Stadsbestuur en Natuurpunt verwelkomen natuurwandelaars in Mechels Broek, maar nemen maatregelen rond mobiliteitsknoop

26 November 2020

Stadsbestuur en Natuurpunt verwelkomen natuurwandelaars in Mechels Broek, maar nemen maatregelen rond mobiliteitsknoop

"Kom te voet, per fiets, met het openbaar vervoer of parkeer je wagen aan de Nekker" Het natuurgebied Mechels Broek in Muizen is vandaag voor wandelaars de ideale coronawandeling tijdens het weekend. De buurt ervaart deze stijgende populariteit ook door de vele geparkeerde wagens in de Muizenhoekstraat en de straten rondom. Iedereen is welkom, maar Stad Mechelen en Natuurpunt garanderen graag op korte termijn de rust en veiligheid voor iedereen via eenduidige communicatie en acties naar parkeren rond het Mechels Broek.

“We doen een oproep om te blijven wandelen maar met respect voor de natuur, de bewoners en verkeersregels en bovenal te kiezen voor een duurzame verplaatsing. We wandelen veel en dat is prima. Maar de verplaatsing ernaar toe is minstens even belangrijk. We roepen daarom op om je zoveel mogelijk te voet, per fiets of met het openbaar vervoer te verplaatsen. Kom je van verder of ben je minder mobiel? Parkeer je auto dan gratis aan de Nekker. Dat is echt vlakbij. Bovendien werden er extra plaatsen en toiletcabines voorzien”, vertelt mobiliteitsschepen Vicky Vanmarcke.

Natuurambassadeurs van Natuurpunt en stewards van de stad zullen het komende weekend zichtbaar en coronaproof aanwezig zijn op de Nekkerparking. “We voorzien een Natuurpunttent om bezoekers de weg te wijzen en te informeren over de vele andere natuurgebieden in het Beschermd Natuurpark Rivierenland”, vertelt Bert Delanoeije van Natuurpunt. Van aan de Nekker start een mooi natuurpad dat je na een paar honderd meter in het Mechels Broek brengt. Natuurpunt zorgt voor extra bewegwijzering.

“Stad en Natuurpunt werken zo aan een win-win voor mens, dier en natuur”, voegt schepen van natuur- en groenontwikkeling Patrick Princen toe. “Het Mechels Broek is prachtig, maar er zijn nog heel wat andere wandelzones en natuurgebieden in de groene rand van onze stad. Het ideale moment om vandaag op ontdekking te gaan naar al het groen dat Mechelen rijk is”.

Wandelroutes via: https://visit.mechelen.be/wandelen

Mechels Broek op een paar stappen van de Nekkerparking

Wandelaars en fietsers kunnen wel nog perfect het Mechels Broek bereiken via de Muizenhoekstraat. Ook daar geven vrijwilligers van Natuurpunt graag een woordje uitleg.

Om het fietsen aan te moedigen voorziet Mechelen ook extra fietsenstallingen ter hoogte van het kruispunt Rijmenamsesteenweg en de Ter Doncklaan tegenover het bezoekerscentrum van Natuurpunt. Aanvullend worden er drie tekstkarren geplaatst aan het begin van de Muizenhoekstraat, N26 en N15. Deze verwijzen de wandelaars die met de wagen komen naar de grote Nekkerparking, gelegen bij een andere ingang van het natuurgebied. Op deze parking staat vanaf dit weekend ook een toiletwagen om de overlast van wildplassen tegen te gaan.

Er zullen ook nadars geplaatst worden in omliggende straten wanneer de druk toeneemt. De stad voert bijkomend aan de Muizenhoekstraat ook een zone 30 in voor Ter Doncklaan en Jan van Musenelaan. In het grootste deel van de Muizenhoekstraat mag men niet meer parkeren. Er zullen tijdens de weekends ook stewards zijn die de bezoekers naar de alternatieve parkings verwijzen.
“Mechelaars sensibiliseren rond duurzame verplaatsingen, niet alleen voor woon-werkverkeer maar ook voor vrijetijdsbesteding blijft ook in deze tijden van corona belangrijk”, besluit mobiliteitsschepen Vanmarcke.

 

Foto (c) Wim Dirckx