Werken stationsomgeving vorderen: fietspaden Leopoldstraat maandag klaar

05 Mei 2023

Werken stationsomgeving vorderen: fietspaden Leopoldstraat maandag klaar

"Sinds de opening van de tangent vorig jaar blijft het doorgaand verkeer weg uit de stationsbuurt en krijgt deze wijk letterlijk weer ademruimte. We werken aan groenere en verkeersveiligere straten voor alle weggebruikers, met meer ruimte voor voetgangers en fietsers"

In de Leopoldstraat kunnen fietsers zich voortaan in twee richtingen bewegen. De aansluiting tussen de Leopoldstraat en het Stationsplein wordt in een latere fase nog afgewerkt. De kasseien van de vroegere parkeerstroken werden uitgebroken en vervangen door een rode asfaltlaag. Ook de rijbaan werd volledig vernieuwd, met het oog op tweerichtingsverkeer voor auto’s vanaf de zomer. Deze week worden de nieuwe plantenvakken voorzien van planten, zowel in de Leopoldstraat als aan de rotonde op het Koning Albertplein. Op maandag 8 mei starten de werken in de Hendrik Consciencestraat.

"Sinds de opening van de tangent vorig jaar blijft het doorgaand verkeer weg uit de stationsbuurt en krijgt deze wijk letterlijk weer ademruimte. We werken aan groenere en verkeersveiligere straten voor alle weggebruikers, met meer ruimte voor voetgangers en fietsers", aldus schepen van openbare werken Patrick Princen. “De nieuwe fietspaden en de beplanting in de Leopoldstraat zijn alvast een mooi voorbeeld voor de Conscienscestraat. Daarna volgt nog de heraanleg van de Colomastraat tot woonstraat.”

Na Leopoldstraat is Conscienscestraat aan de beurt

Op maandag 8 mei begint aannemer Emeric D’Hollander met de aanleg van de fietspaden in de Hendrik Consciencestraat. In een latere fase krijgt ook de rijbaan een nieuwe toplaag in asfalt. In de hele straat wordt meer groen voorzien. Ook hier worden voor de fietspaden de kasseien in de huidige parkeerstroken uitgebroken en vervangen door asfalt. Deze krijgen later een rode kleur. De aannemer werkt eerst aan de pare kant van de straat, vervolgens aan de onpare kant. Hij begint aan de rotonde en werkt zo richting vesten. Zonder onvoorziene omstandigheden zijn de nieuwe fietspaden eind juni klaar. Het rondpunt bij het Stationsplein wordt dan vervolgens ook afgewerkt zodanig dat de nieuwe verkeerscirculatie in al deze straten in voege kan gaan, met fietspaden in beide straten in de twee richtingen.

Het autoverkeer kan tijdens de werken nog steeds over versmalde rijstroken richting vesten rijden. Ter hoogte van garagepoorten wordt er steenslag voorzien in de opgebroken delen zodat deze zo goed als mogelijk bereikbaar blijven. Ook de voetpaden blijven toegankelijk. Fietsers blijven nog fietsen op het bestaande fietspad.

Aan de kant waar de aannemer werkt, zijn er geen parkeerplaatsen meer beschikbaar. Ook na de werken kan er niet meer geparkeerd worden in de straat. Parkeren is mogelijk in de buurt. NMBS biedt ook voordelige maandabonnementen aan voor de stationsparking. Alle info daarover is terug te vinden op www.mechelen.be/parkings.

De busperrons op het Koning Albertplein worden ook vernieuwd. Terwijl de aannemer deze werken uitvoert, worden de perrons tijdelijk verplaatst naar de Postzegelbrug. Deze werken staan in juni op de planning. Deze info is terug te vinden op de website van De Lijn.

Meer weten?
www.mechelen.be/stationswijk-werf
www.mechelen.be/stadsvernieuwing/hendrik-consciencestraat-leopoldstraat-en-colomastraat