Voorleeszondag met gebarentaal in Het Predikheren

20 September 2023

Voorleeszondag met gebarentaal in Het Predikheren

“Voor kinderen die slecht horen of volledig doof zijn kan deze voorleessessie een enorme verrijking zijn. Het is een manier om hun leesvaardigheid te bevorderen en net als hun leeftijdsgenootjes de liefde voor boeken mee te krijgen” - schepen Rina Rabau Nkandu

Elke zondag kan je in Het Predikheren genieten van de leukste voorleesverhalen. Op 24 september ziet de Voorleeszondag er wat anders uit. Ter ere van Werelddovendag en de Dag van de Gebarentaal staat Mieke Vanhabost de voorlezers bij als voorlezer in Vlaamse Gebarentaal. Kleuters die slechthorend of doof zijn, kunnen dus perfect aansluiten bij deze unieke voorleessessie.

Schepen van Cultuur Björn Siffer: “Sinds vorig jaar zijn de voorleeszondagen een vast, wekelijks aanbod in onze jeugdbibliotheek. Dat geeft ruimte om deze momenten samen met partners thematisch in te vullen, zoals we dat doen op Erfgoeddag, tijdens de 10-daagse van de geestelijke gezondheid, op de dag van de thuistaal en nu dus ook op de dag van de gebarentaal. Mieke Vanhabost is zelf lid van de bib en deed het voorstel om de voorleessessies op deze manier te verrijken. Een experiment, want voorlezen in gebarentaal is meer dan het tolken van het verhaal. Maar toegankelijkheid en inclusie dragen we hoog in het vaandel in de Mechelse bibliotheek.”

Schepen van Toegankelijkheid Rina Rabau Nkandu: “Voor kinderen die slecht horen of volledig doof zijn kan deze voorleessessie een enorme verrijking zijn. Het is een manier om hun leesvaardigheid te bevorderen en net als hun leeftijdsgenootjes de liefde voor boeken mee te krijgen”, zegt schepen van Toegankelijkheid Rina Rabau Nkandu. “Onze bibliotheek beschikt ook over een groot aanbod anderstalige boeken, en dankzij een samenwerking met Ommezien kunnen blinden en slechtzienden er gebruik maken van leeshulpmiddelen. Zo maken we het leesaanbod stap voor stap toegankelijker en wordt Het Predikheren een plek voor alle Mechelaars.”

hetpredikherenmechelen.be/voorleeszondag-met-gebarentolk