Vijftiende onderwijsbeurs vindt plaats in Technopolis

10 Februari 2023

Vijftiende onderwijsbeurs vindt plaats in Technopolis

“De overstap naar een secundaire school is een van dé belangrijke momenten voor jongeren en hun ouders. Een weloverwogen keuze maken helpt om dit vol vertrouwen te kunnen doen', aldus schepen Rina Rabau Nkandu

Op woensdag 15 februari trekken heel wat scholieren uit het vijfde en zesde leerjaar basisonderwijs en hun ouders weer naar Technopolis voor de regionale onderwijsbeurs. Ze kunnen er kennismaken met ongeveer dertig secundaire scholen uit de Mechelse regio en vinden er informatie over het digitaal aanmeldsysteem. Het is de eerste fysieke editie na corona en een mooi netoverschrijdend initiatief.

De keuze voor een secundaire school na het basisonderwijs is een belangrijk scharnierpunt in de schoolloopbaan van een kind. Zowel basisscholen als CLB’s investeren dan ook heel wat tijd en energie om leerlingen en ouders zo goed mogelijk te begeleiden bij deze belangrijke keuze. Een weloverwogen school- en studiekeuze is een belangrijke succesfactor voor een vlot verloop van de verdere schoolloopbaan.

Schepen van onderwijs Rina Rabau Nkandu: “De overstap naar een secundaire school is een van dé belangrijke momenten voor jongeren en hun ouders. Een weloverwogen keuze maken helpt om dit vol vertrouwen te kunnen doen. Ik ben dan ook blij dat scholen zoveel moeite doen: er zijn snuffeldagen, info- en opendeurdagen, proeflessen enzovoort. maar ook de onderwijsbeurs blijft een bepalende rol spelen. Het voordeel is dat hier het volledige aanbod op één locatie te vinden is, zodat veel gemakkelijker en toch persoonlijk informatie verzameld kan worden. Net als de voorbije jaren verloopt de inschrijving voor een secundaire school ook dit jaar via digitaal aanmelden. Wie daar nog vragen over heeft, kan bij de stand van het LOP op de beurs terecht. Om heel wat redenen is het dus goed dat we na enkele digitale edities opnieuw een fysieke beurs kunnen organiseren.”

Samen

Het is dit jaar de vijftiende editie van de onderwijsbeurs, al moesten de twee voorgaande noodgedwongen digitaal doorgaan omwille van corona. Zoals steeds komt het initiatief van de verschillende onderwijsnetten (Scholengemeenschap VORM - Katholiek Secundair Onderwijs Regio Mechelen, Scholengroep 5 van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap en het Provinciaal Onderwijs Antwerpen) en krijgen ze hierbij steun van de CLB’s en van Stad Mechelen. Het resultaat is een uniek evenement waar de secundaire scholen van alle onderwijsnetten zich samen op één locatie voorstellen.

Meer dan 8000 kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar kregen een uitnodiging voor de onderwijsbeurs. Het betreft scholen uit Mechelen, Bonheiden, Sint-Katelijne-Waver, Duffel, Zemst, Boortmeerbeek, Putte, Kapelle o/d Bos, Keerbergen, Willebroek, Berlaar, Haacht, Heist o/d Berg, Hulshout, Kampenhout, Lier en Rumst.

Aan de infostanden met folders, video’s en lesmateriaal kunnen kinderen en hun ouders uitgebreid kennismaken met het vernieuwde studieaanbod in het secundair onderwijs. Zij krijgen er een overzicht van alle studierichtingen, met bijhorende mogelijkheden van voorbereiding op de arbeidsmarkt tot verder studeren. Ook de CLB’s en het LOP zijn aanwezig. Bezoekers kunnen bij hen terecht met specifieke vragen rond studiekeuze en het digitaal aanmelden en inschrijven.

Praktische info

  • Wat? Onderwijsbeurs regio Mechelen
  • Wanneer? Woensdag 15 februari 2023 van 13 tot 20 uur
  • Waar? Technopolis, Technologielaan, 2800 Mechelen
  • Bereikbaarheid: Technopolis is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. De lijnbussen 282 en 682 passeren op regelmatige tijdstippen aan de Technopolis-halte. De bussen vertrekken aan het station van Mechelen.