Vrijwilligers vergezellen oudere mensen bij cultuurvoorstellingen

26 Januari 2023

Vrijwilligers vergezellen oudere mensen bij cultuurvoorstellingen

"De meerwaarde van dit project is dat het zich inzet om die verbinding te herstellen en zoveel mogelijk kwetsbare ouderen de gelegenheid biedt om regelmatig gezellig een middag of avond uit te gaan."

Stad Mechelen verwelkomt Vier het Leven. Het is een initiatief van Cultuurvuur vzw en Cera, waarbij oudere of minder mobiele mensen onder begeleiding van een vrijwilliger actief kunnen blijven genieten van kunst en cultuur. In Mechelen verlenen het Cultuurcentrum, ARSENAAL/LAZARUS, het Filmhuis en Museum Hof van Busleyden alvast hun medewerking aan het project. Mechelaars die houden van een cultureel uitje en zich graag engageren kunnen zich aanmelden als vrijwilliger of buddy.

Mechelen heeft een rijkelijk cultuuraanbod voor 50-plussers, maar spijtig genoeg is het voor een deel van hen niet altijd evident om in een cultuurhuis te geraken, bijvoorbeeld omdat ze niet alleen willen gaan of minder mobiel worden. Samen met Vier het Leven, vrijwilligers en de deelnemende lokale cultuurpartners wil de stad zo veel mogelijk drempels wegnemen. Het cultuurhuis kan aan de start van het cultuurseizoen zelf aangeven welke voorstellingen of evenementen geschikt zijn voor Vier het Leven. Er worden dan toegankelijke zitplaatsen voorbehouden.

“De nood aan een buddywerking komt regelmatig aan bod in participatiemomenten met de cultuursector, zoals Mechelen Cultuurstad en het Cultuurcafé”, vertelt schepen voor cultuur Björn Siffer. “Daarom zetten we graag mee onze schouders onder het initiatief Vier het Leven. Als buddy begeleid je ouderen bij een theater-, concert-, film- of museumbezoek. Je hoeft zelf geen ticket te betalen. Achteraf genieten jullie beide van een drankje. Door Vier het Leven genieten ouderen weer volop van cultuur en doorbreken we het sociaal isolement en eenzaamheid.”

“Hoe ouder men wordt, hoe groter de kans dat het contact met anderen en de samenleving verwatert. De meerwaarde van dit project is dat het zich inzet om die verbinding te herstellen en zoveel mogelijk kwetsbare ouderen de gelegenheid biedt om regelmatig gezellig een middag of avond uit te gaan. Met de steun van cultuurhuizen en buddy’s is dat mogelijk”, zegt schepen voor toegankelijkheid en senioren Rina Rabau Nkandu.

Vier het Leven bestaat al in Kortenberg/ Steenokkerzeel, Gent en Brugge en start binnenkort dus ook in Mechelen. Dit in samenwerking met Cultuurcentrum Mechelen, ARSENAAL/LAZARUS, Filmhuis Mechelen en Museum Hof van Busleyden.


Zowel kandidaat-deelnemers als -vrijwilligers kunnen terecht op de website van de stad voor meer informatie en aanmelding. Er vindt een startmoment plaats voor vrijwilligers op dinsdag 28 februari 2023 om 19 uur in Het Predikheren.

www.mechelen.be/vier-het-leven