Zorgbedrijf Rivierenland kijkt uit naar de nieuwe woonzorgsite Zwartzustersvest

08 Februari 2021

Zorgbedrijf Rivierenland kijkt uit naar de nieuwe woonzorgsite Zwartzustersvest

Nu Stad Mechelen vier kandidaat-ontwikkelaars selecteerde voor de nieuwe woonzorgsite Zwartzustersvest, kijkt Zorgbedrijf Rivierenland al uit naar de langverwachte vernieuwing van het woonzorgcentrum Hof van Egmont.

Hof van Egmont, dat momenteel aan de Speecqvest ligt, is een van de drie huidige woonzorgcentra van Zorgbedrijf Rivierenland. Het is een thuis voor bewoners met nood aan fysieke zorg en bewoners met dementie. Daarnaast zijn er ook twee centra voor dagverzorging, waarvan één specifiek voor mensen met dementie, en een centrum voor kortverblijf waarbij ook nachtverblijf mogelijk is. Nog voor de zomer verhuist een deel van de huidige bewoners en medewerkers naar wzc Roosendaelveld. In dit vierde woonzorgcentrum van Zorgbedrijf Rivierenland, gelegen naast het AZ Sint-Maarten, zullen er voornamelijk personen met dementie of een bijzondere psychische kwetsbaarheid wonen.

De vervanging van het woonzorgcentrum Hof van Egmont heeft al vele wendingen gekend. Aanvankelijk zou er een nieuwbouw komen op de huidige locatie, maar uiteindelijk werd beslist om te verhuizen naar de oude gebouwen van het AZ Sint-Maarten op de Zwartzustersvest die gerenoveerd zouden worden. Vorig najaar besliste Stad Mechelen dat een volledige nieuwbouw de beste garantie was voor een duurzaam project en een kwalitatieve invulling van de woonzorgsite.

Gabriella De Francesco, ondervoorzitter van Zorgbedrijf Rivierenland: “Naast Hof van Egmont zal het complex ook plaats bieden voor een beperkt aantal private woningen, een ondergrondse parking en een publieke groene ruimte. Het volledige project past in het masterplan van de stad. Op die manier wordt het geen eiland maar zal de site echt deel uitmaken van de stad. Het nieuwe woonzorgcentrum zal nog meer geïntegreerd werken in de buurt. De bewoners blijven, ook in het woonzorgcentrum, deel uitmaken van en deelnemen aan de samenleving.”

Het innovatieve concept van het nieuwe woonzorgcentrum blijft hetzelfde. Er komen drie soorten woonvormen: kleinschalig wonen voor bewoners met dementie, woonzorgflats voor zorgbehoevende ouderen en een centrum voor kortverblijf. De huidige centra voor dagverzorging verhuizen ook naar de nieuwe site. “In het woonzorgcentrum zullen we nog meer op maat van de bewoners kunnen werken. Door te werken met woonzorgflats is er meer eigen ruimte voor de bewoner, meer mogelijkheid om bezoek te ontvangen in alle privacy en comfort, maar met behoud van de hulp die hij of zij nodig heeft”, aldus Gabriella De Francesco.

Doordat de werken allemaal op de nieuwe locatie kunnen plaatsvinden, zullen de huidige bewoners, na afloop van deze werken, onmiddellijk in hun nieuwe woning kunnen intrekken, zonder een tussentijdse verhuis, zoals eerder gepland was. “We zijn blij dat we op deze manier het ongemak voor de bewoners maximaal kunnen beperken. De ligging, dicht bij de markt van Mechelen, zal het ook makkelijk maken voor bewoners om deel te nemen aan activiteiten van de stad of om bijvoorbeeld een bezoekje te brengen aan de wekelijkse zaterdagmarkt. Zo kunnen we participatie van ouderen verder stimuleren. Ten slotte is de nieuwe locatie ook vlot bereikbaar met het openbaar vervoer en wordt er voldoende parking voor bezoekers voorzien”, zegt Jeroen Baeten, voorzitter van Zorgbedrijf Rivierenland.

In de komende maanden en jaren zet Zorgbedrijf Rivierenland de voorbereidingen voor de nieuwe werking van de nieuwe site volop voort. Samen met medewerkers, vrijwilligers, bewoners en familieleden zal er ingezet worden op maximale aandacht voor wonen, leven en zorg in de nieuwe context. Ondertussen blijft dit uiteraard ook de focus op de huidige locatie. Nu bewoners en medewerkers bijna volledig zijn gevaccineerd, kijken we uit naar die vele fijne momenten die we samen met elkaar willen be-leven zoals de moestuin met de buurt, familiefeesten, liveoptredens, Dijle-avonden met muziek én dans in de cafetaria, enzovoort.

Verwacht wordt dat de nieuwe woonzorgsite in 2025 klaar zal zijn voor de bewoners.