Vrijwilligersbeurs wordt heus tentendorp op de Grote Markt

04 Mei 2023

Vrijwilligersbeurs wordt heus tentendorp op de Grote Markt

“1 op 7 Mechelaars doet vrijwilligerswerk. Dat zijn mensen die zich belangeloos inzetten voor een organisatie of een goed doel, en op die manier ons kostbaar sociaal weefsel versterken."

Donderdag 11 mei van 14u tot 19u

Volgende donderdag, 11 mei, vindt de 4de editie van de Vrijwilligersbeurs weer plaats in Mechelen. Dit met maar liefst 10 pagodetenten op de Grote Markt, waarin 50 organisaties met een vrijwilligersvraag te ontdekken zijn. Daar kunnen potentiële vrijwilligers en organisaties elkaar ontmoeten. Dit jaar is er ook de kans om korte groepsinfosessies te volgen en één op één gesprekken te hebben in een prikkelarme stiltetent.

Dit evenement wil vrijwilligers én vrijwilligerswerk zichtbaar te maken en in de schijnwerpers zetten. Daarom verhuist de beurs van tussen de muren van het Stadhuis naar de Grote Markt. In het heuse tentendorp met 10 pagodetenten zullen 50 verschillende organisaties hun werking en hun vacatures voorstellen. Eén organisatie komt met een primeur naar de beurs!  Welke, dat ontdek je op de beurs.

Deze editie zijn er nog twee nieuwigheden te ontdekken, waaronder de korte groepsinfosessies. Deze infosessies, die gemiddeld een kwartier duren, gaan door op twee verschillende locaties in het Stadhuis. Er wordt dan extra informatie door 24 verschillende organisaties geboden die vrijwilligers zoeken. Naast deze sessies kan je ook langsgaan in de nieuwe stiltetent, voor prikkelarme één op één gesprekken of om even tot rust te komen.

Om ook werkende Mechelaars te bereiken is de beurs dit jaar open voor bezoekers in de namiddag én avond, van 14u tot 19u. Dit geeft meer Mechelaars de kans om kennis te maken met vrijwilligerswerk. Schepen voor participatie en sociale cohesie Rina Rabau Nkandu is alvast enthousiast: “1 op 7 Mechelaars doet vrijwilligerswerk. Dat zijn mensen die zich belangeloos inzetten voor een organisatie of een goed doel, en op die manier ons kostbaar sociaal weefsel versterken. Bovendien blijft het aantal vrijwilligers in onze stad elk jaar groeien. De Mechelaar is duidelijk betrokken en zorgzaam. Mechelen is dan ook kandidaat om Europese vrijwilligershoofdstad te worden in 2025. Door mee te dingen, willen we de inzet van alle vrijwilligersorganisaties en vrijwilligers in Mechelen in de kijker zetten en onze waardering uiten voor al hetgeen ze doen voor onze stad.”

Vrijwilligerspunt Mechelen

Het Vrijwilligerspunt wil toegankelijk en laagdrempelig aanspreekbaar zijn voor iedereen die als vrijwilliger éénmalig of meerdere keren aan de slag wil. Aan het standje van het Vrijwilligerspunt kan je ook je kennis testen over vrijwilligerswerk en de vrijwilligersvacaturebank raadplegen.

Sinds 2022 staan ze minstens vier keer per jaar met hun tent op verschillende locaties in Mechelen. Medewerkers én ambassadeurs van het Vrijwilligerspunt beantwoorden daar jouw vragen over vrijwilligerswerk. Maar ook nadien kan je voor informatie, advies en ondersteuning over vrijwilligerswerk terecht bij het Vrijwilligerspunt van Stad Mechelen.

Deelnemende organisaties en programmatie van de infosessies te vinden op https://makers.mechelen.be/vrijwilligerspunt/vrijwilligersbeurs

Praktisch

  • Donderdag 11 mei
  • 14 tot 19u
  • Grote Markt Mechelen