Bronzen klok in Schepenhuis zet rijke Mechelse beiaardtraditie in de kijker

21 Juni 2021

Bronzen klok in Schepenhuis zet rijke Mechelse beiaardtraditie in de kijker

Sinds kort huisvest het Mechels Schepenhuis een bronzen beiaardklok, ooit gegoten ter ere van de eerste vrouwelijke beiaardier. De klok brengt de rijke beiaardcultuur van zowel het spelen als het gieten van de bronzen klokken in de stad onder de aandacht van haar inwoners én bezoekers.

Met een zware bronzen klok zet Mechelen haar traditie van klokkengieters, beiaardiers en beiaardconcerten in de schijnwerpers. De beiaard is geen oude traditie uit het verleden, maar is vandaag met de gerenommeerde beiaardschool en beiaardconcerten deze zomer meer dan springlevend.

"Niet toevallig kreeg de klok een prominente plaats in het Mechels Schepenhuis. Ze staat symbool voor de rijke beiaardtraditie die onze stad heeft voortgebracht en waarvoor we in binnen- en buitenland bekend staan," zegt Björn Siffer, schepen van cultuur. "Dat past helemaal in onze visie om ons Mechels erfgoed in de toekomst meer en meer te tonen in de publieke gebouwen die onze stad rijk is."

Klok voor de eerste vrouwelijke beiaardier

Wie informatie zoekt over de klok in het Schepenhuis, kan via een QR-code lezen vanwaar de klok komt en hoe de beiaardcultuur nog steeds aanwezig is in de stad vandaag.

De klok in het Schepenhuis is een bijzonder exemplaar. Ze dateert uit 1979. Toen werd ze speciaal gegoten voor Adèle Colson, de eerste vrouwelijke beiaardier ter wereld. Klokkengieter van dienst was Jacques Sergeys uit Leuven, de laatste Belgische klokkengieter. De Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn stelt de klok ter beschikking.