Zineb El Boussadaani: "De stad is veranderd, maar ook de mensen"

12 Mei 2021

Zineb El Boussadaani:

Zineb is geboren in Marokko, is er opgegroeid, naar school geweest en ook getrouwd. Ze was 22 jaar toen ze in Mechelen kwam wonen. Alles was nieuw, maar ze kon op veel steun en hulp rekenen van haar man en schoonfamilie. "Niet alleen de stad was onbekend, ook de taal had ik nog niet onder de knie", vertelt Zineb. "Ik kon in die beginperiode starten als arbeidster. Het was een extra stimulans om de taal en vele nieuwe mensen te leren kennen."

Zineb's eerste indruk van Mechelen was dat het een mooie stad was, maar ook een stad met heel wat problemen. "Ik herinner mij de geuren en kleuren nog van dertig jaar geleden. Jammer dat de stad toen vooral in het nieuws kwam door vandalisme en bekend stond omwille van criminialiteit. Mechelen had geen goed imago. Maar de stad is sindsdien, dankzij goed bestuur, een mooie stad geworden. Ik ben heel fier op mijn stad."

De stad maar ook de mensen zijn veranderd. Deze verandering is heel zichtbaar, op alle vlakken. "Mechelen is een superdiverse stad van Mechelaars met verschillende achtergronden die geïntegreerd zijn, die de taal vlot spreken, die vlot samen leven en zich ook allemaal Mechelaar voelen. Toch moeten we ook blijven investeren in groepen mensen die er nog wat buiten staan, investeren in jongeren en hen aan boord krijgen. Jongeren vinden nog vaak hun plek niet. We moeten hieraan werken en samen een gedeelde identiteit ontwikkelen: jullie horen er ook bij. Hierop wil ik heel graag blijven inzetten: investeren in de jeugd en ervoor zorgen dat iedereen zich een volwaardig Mechelaar mag voelen. Daarom vind ik de kinder- en tienerwerking van J@M zo waardevol. Ook initiatieven als de Buddy-trajecten of Talent krijgt Zomerkans zijn erg belangrijk. We moeten ook blijven inzetten op onderwijs als krachtig instrument om jongeren kansen te geven."

Nadat Zineb werd gevraagd om Arabische taalles te geven, groeide ze door tot educatief medewerker bij Stad Mechelen. Het was op die manier dat Zineb in contact kwam met het toenmalige Agalev. "Het was het prille begin van Groen in Mechelen en heb goede herinneringen aan de mensen van toen. Ze waren heel geëngageerd en stonden dicht bij de mensen. Het duurde niet lang of ik werd gevraagd om me kandidaat te stellen", verklapt Zineb, "Maar ik vond van mezelf dat ik er niet klaar voor was: ik woonde nog maar een vijftal jaar in België, was nog volop mijn weg aan het zoeken. Al kriebelde het wel want ik ben steeds sociaal geëngageerd geweest en thema's zoals vrouwenrechten, onrechtvaardigheid en diversiteit liggen me nauw aan het hart."

Voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 stond Zineb voor het eerst op de lijst en werd ze ook effectief verkozen. "Ik had dat niet verwacht. Politiek is nooit een echte droom geweest, maar ik ben altijd wel een voorvechter geweest van rechtvaardigheid. In de eerste jaren van mijn mandaat was dat misschien wel het moeilijkste: het vinden van een evenwicht tussen idealisme en de mogelijkheden van het politieke mandaat. Ik heb er veel uit geleerd en toch steentjes kunnen verleggen. Mijn doel is nog steeds zorgen voor verbinding tussen mensen en zaken verbeteren waar nodig. Door mijn achtergrond was ik genoodzaakt om twee werelden te begrijpen en kan ik ook vergelijken. Dat helpt om verschillende mensen mee te trekken in het project van Groen Mechelen."

Ook voor de stad ligt daar nog een grote uitdaging. "Thema's als integratie en diversiteit moeten nog zichtbaarder en bespreekbaarder worden. We moeten blijven investeren in verbindingen tussen alle Mechelaars en tussen verschillende gemeenschappen. Groen heeft op vlak van vergroening, klimaat en duurzame mobiliteit heel duidelijk haar stempel gedrukt. Dat moeten we ook doen op vlak van sociale thema's."