Week van de Mobiliteit: Autovrije Zondag in nieuw kleedje

13 September 2022

Week van de Mobiliteit: Autovrije Zondag in nieuw kleedje

Tijdens de Week van de Mobiliteit zet stad Mechelen heel wat acties en evenementen op waarbij fietsers, voetgangers en deelmobiliteitsgebruikers centraal staan. Hoogtepunt is een vernieuwde Autovrije Zondag op 18 september. “Het wordt een groot feest in de binnenstad, waar iedereen zijn gading zal vinden. Samen met Ottertrotter vormt het de afsluiter van De Zomer is van Mechelen.” 

Aftrap met Strapdag 

De Week van de Mobiliteit steunt op een uitgebreid programma. Ze gaat van start met de jaarlijkse strapdag op vrijdag 16 september. Op deze dag stappen en trappen over heel Vlaanderen en in Mechelen duizenden leerlingen naar school en worden ouders gevraagd de auto een dag aan de kant te laten.  

“Zachte weggebruikers en gebruikers van deelsteps of -fietsen nemen in onze stad een steeds belangrijkere plaats in”, licht schepen van mobiliteit Vicky Vanmarcke toe. “Tijdens de Week van de Mobiliteit willen we hen enerzijds bedanken, maar ook iedereen informeren over de do’s en don’ts van duurzame mobiliteit. We willen een ruim publiek in contact brengen met al wat leeft en beweegt rond mobiliteit in Mechelen. En dat is heel wat.” 

Autovrije zondag als hoogtepunt 

Op zondag 18 september maakt Mechelen zich op voor de Autovrije Zondag. Van 10u00 tot 18u00 is de binnenstad autovrij en kan jong en oud zich uitleven op verschillende locaties. “Voor het eerst zullen de Autovrije Zondag en Ottertrotter samen de feestzomer afsluiten. Net als de rest van de zomer doen we dat met een programma voor iedereen. Dat is het resultaat van zowat alle stadsdiensten die samenwerken”, aldus Kristof Calvo, voorzitter Mechelen Feest, sinds deze beleidsperiode ook de organisator van Autovrije Zondag. 

Niet te missen is ‘Carnivale’ van de Machienerie. De Grote Markt verandert in een kermisdorp vol met buitengewone installaties, absurde intermezzo’s en prachtige attracties die door een vreemd kermisvolkje en de toeschouwer worden bediend en gemanipuleerd. “We zijn heel blij dat we deze unieke ervaring naar Mechelen kunnen brengen”, aldus Calvo. 

Op het binnenplein van het stadhuis staat een extra fietsenparking en voert de Gemeenschapswacht een gratis graveeractie uit. De Veemarkt wordt omgetoverd tot een speelplein met een BMX parcours en show, skateramp, mobiele klimmuur en gekke fietsenparcours. De Botermarkt en de Bruul veranderen in een interactief speeltheater met Alles loopt op Rolletjes en Kip Van Troje.  

De afdeling Sociale Cohesie nodigt tussen 11 en 14u aan de Schoenmarkt Mechelaars uit om nieuwe mensen te ontmoeten en samen op verkenning te gaan in de binnenstad. Aan de hand van vragen en antwoorden wordt het parcours bepaald.  Aan de Post kunnen bezoekers terecht voor meer informatie over onder andere deelmobiliteit (autodelen.net, LETS Mechelen), elektrische (bak)fietsen, info over de Vesten en zoveel meer.  

Autovrije zondag wordt één groot feest van solidariteit en duurzaamheid want in de Kruidtuin start vanaf 13u het Ottertrotterfestival, ook al in een vernieuwde vorm. Een gocarttreintje met haltes aan de Veemarkt, Grote Markt en Kruidtuin zorgt dat niemand een activiteit hoeft te missen.  

Nog meer 

Verder stelt de Week van de Mobiliteit in Mechelen nog op dinsdag 20 september niet één maar 8 Huizen van de Fiets voor. Die kwamen tot leven dankzij een brainstormavond met fietshandelaars, -ambassadeurs en geïnteresseerde Mechelaars.  

Op donderdag 22 september sluit de Week van de Mobiliteit af met een congres in de vorm van een Inspiratiedag rond het thema ‘Gedrag in Verandering’, die niet toevallig in Lamot in Mechelen doorgaat. Verschillende sprekers waaronder titelvoerend burgemeester en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers, schepen van mobiliteit Vicky Vanmarcke en Vlaams minister van mobiliteit Lydia Peeters maken hun opwachting. Er vinden ook tal van workshops en plenaire sessies plaats.  

Meer info: