Bewoners huldigen samen met Woonland en Stad Mechelen ’t Hoekje in de Stassartstraat in
13 November 2023
"We willen niet alleen dat onze huurders in een kwalitatieve woonomgeving leven, maar willen ook bijdragen aan een leefbare en aangename leefomgeving”, aldus Bert Delanoeije, voorzitter van Woonland
Woonmaatschappij Rivierenland (Woonland) beheert in het centrum van de stad verschillende complexen. Twee van deze complexen, in de G. De Stassartstraat en Zelestraat, bevinden zich op een boogscheut van elkaar en omvatten 59 appartementen verbonden door het binnenplein. Sinds enkele maanden komen de bewoners er regelmatig samen op het binnenplein om elkaar beter te leren kennen, met elkaar te praten en ideeën uit te wisselen. Dit in het kader van het project ‘Zorgzame Buurten’. Eén van de bewoners, artiest Rifi Kythouka, maakte een kunstwerk om de binnenplaats nog gezelliger te maken. Deze wordt op maandag 13 november vanaf 11u30 met een burenbabbel ingehuldigd.
Woonland is de sociale woonmaatschappij regio Mechelen-Willebroek en beheert zo’n 4.500 sociale huurwoningen. “Als woonmaatschappij dragen we bewonersparticipatie hoog in het vaandel. We willen dat onze huurders niet alleen in een kwalitatieve woonomgeving leven, maar willen natuurlijk ook bijdragen aan een leefbare en aangename leefomgeving”, aldus Bert Delanoeije, voorzitter van Woonland. “Buurten versterken, elkaar leren kennen is hierbij belangrijk en hierin spelen onze huurbegeleiders en wijkmeesters mee een rol”.
Cruciaal hierbij is de samenwerking tussen diverse partners. “Hier is het een samenwerking tussen bewoners, stadsdiensten, de woonmaatschappij en straathoekwerk. Dat maakt van dit project een succes, want zo ontstaat er een lokaal netwerk dat bestaat uit de buurt, het lokale bestuur en de welzijns- en zorgpartners”, aldus Gabriella De Francesco, schepen van Sociale Zaken en Welzijn.
Vanuit het project willen de partners onder meer de onderlinge banden tussen buurtbewoners versterken. Als mensen elkaar kennen durven ze sneller hulp aan elkaar vragen of bieden.
De buurt kwam ondertussen al drie keer samen op een paar maanden tijd. “Onze bewoners hebben ondertussen zelf een picknicktafel aangevraagd en op het binnenplein een gezellig plekje gecreëerd. De verschillende activiteiten werpen hun vruchten af om de onderlinge band te versterken. Een van de bewoners nam zelfs het initiatief om een ontwerp voor een muurschildering te maken. Deze hebben we op groot doek afgedrukt om deze fijne ontmoetingsplek nog gezelliger te maken. Beelden en tekeningen zijn deel van onze taal die we allemaal verstaan, ze vertellen ons dikwijls wat we voelen, wat ons allemaal verbindt maar wat we soms moeilijker via woorden verteld krijgen. Deze muurschildering leest gewoon als een uitnodiging tot samenzijn en goed buurtschap. Net daarom hangt ze hier helemaal op haar plek”, vertelt Bert Delanoeije.
De buurt ‘Heembeemd’ werd door de stad uitgekozen voor het project ‘Zorgzame Buurten’. Het doel is om bewoners dichter bij elkaar te brengen en met nieuwe vormen van buurtgerichte zorg aan de slag te gaan. We creëren een buurt waar jong en oud elkaar kennen en helpen. In een zorgzame buurt staat levenskwaliteit centraal, voorzieningen en diensten zijn er voor iedereen toegankelijk. Iedereen voelt er zich goed en wordt geholpen, ongeacht de ondersteuningsbehoeften.
Naast het kunstwerk en het traject met de bewoners waren er nog andere verwezenlijkingen (waaronder een unieke buurtkaart met welzijnsactoren en ontmoetingsplekken) en staan er nog enkele activiteiten op de planning. Zo komt er op 12 december een interactieve lezing met Luk Dewulf over talentdenken en een workshopreeks “De route naar vriendschap in de buurt”. Meer info vinden de buurtbewoners in de tweede buurtgerichte activiteitenkalender die iedereen kreeg.