15 acties voor een bruisend Mechels nachtleven

09 Oktober 2023

15 acties voor een bruisend Mechels nachtleven

"Deze acties kunnen zeker een verschil maken. Een vergunning aanvragen voor een evenement wordt vereenvoudigd. Het horecateam van de politie zal meer op pad zijn. Na evenementen zullen we nog een bezoekje aan de horeca promoten. We gaan ook extra impulsen geven voor live optredens in cafés. Bepaalde buurten in onze stad zijn extra levendig. Dat willen we zo houden, tonen en zelfs ook uitdragen." - Kristof Calvo

Het stadsbestuur, Mechelen Feest en Horeca Mechelen bundelen de krachten voor een levendig Mechelen. Met 15 acties inzake evenementen, horeca en nachtleven willen ze daar samen voor zorgen. Het Actieplan Levendig Mechelen is het resultaat van veel overleg en samenwerking.

Mechelen is aantrekkelijk en bruisend. Maar alles kan altijd beter. Sinds 2014 heeft de stad Mechelen in de schoot van Mechelen Feest een Evenementenloket. Dat werd opgericht met een dubbele doelstelling: Mechelen laten bruisen, uiteraard met aandacht voor leefbaarheid. Het jaarlijks weerkerend actieplan vanuit het Evenementenloket krijgt deze keer een extra dimensie: horeca en nachtleven. Dat gebeurt op suggestie van enkele horecaondernemers zelf en aangevuurd door Generatie2800, de jonge mandatarissen van de stadslijst Vld-Groen-M+.

Dat dit actieplan focust op horeca en nachtleven, is een bewuste keuze. “Mechelen kan op dat vlak zeker nog vooruitgang boeken, uiteraard met ook aandacht voor leefbaarheid. We hebben veel ondernemers die daar hun schouders onder willen zetten, een zegen voor onze stad. Deze acties kunnen zeker een verschil maken. Een vergunning aanvragen voor een evenement wordt vereenvoudigd. Het horecateam van de politie zal meer op pad zijn. Na evenementen zullen we nog een bezoekje aan de horeca promoten. We gaan ook extra impulsen geven voor live optredens in cafés. Bepaalde buurten in onze stad zijn extra levendig. Dat willen we zo houden, tonen en zelfs ook uitdragen”, vertelt Kristof Calvo, voorzitter Mechelen Feest.

Naar aanleiding van de 15 acties spreekt Horeca Mechelen en de ondertekende horecazaken ook de ambitie uit om volop mee bij te dragen aan de levendigheid van Mechelen. Deze acties helpen horecazaken om wat langer open te zijn, zodat ook de Mechelse nacht leeft en bruist.

Schepen Arthur Orlians, één van de jonge mandatarissen van Generatie2800, is opgetogen over het resultaat én het proces: “Mechelen is een bruisende en levendige stad, maar het nachtleven kan nog een beetje een boost gebruiken. Samen met horecaondernemers heeft Generatie2800 dit aangekaart. De afgelopen weken brachten we iedereen samen: politie met horecapersoneel, startende uitbaters samen met ambtenaren van de dienst economie. Het resultaat is een gedragen plan. Mechelen moet een stad blijven voor iedereen, maar wat meer danscafés en horecazaken waar je kan blijven hangen zou goed zijn voor onze stad. Het stadsbestuur kan dat niet zelf organiseren, maar we kunnen dit wel faciliteren. Samen met de horecasector gaan we het horecareglement updaten met aandacht voor nightlife-zaken”.

De komende maanden worden alle acties uitgerold. Een update van het actieplan volgt na de zomer van 2024. Heel wat horecazaken hebben immers aan het plan meegeschreven. Aan de voorbereidingen namen onder meer vertegenwoordigers deel van Bar Popular, Kafee Zapoi, Minnestreel, De Olifant en De Hanekeef.

Christian Michiel, voorzitter Horeca Mechelen, is tevreden over het resultaat en kijk uit naar de uitwerking: “We hebben meerdere malen overleg gehad met Mechelen Feest en politie, om tot dit mooie actieplan te komen. We zijn verheugd over de constructieve samenwerking en het resultaat. Mechelen leeft en wordt nog levendiger”.

 

Het actieplan kan je hier lezen