Woonzorgcentrum Hof van Egmont ontvangt nieuwe generatie bewoners

31 Januari 2023

Woonzorgcentrum Hof van Egmont ontvangt nieuwe generatie bewoners

"Voor studenten meteen een unieke kans om ervaring op te doen en voor bewoners de ideale gelegenheid om met een andere generatie in contact te komen en hun kennis en wijsheden te delen."

Vanaf 1 februari ontvangt het Mechelse woonzorgcentrum Hof van Egmont een nieuwe generatie bewoners: studenten! Voor een huurprijs van €350, aangevuld met wekelijks twee uur vrijwilligerswerk, vertoeven studenten in een eigen bemeubelde kamer.

Schepen, en ondervoorzitter van Zorgbedrijf Rivierenland, Gabriella De Francesco: "Een betaalbaar kot vinden is voor studenten vandaag niet altijd evident. Met het Zorgbedrijf Rivierenland bieden we studenten de kans op een lagere huur in ruil voor enkele uren betrokkenheid en betaald vrijwilligerswerk in het woonzorgcentrum. Voor studenten meteen een unieke kans om ervaring op te doen en voor bewoners de ideale gelegenheid om met een andere generatie in contact te komen en hun kennis en wijsheden te delen".

De bal kwam aan het rollen toen Thomas More Hogeschool bij Zorgbedrijf Rivierenland aanklopte met de vraag naar studentenkamers. Met een net ingerichte woonwijk in woonzorgcentrum Hof van Egmont was er een mooie kans om beide generaties met elkaar in contact te brengen. Vier kamers staan ter beschikking voor studenten die bewust kiezen om op ‘kot’ te komen in het wzc. Belangrijk is dat de toekomstige kotstudenten doelbewust de meerwaarde zien en een maatschappelijke rol willen vervullen. Studenten krijgen een unieke kans om te proeven van de zorgsector. Door zich in te zetten voor de bewoners kunnen ze hun persoonlijke leven én hun studies enorm verrijken. Tegen een lagere huurprijs en wekelijks twee uur vrijwilligerswerk, kunnen studenten een eigen bemeubelde kamer huren. De gemeenschappelijke ruimten dienen ze te delen met hun medebewoners.

Samenleven met bewoners met dementie

De kamers bevinden zich in een woonwijk voor bewoners met dementie. Het samenleven met deze bewoners biedt de studenten een mogelijkheid om te groeien en te leren. Door beide generaties samen te voegen, creëren we een perfecte mix van ervaring en jeugdigheid. De bewoners van het Hof van Egmont zitten vol verhalen en wijsheden waar de studenten veel van kunnen opsteken, net als andersom.

Eerste student

Vanaf 1 februari verwelkomt het woonzorgcentrum haar eerste ‘kotstudent’ Kirsten Maeyaert. Kirsten, 48 jaar, startte in september vorig jaar de opleiding ergotherapie welke ze aanvult met een studie in het houtsnijden. “In maart 2020 verbleef ik enkele maanden in het kortverblijf van Hof van Egmont, een plaats waar mijn hart sindsdien is blijven wonen. Toen ik zag dat het wzc studentenkamers aanbood, twijfelde ik geen seconde. Ik vind het dan ook een eer om de titel van ‘allereerste kotstudent’ te dragen. Het leven in deze bijzondere voorziening is net een droom die uitkomt. Het persoonlijk contact met de bewoners en van hen te leren, samen te (be)leven en te lachen, daar kijk ik het meest naar uit.” vertelt Kirsten.

Interesse om op kot te komen in het woonzorgcentrum? Neem dan contact op met het onthaal in wzc Hof van Egmont - [email protected].