Stad en organisatoren sensibiliseren supporters WK voetbal

23 November 2022

Stad en organisatoren sensibiliseren supporters WK voetbal

De strijd voor de mensenrechten is een cruciale pijler binnen het mondiaal beleid van de stad. Dat is moeilijk verzoenbaar met de mensonterende toestanden bij de bouw van de stadions.

Vanavond spelen de Rode Duivels. Het WK voetbal is al volop bezig, maar toch verloopt alles veel meer onder de radar dan normaal. Daar heeft de ongebruikelijke timing iets mee te maken, maar zeker ook de vele bedenkingen over het gastland en de organisatie van dit WK. In Mechelen zijn vier locaties goedgekeurd waar matchen op groot scherm te volgen zullen zijn, waaronder De Vleeshalle en Chiro Heffen. In samenwerking met die organisatoren zet de stad een sensibiliserende actie op poten.

De strijd voor de mensenrechten is een cruciale pijler binnen het mondiaal beleid van de stad. Dat is moeilijk verzoenbaar met de mensonterende toestanden bij de bouw van de stadions.

Schepen van mondiaal beleid Rina Rabau Nkandu: “We streven altijd naar samenwerking op basis van gelijkwaardigheid met de rest van de wereld en we werken aan eerlijke handel en goede werkomstandigheden voor iedereen. Bij de bouw van de stadions in Qatar, was er duidelijk weinig sprake van gelijkwaardigheid of goede werkomstandigheden. Toch heb ik ook alle begrip dat het WK boycotten niet evident is. Veel supporters en voetballers zijn ongelukkig met hoe het loopt, maar ze hebben zelf geen impact op de keuze voor de locatie van het WK en voetballers zelf hebben meestal maar een of twee kansen om naar een WK te gaan. Het is dan ook cruciaal dat we blijven inzetten op sensibilisering om mensen te informeren over wat er fout loopt."

"Daarom zijn we bij de vorige gemeenteraad ook ingegaan op de vraag om een campagne hierrond uit te werken. We kiezen er voor om ons wagonnetje aan te haken aan de campagne van Amnesty International. Via een QR-code op affiches en flyers, zul je hun petitie gemakkelijk kunnen ondertekenen", legt de schepen uit.

Geen wereldbeker zonder fair play

Amnesty International roept in hun campagne op om het hardst werkende team van het WK te compenseren: de vele arbeidsmigranten die onder andere de nieuwe stadions hebben gebouwd. De zeer slechte omstandigheden waarin dat gebeurde hebben hun levens voorgoed veranderd of in al te veel gevallen zelf vroegtijdig beëindigd. Amnesty roept op om de deze families te vergoeden.

Kristof Calvo, voorzitter van Mechelen Feest, vult aan: “Evenementen organiseren met een boodschap: dat is wat we in Mechelen graag en veel doen. Helaas is het beleid van de FIFA helemaal anders. De toewijzing aan Qatar en de gebeurtenissen van de voorbije dagen zijn bijzonder spijtig. Gelukkig kunnen we in onze stad rekenen op geëngageerde organisatoren. Zij waren meteen bereid om duidelijk statement te maken bij de uitzendingen. Dat is erg Mechels, waar we ons vaak en duidelijk uitspreken voor mensenrechten.”

Stad Mechelen steunt de actie door het verspreiden van affiches en flyers aan de organisatoren, via een nieuwsbericht op de website en via sociale media.

Een van deze organisatoren die vragende partij was voor de actie, is Chiro Heffen. “We zenden al jaren de matchen van het WK voetbal uit voor een 400-tal supporters op twee grote schermen op onze terreinen. Dat is altijd één groot feest. We hopen dat het dat dit jaar ook wordt, maar toch is het anders dan anders. De beleving errond is minder en we staan als chirogroep niet achter de waarden en normen van het gastland van dit WK. We hebben het ook zeer moeilijk met het antiregenboogbeleid van de FIFA. Toch vinden we het belangrijk om mensen samen te brengen en met elkaar te blijven praten. Bij de chiro is iedereen gelijk en telt iedereen mee! Dat statement dragen we deze dagen dubbel en dik uit”, zegt Michael Huys, voorzitter van de oudleidingsvereniging.

Aanvoerdersband

De campagne van Amnesty die de stad steunt, richt zich op de arbeidsmigranten in Qatar. Maar daar stopt de problematiek rond het WK voetbal in Qatar helaas niet. Schepen Rabau: “De zeer afwijzende en afstraffende houding van Qatar ten opzichte van LGBTQIA+-rechten, is algemeen gekend. Dat is op zich al een extra reden om de keuze van de FIFA voor Qatar als gastland in vraag te stellen. Nog erger wordt het als de FIFA zelfs het kleinste symbool van solidariteit hiermee in de ban doet. Zeker net na een door haat geïnspireerde schietpartij in de VS is het bijzonder pijnlijk dat zelfs een aanvoerdersband met hart in de regenboogkleuren ‘not done’ is voor FIFA. Met deze hele organisatie tonen ze nog maar eens aan dat er veel andere belangen spelen dan voetbal- en supportersplezier voor iedereen. Ik hoop dat de signalen die overal gegeven worden kunnen leiden tot een FIFA die wel inzet op het verbinden van mensen.”

Dat in Mechelen alle Mechelaars (v/m/x) gelijkwaardig zijn, is vastgelegd in het genderstatement. Zie: www.mechelen.be/genderstatement