Kerstconcert leerlingen Conservatorium Mechelen levert 5.828 euro op voor de Warmste Week

23 December 2023

Kerstconcert leerlingen Conservatorium Mechelen levert 5.828 euro op voor de Warmste Week

“Muziek doet met elke persoon iets, maar deze keer warmt het ook de harten voor het wondermooie initiatief van de Warmste Week”

De Sint-Romboutskathedraal werd vrijdagavond getransformeerd door twee warme kerstconcerten. Conservatorium Mechelen gaf het publiek een keurige reeks kerstliederen, uitgevoerd door 500 zangers en een barokorkest onder leiding van Ann Cnop. De temperatuur van de twee concerten, om 18u30 en 20u, was alvast torenhoog want de volledige opbrengst, maar liefst 5.828 euro, gaat naar de Warmste Week. De vrije donaties doen daar nog een schepje bovenop.

De klassen samenzang, de koren en het volledige barokorkest van Het Mechelse Conservatorium zetten hun klank onder dit warme initiatief. Het orkest, dat de maar liefst 500 zangers begeleidt, werd gedirigeerd door Ann Cnop. Zij nam het publiek mee op een reis doorheen de kerstliederen van de 16de eeuw tot nu. Dit met liederen van over de hele wereld. Het 500-koppige zangtalent dat de kathedraal vulde bestaat uit een kleine 100 mensen uit de drie verschillende koren (kinder-, jongeren- en volwassenkoor), onder leiding van Esther Rispens en Annelies Gebruers, en 411 leerlingen van de klassen samenzang. De leerlingen van Het Conservatorium krijgen naast notenleer ook een uur per week samenzang onder begeleiding van acht leerkracht-specialisten. Vrijdagavond konden de toeschouwers daar het eerste resultaat van beluisteren. Deze volledige zanggroep werd wel in twee gedeeld, zodat er genoeg ruimte over bleef voor de maar liefst 650 toeschouwers per concert.

“Muziek doet met elke persoon iets, maar deze keer warmt het ook de harten voor het wondermooie initiatief van de Warmste Week”, vertelt Björn Siffer, schepen van Cultuur. “Onze kathedraal werd daarmee het podium voor deze leerlingen om uit volle borst te zingen voor een prachtig motto, opgroeien zonder zorgen. En dat deden ze met maar liefst 500 op één avond. Het leverde dan ook een erg mooi bedrag op. Knap en vooral warm werk, iets dat een kerstconcert helemaal af maakt.”

Ook Ann Cnop, dirigent van het kerstconcert, vertelt verder: “Het barokorkest is daarbovenop ook een uniek concept binnen Vlaanderen, het vloeide voort uit een toeloop aan inschrijvingen bij de afdeling ‘Oude Muziek’. Ze werd zo groot, dat er een heus barokorkest ontstaan is. Daarmee zijn wij de enigen in Vlaanderen. Daarnaast zijn de samenzanglessen ook een unicum, het resultaat hebben we gisteren mogen ontdekken. En dat door en voor kinderen, want opgroeien zonder zorgen zou voor iedereen mogelijk moeten zijn.”

Beide concerten, zowel om 18u30 als 20u, waren volledig uitverkocht. In totaal zijn er 1300 mensen komen meegenieten van het zang- en speeltalent van de leerlingen van het Conservatorium van Mechelen. Tijdens de concerten kon men ook vrije donaties geven en via de website werd er ook nog opgeroepen om een extra centje te doneren voor het goede doel. Voorlopig staat de teller daar op 105 euro, maar er wordt nog duchtig geteld. De ticketopbrengst van maar liefst 5.828 euro en de donaties gaan dan volledig naar De Warmste Week. Dit jaar is dat in thema van ‘Opgroeien zonder zorgen’. De kinderen van het Conservatorium zingen dus voor het welzijn van hun leeftijdsgenoten.