Familieleden van verzetshelden vertellen hun verhaal tijdens Verzetscafé in Mechelen

21 November 2023

Familieleden van verzetshelden vertellen hun verhaal tijdens Verzetscafé in Mechelen

"Het is bijzonder belangrijk om te beseffen dat talloze individuen, gedreven door moed om op te komen tegen onrecht, het verloop van onze geschiedenis voorgoed veranderd hebben" - schepen Rina Rabau Nkandu

Op zaterdag 9 december organiseren vzw Helden van het Verzet, 8 Mei Comité Regio Mechelen, NCPGR Mechelen-Lier, theater arsenaal en Stad Mechelen voor het eerst een Verzetscafé in Mechelen. Een aangrijpende vertelavond met drie inspirerende verzetsverhalen van gewone mensen die zich verzetten tegen de nazistische bezetting.

De drie vertellers hebben alle drie een link met Mechelen: Robin Vertenten, wiens grootvader de baas was van het politieke verzet in Putte. Chantal Silvrants, dochter van een politieke gevangene. En Felipe Opdebeeck, kleinzoon van een Mechelse verzetsstrijder. Het Verzetscafé vormt een eerbetoon aan hun moed en vastberadenheid tijdens een donkere periode in de geschiedenis. Het vindt plaats op zaterdag 9 december 2023 om 20.00 uur in theater arsenaal.

“Onze geschiedenis wordt geschreven door mensen. Sommigen laten hun naam achter in de archieven, maar de ware essentie ligt bij de moedige mensen die onopgemerkt blijven, die zich inzetten voor een betere wereld zonder ooit erkenning te krijgen", vertelt Rina Rabau Nkandu, schepen van mondiaal beleid. "Het is bijzonder belangrijk om te beseffen dat talloze individuen, gedreven door moed om op te komen tegen onrecht, het verloop van onze geschiedenis voorgoed veranderd hebben. Het getuigt van het feit dat elke stem telt en herinnert ons eraan dat het leven zoals we het kennen niet vanzelfsprekend, maar verworven is. Deze gedachte zijn we verschuldigd aan iedereen die in verzet komt tegen onderdrukkende regimes.”

Tim Van Steendam van Helden van het Verzet vzw: “Het Verzetscafé brengt ons terug naar een tijd van ongekende moed en solidariteit. Tijdens deze vertelavond stellen we de verhalen van gewone mensen centraal, familieleden van verzetshelden die buitengewone moed toonden in tijden van onderdrukking. Het is tegelijk een oproep aan iedereen om standvastig te zijn in het verdedigen van fundamentele waarden."

Jef Van Iseghem van het 8 Mei Comité regio Mechelen en NCPGR Mechelen-Lier: "Deze avond belooft niet alleen inspirerende verhalen, maar ook een unieke gelegenheid om de geschiedenis van het verzet levendig te houden en door te geven aan volgende generaties.”

Willy Thomas, artistiek leider van theater arsenaal: "Theater is een krachtig medium om verhalen te vertellen. Het Verzetscafé biedt een podium voor deze belangrijke geschiedenissen, waardoor we de moed van onze voorouders kunnen eren en inspiratie kunnen putten voor het heden.”

Al 85 mensen schreven zich in om het Verzetscafé bij te wonen. Omwille van de grote interesse stelt theater arsenaal de grote zaal met tribune open, waar 200 toeschouwers terechtkunnen. De leden van vzw Helden van het Verzet, 8 Mei Comité regio Mechelen en NCPGR betalen een voordeeltarief van 8,5 euro per persoon. Voor niet-leden is er een standaardtarief van 10 euro per persoon. Vooraf reserveren wordt sterk aangeraden en kan door het bedrag over te maken naar het rekeningnummer BE88 8939 4414 7141 met de structurele mededeling +++023/0113/06663+++. 

Je vindt al deze informatie ook via de website van Helden van het verzet, Theater Arsenaal en 8 Mei Comité regio Mechelen.

Week van de Mensenrechten
Het Verzetscafé vormt een belangrijk onderdeel van de Week van de Mensenrechten in Mechelen, die van 9 tot 18 december plaatsvindt. Deze week staat in het teken van mensenrechten, met diverse activiteiten zoals een mensenrechtenwandeling en een Schrijfmarathon. Het Verzetscafé vindt plaats op de vooravond van de Internationale dag van de mensenrechten op 10 december.