‘Vriendschap in 6 brieven’ brengt wzc-bewoners bij elkaar

20 Februari 2023

‘Vriendschap in 6 brieven’ brengt wzc-bewoners bij elkaar

Afgelopen zes maanden schreven de deelnemers iedere maand een brief. Intussen ligt de zesde brief ook klaar én is het tijd om elkaar te ontmoeten.

Dinsdag 21 februari belooft een speciale dag te worden. In het Mechelse wzc De Lisdodde komen twintig bewoners uit verschillende woonzorgcentra samen. Tot nog toe kennen ze elkaar enkel via briefverkeer. Tijdens deze ontmoeting zullen de bewoners hun zesde brief persoonlijk overhandigen aan hun penmaatje. De bewoners van wzc Hof van Egmont en wzc De Lisdodde van Zorgbedrijf Rivierenland en wzc Filfurdo in Vilvoorde namen deel aan dit project: ‘Vriendschap in 6 Brieven’, een initiatief van de huizenvandeMens Mechelen en Vilvoorde.

Het project ‘Vriendschap in zes brieven’ koppelde bewoners uit verschillende woonzorgcentra aan een, voor hen, onbekend penmaatje. Afgelopen zes maanden schreven de deelnemers iedere maand een brief. Intussen ligt de zesde brief ook klaar én is het tijd om elkaar te ontmoeten. Dit zal gebeuren op 21 februari in wzc De Lisdodde, waar de deelnemers hun brief persoonlijk aan elkaar overhandigen, de ultieme kers op de taart!

“Mensen met een iets gevorderde leeftijd hebben het vaak moeilijk om nieuwe sociale contacten aan te gaan. Vele van hen ervaren een verminderde mobiliteit, waardoor hun leven zich voornamelijk op één plaats afspeelt: in een eigen woning of elders, zoals een woonzorgcentrum”, aldus Gabriella De Francesco, ondervoorzitter van Zorgbedrijf Rivierenland. “Dit project brengt niet enkel onze bewoners bijeen, maar zorgt ook voor meer verbinding en samenwerking tussen de verschillende woonzorgcentra in onze samenleving. Belangrijke thema’s zoals eenzaamheid kunnen we tegengaan door samen te werken en dit soort projecten op te zetten en te ondersteunen”, vult Jeroen Baeten, voorzitter van Zorgbedrijf Rivierenland, aan.

Wereld opentrekken

“De wereld van die mensen speelt zich binnen de muren van het woonzorgcentrum af. Dat wilden we verruimen door hen brieven te laten schrijven naar een onbekende lotgenoot in een ander woonzorgcentrum”, vertelt Peter Egberghs, vrijzinnig humanistisch consulent van het huisvandeMens Mechelen. “We reikten thema’s aan die uitnodigden om stil te staan bij wie ze nu zijn en hoe het vroeger was, kortom: bij hun leven”, vult zijn Vilvoordse collega Tamara De Laet aan. “Dat bleek een succes. De ene haalde zijn typemachine van het onder stof, de andere scherpte zijn schrijfmotoriek aan en wiens vingers niet meewilden dicteerde zijn brieven aan een vrijwilliger of zorgverlener.” 

Nadat ze de voorlopig laatste brieven uitwisselen en lezen, kunnen de kersverse vrienden verder kennismaken tijdens een lunch. Accordeonist ‘Rony’ zorgt voor een feestelijke muzikale toets.

(Foto door Tima Miroshnichenko van Pexels.com)