Wijzigingen parkeerbeleid vanaf 1 mei

30 April 2013

Wijzigingen parkeerbeleid vanaf 1 mei

Vanaf 1 mei wijzigt er heel wat in het parkeerbeleid van Mechelen. Voortaan kan je sms-parkeren en zijn de parkeertijden, de reglementering voor enkele zones en de parkeertarieven aangepast. Schepen van Mobiliteit en Duurzaamheid Marina De Bie: "Mechelen biedt voor iedereen een parkeerplaats op maat. We vertrekken van een doordachte visie over mobiliteit in de stad. Door de tarieven en zones beter te differentiëren en te investeren in nieuwe technologie willen we zowel inwoners, werknemers als bezoekers een betere service bieden en tegelijk de verkeersdruk naar beneden halen. Iedereen kan geïnformeerd een keuze maken, met aangepaste prijzen."Parkeer met sms

Vanaf morgen kan je overal in Mechelen via een eenvoudige sms je parkeersessies starten en stoppen, of bijkomende informatie vragen. Aanwijzingen vind je op elke parkeermeter. Sms-parkeren kent alleen maar voordelen:

 • Geen gedoe meer met parkeerautomaten en kleingeld
 • Je hoeft niet meer in te schatten hoelang je gaat parkeren of je te haasten als je parkeerticket verloopt
 • Je betaalt slechts voor de effectieve parkeertijd, en geen minuut langer.
 • Maak je de eerste keer gebruik van sms-parkeren? Dan parkeer je zelfs gratis!

Om het sms-parkeren te promoten, zullen in winkels en op centrale verdeelpunten flyers ter beschikking worden gesteld.

Parkeer langer op de vesten

Wie zich op de vesten parkeert (G. Gezellelaan, Olivetenvest, K. Astridlaan, Van Benedenlaan, Schuttersvest, H. Speecqvest, Raghenoplein), mag daar nu vier uur i.p.v. twee uur blijven staan.

Afschaffing twee tijdszones

Voorheen kon je in de voormiddag en in de namiddag een retributie krijgen als je geen geldig parkeerbewijs had. Van die opdeling in twee tijdszones (9-14u en 14-19u) wordt nu afgestapt. Zo kan je niet langer net voor en na het wisselmoment (14u) worden opgeschreven. Krijg je nu een retributie, dan geldt die voor vijf opeenvolgende uren. Dit geldt ook zo voor blauwe zones (indien geen parkeerschijf of bewonerskaart voorligt). De retributies kosten nu € 30, i.p.v. € 20.

Nieuwe parkeertarieven

Wie zich wil parkeren in de binnenstad, zal merken dat de tarieven iets duurder geworden zijn. Deze tariefverhoging is de eerste sinds 2006, bij de invoering van het vorige parkeerplan. Het bestuur koos er bewust voor om geen jaarlijkse kleine tariefaanpassingen door te voeren. Schepen De Bie licht toe: "Tot een derde van het autoverkeer in een stad is op zoek naar een parkeerplaats. Tot op vandaag gaan veel bezoekers op zoek naar een bovengrondse plaats. Om dat zoekverkeer tegen te gaan, verdwijnt de kloof tussen de tarieven voor boven- en ondergronds parkeren. Een voorbeeld: wie twee uur in de binnenstad parkeert, bespaart 10 cent door in een ondergrondse parking te parkeren. Auto's worden dus best meteen ondergronds gestald. We hopen de verkeersdruk in onze binnenstad met deze maatregel fors te verlagen. Daarnaast blijven de randparkings een aantrekkelijk (en goedkoop) alternatief."

Commerciële zone wordt licht ingeperkt

Een deel van de F. Merodestraat (tussen Biest en Varkensstraat), Adegemstraat (tussen Korenmarkt en Kraanstraat) en de Leopoldstraat (tussen Colomastraat en Koning Albertplein) worden uit de commerciële zone gehaald, zodat bewoners nu ook overdag met hun bewonerskaart mogen parkeren. Dat mochten ze voorheen enkel vanaf 18u. Vanaf 1 mei zijn de drie straten dus volledig opengesteld voor bewonersparkeren.

Blauwe zone

De bestaande blauwe zone borden worden aangepast van E9b (parkeren is toegestaan voor personenauto's, auto's voor dubbel gebruik, minibussen en motorfietsen) naar E9a met onderbord max. 3,5 ton (parkeren is toegestaan, max. 3,5 ton). Hierdoor kunnen eigenaars van lichte vrachtvoertuigen opnieuw reglementair parkeren in de blauwe zone.

Wat verandert er niet?

 • De Randparkings (Zandpoortvest, Postzegelbrug, Rode Kruisplein) behouden hun goedkoop tarief: € 3 per dag en gratis in het weekend.
 • De NMBS-parkings blijven werken met minimale dagtickets.
 • Het kwartiertje gratis parkeren blijft bestaan.
 • Bewonerskaarten blijven gratis
 • Andersvaliden kunnen blijvend gratis en onbeperkt parkeren op de voor hen voorbehouden parkeerplaatsen verspreid over de hele binnenstad.

Kom je naar Mechelen met de wagen? Enkele tips:

 • Moet je (middel)lang parkeren, zet je dan op een van de goedkope randparkings. Wil of moet je toch in het centrum parkeren? Zet je dan zo veel mogelijk ondergronds. Dat is goedkoper dan bovengronds. Parkeerplaatsen in het centrum zijn meer bedoeld voor kortparkeerders.
 • Wil je kortbij parkeren? Kies dan voor een van onze ondergronde parkings.
 • Wil je tot op de minuut juist betalen? Kies voor sms-parkeren.

Mechelen biedt voor iedereen een parkeerplaats op maat.

W www.mechelen.be/parkeren