Circulaire hub brengt reststromen in de meubelindustrie in kaart

06 April 2023

“De aanpak van Recuplan waar schrijnwerkers en meubelmakers terecht kunnen voor gered hout is al een stap in de goede richting. Ook zijn er verschillende start-ups die focussen op het hergebruiken van bedrijfsafval zoals bijvoorbeeld Sofar. Zij hebben met de hulp van de Circulaire Hub regio Mechelen een modulair, volledig aanpasbaar meubel als dienst op de markt gebracht."

Partners doen oproep aan bedrijven om mee te doen

De Circulaire hub regio Mechelen gaat samen met lokale meubelbedrijven Cammers en Bulo het engagement aan om de transitie naar een circulaire meubelindustrie te versnellen. Dat doen ze dankzij het Circulaire Living Lab TransFormMaker, dat wordt ondersteund door VLAIO tot en met 2025. De eerste stap is het in kaart brengen van de rest- en nevenstromen in de meubelindustrie in onze regio. 


De Circulaire hub regio Mechelen is een samenwerking tussen Stad Mechelen, Thomas More Research, Unizo Provincie Antwerpen en Ecoso vzw. Samen met de lokale zetelfabriek Cammers en bureaumeubelwinkel Bulo alsook productiebedrijf Bosq starten zij met een onderzoek naar reststromen van alle bedrijven in de regio Rivierenland, en de mogelijkheden om dit bedrijfsafval een nieuwe eindbestemming te geven in de meubelproductie. Met andere woorden: welke overschotten hout, foam, textiel, kunststoffen en metaal zijn er vandaag en hoe kunnen deze vermeden of hergebruikt worden door andere bedrijven? Thomas More Research brengt ze in kaart samen met de stad, en Unizo Provincie Antwerpen helpt ondernemers om concrete businessmodellen op te zetten rond reststromen via haar reststromenbibliotheek.

Schepen voor klimaat en milieu Patrick Princen geeft al enkele schoolvoorbeelden mee: “De aanpak van Recuplan waar schrijnwerkers en meubelmakers terecht kunnen voor gered hout is al een stap in de goede richting. Ook zijn er verschillende start-ups die focussen op het hergebruiken van bedrijfsafval zoals bijvoorbeeld Sofar. Zij hebben met de hulp van de Circulaire Hub regio Mechelen een modulair, volledig aanpasbaar meubel als dienst op de markt gebracht. We moeten naar een model waarbij restromen en afval opnieuw grondstof worden en moeten ons daarvoor blijven innoveren. Een eerste stap daarbij is weten welke materialen nu wel nog op de afvalberg eindigen en daar is dit initiatief een goed voorbeeld van.”

Schepen van ondernemen Greet Geypen: “Dit project is gericht op het stimuleren van de circulaire economie en het aanleren van vaardigheden om knelpuntberoepen in te vullen. Samenwerking met lokale meubelbedrijven zoals Bulo en Cammers kan de transitie naar een circulaire economie versnellen en de werkgelegenheid in onze regio versterken”

Oproep om bedrijfsafval in kaart te brengen
Daarom wordt er een oproep gedaan aan ondernemingen, organisaties, bedrijven en instellingen in de regio Rivierenland om eens in hun afvalcontainer te kijken en vervolgens deze enquête in te vullen. Of ze nu hout, textiel, foam, kunststoffen of metaal hebben. Wie weet kunnen zij nu al gematcht worden met een afnemer, een taak die partner Unizo Provincie Antwerpen op zich neemt.

Uitgebreid partnerschap
Het Circulaire Living Lab TransFormMaker is een samenwerking tussen heel wat partners: Thomas More, LUCA School of Arts, KU Leuven, Syntra PXL, Veldeman Bedding, Indera, Ecoso, Bulo/BOsq, Zetelfabriek Cammers, Stad Mechelen en Stad Genk.