Barbara Van de Perre: "Ongecontroleerde wildernis wordt oase van groen"

07 Mei 2021

Barbara Van de Perre:

Barbara belandde in 2007 met haar partner en dochter in Mechelen. Toevallig. Barbara kon starten bij de vzw Mmmechelen als communicatiemedewerker. Ze hadden op dat moment geen woning of inboedel meer want een tijdje in het buitenland vertoefd. Verhuizen naar Mechelen was dus een goede optie. Twee beste vrienden woonden er ook. En zo geschiedde...

"Ik kende Mechelen niet. Mijn moeder blijkbaar wel. Haar eerste reactie: Help! Je verhuist naar het Charleroi van Vlaanderen met mijn kleinkind! In haar hoofd zag zij een grauwe stad met dichtgetimmerde ramen en weinig joie de vivre", herinnert Barbara zich. "Ik begreep dat niet goed. Ik zag eigenlijk een bruisende plek met veel mogelijkheden, klaar om te transformeren. Ze geeft nu ook grif toe dat ik gelijk had! Mechelen is ondertussen zichtbaar veranderd. Een beetje zoals onze eigen tuin, voor met stip één van de mooiste plekjes: mijn partner toverde die om van een ongecontroleerde wildernis naar een oase van groen."

Bij Mmmechelen (nu Mechelen Feest) werkte Barbara vele jaren mee aan verschillende culturele festivals en evenementen. Daarnaast runde ze met haar partner het restaurant Frida & de Henri's en later de bar Als ik mijn ogen toedoe ben ik in Honoloeloe. "De ideale manier om vele Mechelaars - oude en nieuwe - te leren kennen en zelf steeds een beetje meer Mechelaar te worden", aldus Barbara.

Nietsvermoedend rolde ze ook binnen bij Groen Mechelen. "Een politiek engagement was verre van een plan. Ik schreef me in om een debatavond rond jeugd en onderwijs bij te wonen. Ik stond wat perplex toen ik Kristof - Ja, die van De Kamer - zag die me verwelkomde op een ledenavond van Groen Mechelen. Het was een boeiende avond en ik voelde me meteen als een vis in het water. Kristof nodigde me uit voor een vervolgavond met als thema Jouw dromen voor Mechelen. Ik was gecharmeerd door de energie, de diverse stemmen, de stevige doch fijne discussies tussen leden en mandatarissen. En vooral de goesting om Mechelen steeds te verbeteren! Ik ben me sindsdien steeds meer beginnen engageren."

Ondertussen gaat haar Groen, Mechels avontuur verder. Naast coördinator vluchtelingenopvang voor stad Mechelen is Barbara aan de slag als parlementair medewerker van Tine Van den Brande en Elisabeth Meuleman in het Vlaams parlement. Barbara voelt zich helemaal thuis in Mechelen en bij Groen!