Vijf bruggenbouwers in dienst bij zes Mechelse basisscholen

09 Juni 2023

Vijf bruggenbouwers in dienst bij zes Mechelse basisscholen

"Veel vragen over het schoolse aangelegenheden kunnen doorgaans vlot beantwoord worden, maar ook heel wat vragen zijn niet school-gerelateerd. Daar komen de bruggenbouwers van pas die de juiste ondersteuning kunnen bieden."

Scholen weten niet altijd op alles een antwoord en daarom telt Mechelen sinds de paasvakantie vijf bruggenbouwers dankzij de samenwerking met Het Sociaal Huis en de middelen van Plan Samenleven. Zij zullen de brug vormen tussen de scholen en de organisaties die de nodige begeleiding en antwoorden kunnen bieden aan ouders. De Mechelse bruggenbouwers zullen telkens een halve dag in zes verschillende basisscholen aanwezig zijn om ouders verder te ondersteunen en kansen voor kinderen te verhogen.

Scholen merken dat steeds meer gezinnen het moeilijk hebben. Vaak gaan scholen dan op zoek naar antwoorden op de vragen die ze van ouders krijgen. Soms weten zelfs de scholen niet waar naartoe, of blijkt dat de ouders meer nodig hebben dan een flyer om hun weg naar de juiste ondersteuning te vinden. Daarom heeft het Sociaal Huis met de middelen van Plan Samenleven De Mechelse bruggenbouwers in het leven geroepen. Zij zijn brugfiguren die aanwezig zijn op de scholen en een vertrouwensband opbouwen met deze gezinnen. Vanuit het aanbod van hun organisatie gaan zij aan de slag om de ouders te ondersteunen en de groei- en leerkansen van de kinderen te verhogen. Deze samenwerking tussen het Sociaal Huis en de scholen versterkt ook direct het schoolteam zelf, zodat ze zich kunnen focussen op hun kerntaak; lesgeven.

Schepen van onderwijs Rina Rabau Nkandu is verheugd met de intrede van de bruggenbouwers: “Scholen zijn voor veel ouders een eerste en laagdrempelig contactpunt indien zij vragen hebben die betrekking hebben tot hun kinderen. Veel vragen over het schoolse aangelegenheden kunnen doorgaans vlot beantwoord worden, maar ook heel wat vragen zijn niet school-gerelateerd. Daar komen de bruggenbouwers van pas die de juiste ondersteuning kunnen bieden. Omdat zij vanuit hun expertise en achtergrond zicht hebben op het bredere aanbod dat bestaat in onze stad en die verder rijkt dan het onderwijsaanbod. Zij zijn de noodzakelijke schakel tussen de school en het bredere netwerk om ouders op weg te helpen naar de juiste ondersteuning.”

 

Bruggenbouwers op verschillende plaatsen

De Mechelse bruggenbouwers zijn te vinden op verschillende locaties en teams met elk een specifieke focus om ouders en leerlingen verder te kunnen helpen. Bij de bruggenbouwers uit het ID team (= team Info- en Doorverwijzing van het Sociaal Huis), ligt de focus voornamelijk op informatie en rechtenverkenning. Ouders kunnen bij hen terecht met vragen over administratie, zorgen over huisvesting, psychosociale vragen,… Deze bruggenbouwers hebben ook veel kennis van andere voorzieningen en kunnen helpen de brug te maken naar andere organisaties in de nabije buurt of daarbuiten.

De bruggenbouwer uit het Sociaal Huis helpt de ouders van kinderen in het buitengewoon lager onderwijs om de juiste ondersteuning en zorg te vinden voor hun kinderen en ervoor te zorgen dat alles betaalbaar blijft. Het zorglandschap blijft voor vele ouders een doolhof waarin moeilijk te navigeren valt, daarbij kan de brugfiguur hen op weg helpen en begeleiden.

De bruggenbouwer uit het Huis van het Kind, ondersteunt ouders vooral met opvoedingsvragen en de ontwikkelingskansen van de kinderen in de vrije tijd te verhogen. Zo buigen zij zich over vragen zoals ‘Wat doen de kinderen tijdens de zomervakantie? Vinden de ouders een interessante hobby voor hun kinderen die ze kunnen betalen?  Zijn er thema’s waar ouders tegenaan lopen en waar we een luisterend oor of advies kunnen bieden?’.

“Deze samenwerking tussen de scholen en het Sociaal Huis is essentieel zodat ouders ondersteund kunnen worden, ook in de uren dat hun kinderen niet op school zijn. Denk maar aan de vrijetijdsinvulling of medische kant van een kind. Waar ze voor wat terecht kunnen en hoe ze dit best aanpakken is voor iedereen anders en daar kunnen de bruggenbouwers dat steuntje in de rug bieden voor de ouders, maar ook voor de school,” vult schepen van sociale zaken en welzijn, Gabriella De Francesco, aan.

 

Bij wie kan je terecht?

De bruggenbouwers staan elk minstens een halve dag op zes verschillende basisscholen paraat om vragen te beantwoorden, dit telkens binnen hun eigen expertise gekoppeld aan de organisatie waar ze voor werken. Uiteraard werken ook de bruggenbouwers onder elkaar samen om onbeantwoorde vragen alsnog te beantwoorden.

Met grote en kleine vragen kan je terecht bij:

  • De Abeel (ID team) - dinsdagvoormiddag
  • De Sprankel (Sociaal Huis) - 2e en 4e dinsdagvoormiddag
  • Den Anker (Sociaal Huis) - 1e en 3e dinsdagvoormiddag
  • Maurits Sabbe (ID team) - woensdagvoormiddag
  • Scheppersinstituut (ID team) - donderdagvoormiddag
  • De Ham (Huis van het Kind) – vrijdagvoormiddag