Volledige Onze-Lieve-Vrouwestraat klaar

17 November 2023

Volledige Onze-Lieve-Vrouwestraat klaar

“De metamorfose van de Onze-Lieve-Vrouwestraat is compleet. Deze unieke winkel-wandelstraat is nu veiliger, aangenamer en groener."

Feestelijke opening op 'Local Friday'

De metamorfose van de Onze-Lieve-Vrouwestraat is dit weekend een feit! Vanaf 20 november wordt deze nieuwe, groenere en autoluwe winkel-wandelstraat terug opengesteld. Vrijdag 24 november organiseert Stad Mechelen een officiële opening. Dit meteen ter gelegenheid van Local Friday en het aansteken van de kerstverlichting. Na de vernieuwde IJzerenleen vorig jaar opnieuw een feestelijke start van de winterperiode.

Op 1 maart 2022 startten de werken aan de Vijfhoek ter voorbereiding op de heraanleg van de Onze-Lieve-Vrouwestraat. Iets meer dan 1,5 jaar later zijn deze ingrijpende werken, die in verschillende fases verliepen, afgerond en is de volledige Onze-Lieve-Vrouwestraat van Vijfhoek tot Korenmarkt in een prachtig en volledig nieuw kleedje gestoken. Aan de werken ging een intensief traject aan vooraf met een tijdelijke invulling op basis van de creatieve samenwerking tussen de handelaars en Mechelse kunstenaars. Het vormde de basis voor de inrichting van deze levendige, bruisende handelsstraat die nu nog meer kan stralen.

Schepen van openbare werken Patrick Princen: “De metamorfose van de Onze-Lieve-Vrouwestraat is compleet. Deze unieke winkel-wandelstraat is nu veiliger, aangenamer en groener. In totaal gingen meer dan 145.000 stenen manueel de grond in en zorgde aannemer Houwelyckx voor een hoogwaardige afwerking van de plantvakken en nieuw straatmeubilair. Met 350 m2 extra aan ontharding dankzij plantvakken en tegeltuintjes, 21 extra bomen en meer dan 3500 planten oogt de Onze-Lieve-Vrouwestraat groener dan ooit. En met een gescheiden riolering en meer infiltratiemogelijkheden is dankzij de samenwerking met Pidpa deze straat bovendien klimaatrobuust en helemaal klaar voor de toekomst.”

Naast de Onze-Lieve-Vrouwestraat werden ook de waterstraatjes richting het Dijlepad aangepakt. Samen investeerden Stad Mechelen en Pidpa ruim 3,8 miljoen euro in het project.

Met een uitgebreid pakket aan maatregelen werd de hinder en communicatie zo goed mogelijk aangepakt. Zo is de aannemer en projectleiding aanspreekbaar terplekke in een infopunt, was er een laad- en loszone. Maar ook de handelaars zelf zorgden met het LOV-festival voor een belangrijke tussentijdse boost voor deze belangrijke Mechelse winkelstraat.

“Onze voortdurende inspanningen om Mechelen aantrekkelijk te maken voor bezoekers zijn essentieel voor de groei van handelszaken en de beleving van ons winkelhart. Daarnaast zetten we Mechelen meer op de kaart als bloeiende winkelstad: met de vele unieke winkels en boetiekjes, heeft de Onze-Lieve-Vrouwestraat een uniek karakter in onze stad. Met de heraanleg van de Onze-Lieve-Vrouwestraat is onze winkeldriehoek nu compleet. In plaats van het op en af wandelen van de Bruul, vormt de driehoek Bruul- Onze Lieve Vrouwestraat- IIzerenleen een mooie handelsroute. Een perfecte timing want met de kerstperiode en de solden voor de deur, kunnen de handelaars hun klanten in de beste omstandigheden ontvangen”, aldus Greet Geypen, schepen van Economie.

“De opening van het tweede deel van de Onze-Lieve-Vrouwestraat vormt het sluitstuk van de autoluwe zone in onze winkelkern”, licht schepen van mobiliteit Alexander Vandersmissen toe. “Door ook dit deel van de straat autoluw te maken, bouwen we verder aan een rustige, verkeersveilige en aaneengesloten handelskern waar voetgangers en fietsers alle ruimte krijgen, maar automobilisten tegelijk ook op wandelafstand hun auto kunnen parkeren, als ze al niet van onze shopping- of bootshuttle gebruik maken. De Onze-Lieve-Vrouwestraat is nu mooi afgestemd op shoppers met een kwalitatieve bestrating, mooie zitbanken, meer groen en voldoende fietsenstalling, een mooie aanwinst voor Mechelen fietsstad.”