Frie Niesten: "Je ziet Mechelen niet alleen veranderen, je voelt het ook"

05 Mei 2021

Frie Niesten:

Frie verhuisde eind jaren '70 naar Mechelen om er - na reeds enkele jaren vervangingen te hebben gedaan - ook effectief aan de slag te gaan als verantwoordelijk apotheker in de apotheek van toen De Volksmacht op de Brusselsesteenweg. Groen heeft de metamorfose van Mechelen mee mogelijk gemaakt en dat heeft Frie op de eerst rij kunnen volgen. Hij is sinds 2006 officieel lid van Groen en ondertussen al vele jaren afgevaardigde voor Groen in het Bijzonder comité Sociale Dienst.

"Eind jaren '70 werd de Plaisansebrug vernieuwd en was er een passerelle voor voetgangers om over de vaart te geraken. Dit gaf dit deel van de stad een eerder groezelige indruk bij mij als nieuwkomer. Opmerkelijk was ook dat in vergelijking met Leuven de stad een doodse indruk gaf eens de avond was gevallen. De stad vond ik mooi maar overdag wel druk met veel autoverkeer tot op de Grote Markt die ook altijd vol stond met geparkeerde auto’s. Dat het anders kon daar stond ik toen niet dadelijk bij stil", vertelt Frie.

Dat het wel degelijk anders kan is hem nu wel duidelijk: "Het is pas als je er bij stilstaat dat je merkt dat er dingen veranderen. Vooral ook als familie of vrienden - en zeker nu - erop wijzen dat de stad onherkenbaar is. Mechelen is autoluw geworden, het handelsapparaat is vernieuwd en versterkt. Gebouwen zijn verfraaid en vernieuwd, zie maar naar de historische kerken, het Hof van Cortenbach, Hofje van Olijven, Predikherenklooster, de Sotskop, de Haverwerf, De Zoutwerf en vele andere plaatsen, te veel om op te noemen. De aanleg van stadsparkjes, het blootleggen van de vlietjes, nieuwbouw zoals Kazerne Dossin, zelfs de kanker aan de Grote Markt is weggewerkt."

Dit zijn enkele voorbeelden van wat je op straat ziet, maar er zijn even veel dingen die je kan voelen in de stad vindt Frie: "de wijze waarop je als inwoner in het Huis van de Mechelaar bejegend wordt, mogelijkheid om digitaal geholpen te worden, de uitbouw van het sociaal beleid en bijgaande versterking van het sociale weefsel in de stad. Het samenleven in de stad en het veiligheidsgevoel van zijn inwoners is versterkt. Merkwaardig zijn ook heel het gebeuren rond De Grond der Dingen of de toneelgezelschappen die (nog steeds) heel actief zijn, de vele sportverenigingen."

"Wij Mechelaars durven veel 'klagen en zagen', maar vandaag zijn we toch in de eerste plaats trots op onze stad. Dat was in het verleden inderdaad anders", besluit Frie.