Rina Rabau: "Het Mechelengevoel is de strafste realisatie"

09 Mei 2021

Rina Rabau:

Rina groeide niet in Mechelen op, maar in Lubbeek (Vlaams-Brabant). Vanuit haar kot in Leuven bezocht ze anno 2006 in functie van haar thesis verschillende scholen in Mechelen. Die eerste kennismaking met de andere Dijlestad was niet erg positief. "In vergelijking met Leuven vond ik Mechelen best vuil en slecht onderhouden", geeft Rina toe.

En toch verhuisden ze twee jaar later naar Mechelen. "Die verhuis kwam er eigenlijk om praktische, functionele redenen", vertelt Rina. "Mechelen is echt ook een praktische stad. Onder andere op vlak van bereikbaarheid: voor wie geen rijbewijs heeft, is dit een goede uitvalsbasis ten opzichte van andere centrumsteden en jobs. Je zit ook dicht bij voorzieningen zoals zorg, onderwijs en cultuur."

Gaandeweg groeide de liefde voor Mechelen. "De stad is onmiskenbaar mooi geëvolueerd en intussen ben ik een zeer trotse Maneblusser en dat mag iedereen weten! De strafste realisaties van onze stad vind ik het Mechelen-gevoel, beter gekend als '2800love'. Mechelen is een inclusief en gastvrije gemeente en daar ben ik het trotst op. Mechelaars sluiten je snel in de armen. Ze geven mensen een warm welkom en iedereen voelt zich hier snel thuis. Aangezien we kleine kindjes hadden toen we hier net woonden, leer je mensen kennen via de crèche en de school. Al snel voel je je geen buitenstaander maar een echte Mechelaar", gaat Rina verder.

Voor Rina is Mechelen een stad die voortdurend in beweging is: "Er is veel te beleven. Zowel in de zomer als in de winter wordt er gewerkt aan een aanbod met diverse activiteiten. Ook op vlak van cultuur kan je er altijd leuke uitstappen doen. Het is ook fijn dat de natuur zo dichtbij is. Het Mechels Broek, Vrijbroekpark, Tivoli, de stadstuinen,… Maar ondanks de mooie evolutie, zijn er zeker nog belangrijke uitdagingen. Op vlak van ruimtelijke ordening mag Mechelen nog ambitieuzer zijn en een pioniersrol opnemen. Ook op vlak van klimaatadaptatie zijn we op de goede weg maar kunnen er nog stappen gezet worden."

Rina is altijd geboeid geweest door de politiek. Via haar werk bij het Minderhedenforum kwam ze in contact met verschillende partijen. Zo leerde ze ook Groen kennen en was de stap snel gezet: "Groen is voor mij de logische keuze: een partij die het ecologische combineert met het sociale, maar ook een partij die politieke ethiek hoog in het vaandel draagt: de afspraken die er zijn rond decumul en het belang van basisdemocratie binnen de partij en de grote invloed die de leden kunnen hebben." 

"Samen met de burger: daarop moeten we blijven inzetten. De Mechelaar wordt soms als ‘klagend’ ervaren, maar ik vind dat niet. Ze zijn kritisch maar dat mag. Botsende ideeën kunnen veel potentieel bieden voor de toekomst. Er zijn ook veel burgerinitiatieven, zowel online als fysiek. De stad faciliteert deze initiatieven. En dat is heel mooi om te zien: de stad geeft het kader maar de ideeën groeien vanuit de burgers zelf. Daar moeten we trots op zijn. Ook samenwerkingen met partners als Thomas More, KMO’s,… zijn hierbij belangrijk", besluit Rina.