Anjes Dierens: "Stapgewijs Mechelen veranderd"

14 Mei 2021

Anjes Dierens:

Als er één iemand is die kan terugblikken op de vele jaren dat de groenen actief zijn in Mechelen, is het Anjes: supervrijwilliger van het eerste uur samen met haar man Joan die in 1995 schepen werd. Voor Anjes is 25 jaar Groen in het Mechels stadsbestuur niet het begin, maar wel de beloning voor vele jaren van constructieve samenwerking vanuit de oppositie: "Voor 1995 hebben we als Agalev Mechelen 12 jaar constructief oppositie gevoerd. Daar zijn we voor beloond als meerderheidspartij vanaf 1995. De aanhouder wint. Met een goede samenwerking over de partijgrenzen heen, én zowel met de coalitie als met de oppositie, kan je veel bereiken."

Voor het gezin van Anjes en Joan was de start van 25 jaar Groen in het bestuur meteen een grote verandering. "Joan werd schepen en moest blijkbaar altijd beschikbaar zijn. Maar we hebben het als gezin overleefd. Het is wel de reden waarom ik zelf nooit een uitvoerend mandaat heb willen opnemen."

Anjes horen vertellen dat ze nooit een 'uitvoerend' mandaat heeft willen opnemen, is natuurlijk best grappig. Als supervrijwilliger doet ze immers niets anders. Groen Mechelen is dan ook voor Anjes als een vierde kind, waar het verderzetten van het groene project haar blijft motiveren. "Stap voor stap realiseren we ons project", vertelt Anjes, "Het is alleen zo dat we als partij onze stempel hebben kunnen drukken: stapgewijs blijven werken, luisteren naar de verwachtingen van de Mechelaars en te werken aan draagvlak. We zijn ook telkens beloond voor deze manier van werken. Bij elke gemeenteraadsverkiezing steeg ons aantal gemeenteraadsleden. Ik hoop dat we op dit elan kunnen doorgaan. Misschien hadden we soms graag sneller stappen gezet naar een leefbaar, gezonder, milieuvriendelijker en socialer Mechelen. Niet in elke coalitie sinds de start ging het even vlot. Maar ik heb de stappen van Agalev/Groen altijd verdedigd, omdat ik ze ook juist vind."

"Groen mag fier zijn op de vele goede en zichtbare dingen die ze (mee) heeft gerealiseerd. Ik denk aan de hergeboorte van Brouwerij Lamot, maar ook aan de de ontwikkeling van heel wat groengebieden o.a Den Battelaer, Robbroek of Fort van Walem. Ook op sociaal gebied is er veel positiefs gebeurd. De Lage Drempel, De Keeting, het Sociaal Centrum in de Fred. De Merodestraat met zuster Virginie. Daar konden mensen, die het niet ruim hadden, terecht voor ondersteuning. Iedereen moet mee kunnen, dat is altijd het streefdoel van Agalev/Groen geweest."

Maar er zijn zeker ook moeilijke periodes geweest. "In 2003 verlieten een aantal mandatarissen en leden onze partij na een moeilijke discussie. Er was natuurlijk ook de periode dat Jowan Lamon ziek was, begin 2007, en Marina De Bie uiteindelijk in moeilijke omstandigheden het schepenmandaat vroeger moest overnemen. Het was niet altijd makkelijk om de hele partij bij het bestuurswerk te betrekken, wat wel eens tot frustraties kan leiden. Maar we zijn de moeilijke periodes altijd te boven gekomen en in die hele periode ben ik altijd overtuigd geweest van het feit dat al onze verkozenen het beste voorhadden met Mechelen."

Wat Anjes vooral onthoudt van de voorbije kwarteeuw besturen? "Dat ik zelf helaas 25 jaar ouder ben geworden ben", besluit Anjes lachend.