Visite de Namur, porte des Ardennes!

01 Oktober 2009

Enkele maanden geleden startten Groen! Mechelen en Ecolo Namur een samenwerking. In april 2009 brachten enkele mandatarissen van onze Waalse vrienden een bezoek aan Mechelen. We praatten, discussieerden, verkenden Mechelen en maakten plannen voor de toekomst. Voor Groen! Mechelen is de jumelage met Namur en voor de hand liggendekeuze, er zijn immers veel gelijkenissen tussen de twee situaties.Ecolo zit in Namen eveneens in de meerderheid, Namur is een middelgrote stad met gelijkaardige problematieken en eigenschappen. Een eerste concrete activiteit was een ledenuitstap, op zaterdag 26 september naar Namur. We vertrokken omstreeks 12u in het zonnige Mechelen om zowat anderhalf uur later voor het nieuwe stadhuis van Namur te staan (of hôtel de ville noemen we dat zeker). Dankzij het mooie weer hoefden we niet binnen te gaan zitten, maar konden we in de volle zon genieten van een eerlijk sapje en enkele min of meer Nederlandse en Franse speeches van bewoners van beide zijden van de taalgrens.

Daarna werden we getrakteerd op een stadswandeling onder de deskundige leiding van de Naamse Ecolo-schepenen. Enfin, eigenlijk op 2 wandelingen, maar waarvan iedereen 1 van beide koos. Ze toonden ons onder andere de ruime variatie aan bouwstijlen, de steile beklimming naar de citadel met het bijhorende prachtige uitzicht.

Maar we waren er vooral ook om inspiratie op te doen. De aanwezige gratis shuttlebus van en naar de randparkings op zaterdag en de plannen voor het invoeren van een ontmoetingszone in de grootste winkelstraat van de stad, prikkelden alvast onze verbeelding.

En uiteraard kan zo'n dag alleen maar afgesloten worden door nog meer speeches (we blijven politiekers uiteraard) van onder andere nationaal Ecolo-voorzitter Jean-Michel Javaux en een receptie. Na een heerlijke maaltijd en nog meer goedbedoelde pogingen om elkaars taal te spreken, keerden we met een goed humeur en misschien wat te veel wijn op terug naar Mechelen. Waar we alvast begonnen na te denken over het plannen van een tegenbezoek van onze ecolo-gische vrienden!