Zinderende Stilte doet Mechelen bruisen én vertragen

29 Oktober 2021

Zinderende Stilte doet Mechelen bruisen én vertragen

Stilte kan zinderen, rust kan bruisen. Dat bewijst het nieuwe themajaar van Mechelen Feest: Zinderende Stilte. Een jaar lang brengt het stilte in al haar verrassende vormen en toonaarden naar een heleboel locaties in Mechelen. En naar de huiskamers, met een stiltekalender vol boeiende weetjes, beklijvende beelden en inspirerende citaten.

De stiltekalender staat dan ook meteen symbool voor de manier waarop Zinderende Stilte de komende maanden in Mechelen zal leven. Soms met een goedgevuld programma, dan weer met witte vlakken in de agenda, die bewust leeg zijn gelaten.

Een eerste goedgevuld programma, dat is er op de Dag van de Stilte op 31 oktober. Kunstenaars uit verschillende disciplines delen dan in Het Predikheren hun interpretatie van stilte met Mechelaars en bezoekers.

De klank van stilte

Tijdens de eindejaarsperiode - van 9 tot en met 13 december - volgt Zindering, een vijfdaags muziekfestival rond de klank van stilte. In elf concerten en twee films komen verschillende aspecten van stilte aan bod. Van meditatieve muziek van Arvo Pärt tot slaapliedjes voor een Filipijnse draak. Van Armeense miniaturen tot het gloeiende trillen van vrouwenstemmen uit Iran.

Wie daarna ook het nieuwe jaar goed wil inzetten, is van 18 tot en met 20 februari welkom op het themaweekend over stilte en gezondheid. Een minifestival voor stilte in film staat dan weer op de planning voor maart.

Ook in het voorjaar is er de installatie Sjel, in de natuurgebieden rond Mechelen. Sjel is een kubus van reflecterend glas, die versmelt met de omgeving. Het laatste wat je ziet als je de kubus betreedt, is je eigen reflectie. In de kubus ben je alleen en beluister je het album met een koptelefoon.

Elkaar opnieuw ontmoeten

"En er volgt nog veel meer in 2022", verzekert Kristof Calvo, voorzitter van Mechelen Feest. "Zelfs tijdens Maanrock zal Zinderende Stilte op een verrassende manier opduiken. Ook bij andere evenementen van Mechelen Feest krijgt het themajaar een plek. Het muziekfestival Zindering wordt bijvoorbeeld dit jaar een belangrijk onderdeel van Mechelen Houdt Je Warm. We bouwen met Mechelen Feest immers telkens een mooi podium voor onze evenementen, letterlijk en figuurlijk. Dat willen we gebruiken om mensen samen te brengen, ook rond bepaalde thema’s, zoals Zinderende Stilte nu. Zo geven we ons feestprogramma een extra dimensie."

Daarnaast ondersteunt Mechelen Feest ook de Mechelse cultuurpartners die concerten, films, lezingen of andere zaken plannen in het kader van Zinderende Stilte. "Door samen te werken, brengen we het themajaar naar zoveel mogelijk Mechelaars en bezoekers", zegt Kristof Calvo. "Dat die aanpak werkt, merkten we al bij het themajaar Onze Toren. Ik ben ervan overtuigd dat het thema stilte nu even belangrijk is voor de Mechelaars. Ondanks, maar ook net omwille van corona. Virginie Platteau en Jelle Dierickx, de curatoren van Zinderende Stilte, stelden daarom een programma samen waarin veel ruimte is om elkaar opnieuw te ontmoeten en dat in alle rust."

Stiltekalender

Het is dan ook niet toevallig dat Zinderende Stilte net nu wordt gelanceerd. "Ik kan me voorstellen dat mensen de behoefte voelen om opnieuw samen te zijn en het bruisende van een stad te ervaren. Tegelijk hebben velen van ons er ook van genoten dat het tijdens de coronaperiode wat rustiger was en dat de stad stiller was", aldus curator Virginie Platteau. "Wij willen dat gevoel nu een beetje terugbrengen, mét de nodige zindering erbij. Tijdens het themajaar zal de stad dus bruisen, maar met ruimte voor rust en vertraging.”

Curator Jelle Dierickx vult aan: "Dat is net wat we nu nodig hebben. Het is daarom heel moedig van de stad om voor dit thema te kiezen. Hoe stilte en luwte in een stad aanwezig kunnen zijn, wordt in de toekomst immers almaar belangrijker. Voor iedereen. Daarom zorgen we er ook voor dat Zinderende Stilte echt voor elk wat wils wordt. Van de concerten over de installaties tot de voordrachten, het programma is absoluut gemaakt voor het grote publiek. Zelfs voor wie niet van stilte houdt."

Dat vertaalt zich ook in de stiltekalender. Daarin vind je onder meer inspirerende citaten van dichters als Herman de Coninck en Judith Herzberg, maar net zo goed van Venus Williams en Charlotte Adigéry. Ze worden afgewisseld met onverwachte beelden, fijne weetjes en zo nu en dan zelfs verwijzingen naar het nodige lawaai.

Burger beslist mee

Mechelaars kunnen bovendien ook zelf mee bepalen welke invloed Zinderende Stilte heeft op de stad. Kristof Calvo: "Het burgerpanel kwam al een eerste keer samen over het thema en ook de stiltevoorstellen die werden ingediend bij het project De Grond der Dingen nemen we onder de loep. Zinderende Stilte krijgt dus ook een belangrijk participatief luik. We willen de visie en het netwerk van de curatoren combineren met een open houding en een grote luisterbereidheid. Zodat we ook andere stemmen aan bod kunnen laten komen. De ambitie is daarnaast om het themajaar in het najaar van 2022 af te sluiten met een tastbare herinnering aan Zinderende Stilte. Wat dat precies wordt, dat maken we bekend op de Dag van de Stilte volgend jaar. Zet het in je agenda. Of koop de stiltekalender, daarin hebben we de datum alvast aangeduid."

De stiltekalender kost 10 euro en is vanaf 30 oktober te koop bij UiT in Mechelen, Standaard Boekhandel, Boekhandel Salvator en Boekhandel De Zondvloed.

Meer info: www.zinderendestilte.be

Zinderende Stilte komt tot stand met de gewaardeerde steun van de Nationale Loterij en haar spelers.