Vraag je subsidie aan voor een Mechels kunst- of cultuurproject

17 Februari 2023

Vraag je subsidie aan voor een Mechels kunst- of cultuurproject

“Een uitermate belangrijke doelstelling in ons cultuurbeleid is talentontwikkeling. Het doel van de subsidie is daarom simpel: we bieden kansen aan opkomend artistiek talent van eigen bodem. En het werkt. Cultuur bloeit in Mechelen en daar zijn we bijzonder fier op", vertelt schepen van cultuur Björn Siffer.

Twee keer per jaar kunnen Mechelse artiesten en verenigingen een aanvraag indienen om een subsidie voor hun kunst- en cultuurproject te krijgen. Met de projectsubsidie roept de stad kunstenaars en organisaties op om projecten te organiseren die een bijzondere dynamiek toevoegen aan het socioculturele gebeuren in de stad. Dien je aanvraag in tot 15 mei 2023, als je een project organiseert dat opstart vanaf juli 2023.   

“Een uitermate belangrijke doelstelling in ons cultuurbeleid is talentontwikkeling. Het doel van de subsidie is daarom simpel: we bieden kansen aan opkomend artistiek talent van eigen bodem. En het werkt. Cultuur bloeit in Mechelen en daar zijn we bijzonder fier op. Het kader is dan ook ruim, want we richten ons op artiesten en verengingen uit het brede socio-culturele speelveld. Heeft het project een artistieke waarde, een sterke boodschap en een veelbelovend perspectief, dan maak je kans op een subsidie tot 3000 euro”, vertelt schepen van cultuur Björn Siffer.

Je project komt in aanmerking als het beantwoordt aan deze kenmerken

  • Je project hoort thuis in de brede culturele sector: amateur- of professionele kunsten, circus, cultureel erfgoed, sociaal-culturele of participatieve kunst- en cultuurpraktijken.
  • Je project maakt gebruik van één of meerdere artistieke of creatieve disciplines: muziek, dans, theater, beeldende en audiovisuele kunsten, circus, erfgoed, (nieuwe) media, mode, design, architectuur of kruisbestuivingen.
  • De activiteiten van je project spelen zich af in Mechelen.
  • Je project voegt een duidelijke meerwaarde toe aan de culturele dynamiek van Mechelen, waarbij het ook zoekt naar verbinding en vernieuwing in de stad. 
  • Je project duurt maximaal 2 jaar.

Laat je inspireren

Van de elf inzendingen werden er zeven goedgekeurd bij de vorige ronde in november. De Concertzaak, Muziekcentrum Lise Cristiani, Tilia Ember, Point Nemo, The House, Schemerblauw en Tilde Potoms zijn de projecten of artiesten die 2023 kunnen starten met een financiële duw in de rug om hun kunst- en cultuurprojecten te realiseren.

  • Point Nemo

Point Nemo is de voorlopige werktitel voor het project van Jan Lettany, Rik Lettany en Tom Schiepers: “Dankzij de steun van stad Mechelen in de vorm van de subsidies ‘kunst- en cultuurprojecten’, alsook de ondersteuning via RADAR en Mest zetten we een stap dichterbij het worden van een Mechels makerscollectief. In ons atelier bij brandwerk werken we intensief aan een multidisciplinair project, opgebouwd uit en rond recyclage-materialen. Het wordt een live voorstelling op de snijlijn van stop-motion, figurentheater en muziek, waarvan de grootste tot de kleinste details eigenhandig gefabriceerd worden. De uitvoering van een gezamenlijke droom van ons drieën en een ambitieuze sprong in het Mechelse cultuurveld.”

 

  • Tilia Ember

Tilia Ember is het soloproject van Laura Vanden Heede. Ze schrijft popsongs met een klassiek tintje, aangevuld met poëtische reflecties waarin iedereen zich in kan herkennen. “Binnenkort breng ik een eerste album uit met mijn soloproject Tilia Ember. Het wordt geen gewone releaseshow, ik koos ervoor om mijn plaat voor te stellen in 5 Mechelse huiskamers. Deze concerten worden binnenkort met een win-actie gratis verloot. De winnaars moeten enkel hun woonkamer openstellen en buren, vrienden of familie uitnodigen. Zo hoop ik met mijn muziek de Mechelaars op een laagdrempelige manier dichter bij elkaar te krijgen. Door de subsidies krijg ik de financiële ruimte om dit project te realiseren.”

Wil je meer informatie over de mogelijkheden van de subsidie of zoek je ondersteuning?  
Schrijf je in voor de infosessie op 8 maart, van 19u tot 21u (Co.Plek RADAR, Hanswijkstraat 30).  
Alle informatie kan je ook hier raadplegen of stel je vragen via [email protected]. 

Advies op maat 

Je hebt een duidelijk projectidee en bent van plan om een subsidie aan te vragen bij Stad Mechelen? RADAR helpt je op weg met advies op maat. Zo staat jouw dossier straks stevig in de schoenen! Je krijgt antwoord op je vragen, tips om je projectplan te versterken, doorverwijzing naar partners, enzovoort. Ontdek het volledige aanbod op www.mechelen.be/advies-en-hulp.