Niet goed in je vel? Praat erover! Nieuwe campagne informeert Mechelaars over mentaal welzijn

06 September 2023

Niet goed in je vel? Praat erover! Nieuwe campagne informeert Mechelaars over mentaal welzijn

"Met deze campagne willen we als het ware een stratenplan aanbieden om gemakkelijker de weg te vinden naar de juiste hulp"

De 10-daagse van de geestelijke gezondheid komt eraan (1-10 oktober). Naar aanleiding daarvan verspreidt Stad Mechelen kaartjes, flyers en affiches om jongeren en volwassenen te informeren over mogelijke hulplijnen en over het brede aanbod aan lokale organisaties die psychologische hulp bieden. De Mechelse kunstenares Zinzi Moons maakte voor de campagne een passende illustratie in het thema ‘samen veerkrachtig’.

Kruispunt Emergo Mechelen-Katelijne, CAW (Centrum Algemeen Welzijn), PZEL (Psychologische Zorg in de Eerste Lijn), Similes, Blinkout, Uilenspiegel en Herstelacademie zijn lokale partners die psychologische hulp aanbieden, elk volgens een eigen aanpak (bv. in groep of individueel) en voor een andere doelgroep (bv. voor familieleden van personen met een psychische kwetsbaarheid).

Voor een vertrouwelijk gesprek kun je ook steeds bij je huisarts terecht of contact opnemen met de sociale dienst van je mutualiteit. Daarnaast bestaan er zelfhulpgroepen en hulplijnen zoals bv. 106, 1712 en 1813. Al die info en contactinformatie heeft Stad Mechelen gebundeld op een website: www.mechelen.be/mentale-gezondheid. Er worden postkaarten verstuurd, flyers uitgedeeld en affiches opgehangen op zo’n 200 locaties in Mechelen, zoals bij dokters, apothekers, welzijnsverenigingen, gezondheidsorganisaties, woonzorgcentra enzovoort.

“De aanpak van mentale gezondheid staat al een hele tijd hoog op onze agenda. Zo werken we bijvoorbeeld zelf actief aan laagdrempelige en betaalbare psychosociale hulp op scholen in samenwerking met de CLB’s. Maar er bestaan in Mechelen heel wat instanties en organisaties waar je terechtkan voor psychologische zorg, voor al je vragen en problemen, voor ontmoetingen met lotgenoten, workshops of vormingen. Dat aanbod willen we bekender maken. Want praten over je problemen is zó belangrijk. Deze postkaart is als het ware een stratenplan om gemakkelijker de weg te vinden naar de juiste hulp”, zegt schepen van welzijn en sociale zaken Gabriella De Francesco.

“Toen Stad Mechelen mij vroeg om het ontwerp voor deze campagne te maken, zei ik meteen ja. Ik vind het thema zelf superbelangrijk. Heel veel jonge mensen zitten met zorgen. Ze voelen zich niet goed in hun vel, worstelen met gevoelens of ervaren stress thuis of op het werk. Ik teken graag mannetjes, dus dat deed ik hier ook. Iemand praat, iemand luistert, iemand ondersteunt… Ik hoop dat de boodschap overkomt en raadt iedereen aan om effectief beroep te doen op de vele hulp die voorhanden is”, vertelt de ontwerpster van de kaartjes, Zinzi Moons.

Tijdens de 10-daagse van de geestelijke gezondheid, van 1 tot 10 oktober, zet Stad Mechelen samen met tal van organisaties het belang van geestelijke gezondheid en veerkracht in de kijker. Deze informatiecampagne is daar de voorloper van.

Lees ook: Mechelen maakt zich sterk voor mentale weerbaarheid