen met een leerwens. Door die talenten aan te spreken zet je de mensen in hun kracht en laat je hen iets studeren dat beter bij hen past op lange termijn duurzamer is”, besluit de schepen.