Vernieuwde IJzerenleen opent met kerstverlichting en eerste bootshuttles op de Dijle

27 November 2022

Vernieuwde IJzerenleen opent met kerstverlichting en eerste bootshuttles op de Dijle

"In totaal wordt hiermee 260m² onthard. Met meer kleur, meer bomen, meer zitgelegenheid, wordt de IJzerenleen nog meer een verblijfsplaats. De leuke winkels en terrassen waren er, nu is ook hun decor aantrekkelijker geworden” - schepen Patrick Princen

De nieuwe belevingsstrook op de IJzerenleen werd op vrijdag 25 november, Local Friday, officieel geopend om 17u. Dit met een hapje en ontmoeting met de plaatselijke handelaars, maar ook het aansteken van de kerstverlichting en de eerste bootshuttles van Parking Keerdok naar centrum Mechelen. Voor de gelegenheid bleven de winkels open tot 20u.  

De stenen parkeerstrook op de IJzerenleen werd uitgebroken en omgebouwd tot een belevingsstrook, met plantvakken waar regenwater kan insijpelen, nieuwe bomen, houten zitbanken en terrassen voor de horeca. De herinrichting betekent een belangrijke opwaardering van het Mechelse kernwinkelgebied op mensenmaat, met de focus op meer beleving en groen. 

“Met de tijdelijke invulling gaven we de IJzerenleen reeds een groener karakter, nu maken we dat effect nog sterker. De plantenbakken zijn vervangen door zeven grote plantvakken. In totaal wordt hiermee 260m² onthard. Met meer kleur, meer bomen, meer zitgelegenheid, wordt de IJzerenleen nog meer een verblijfsplaats. De leuke winkels en terrassen waren er, nu is ook hun decor aantrekkelijker geworden”, zegt Patrick Princen, schepen van openbare werken, duurzaamheid en energie.  

Naast het vieren van een groenere en bruisendere IJzerenleen, wordt er ook aandacht besteed aan Local Friday, de Mechelse tegenhanger van Black Friday. Op die manier moedigt Stad Mechelen mensen aan om lokaal te gaan winkelen in plaats van online bij buitenlandse verkopers te shoppen. Dit om de plaatselijke handelaars te ondersteunen en lokale economie te boosten. De deelnemende winkels zijn die dag dan ook uitzonderlijk geopend tot 20u.  

Foto: Teamwork! © Yvo Cloetens

“De eindejaarsperiode is een belangrijke periode voor onze handel en horeca. We zetten dus alle zeilen bij om het winkelen zo aangenaam mogelijk te maken. Denk maar aan de gratis bootshuttle, het gratis parkeren op Parking Keerdok tot eind december en de opwaardering van de IJzerenleen. Daarnaast vormen we Mechelen om tot een winterse shoppingplek met dennenbomen, sfeerverlichting, animatie en zoveel meer. Kortom, Mechelen is helemaal klaar om iedereen in de beste omstandigheden te ontvangen”, aldus Greet Geypen, schepen van Economie. 

100.000 eindejaarsmagazines

Handelaarsorganisatie Mechelen MeeMaken is een grote mediacampagne opgestart. Er werden meer dan 100.000 eindejaarsmagazines gedrukt en bedeeld rondom Mechelen. In dit magazine zit een handige uitklapbare kaart waar je in één oogopslag de parkings kan terugvinden en waar je kan bekijken welke Shopping Shuttles diensten er zijn. Daarnaast kan je het uitgebreide winterprogramma terugvinden en zijn er Mechelenbons te winnen ter waarde van € 50. 

“Daarnaast starten we ook met een digitale campagne die we nationaal lanceren via kanalen als Facebook en Instagram. Ook hier blijft de boodschap dat Mechelen dé stad is waar je terecht kan voor je eindejaarsaankopen”, klinkt het bij Geert Milis, voorzitter van Mechelen MeeMaken. 

Kerstverlichting 

Meteen na de officiële opening van de vernieuwde IJzerenleen werd ook de kerstverlichting in heel Mechelen aangestoken. Op die manier werd de eindejaarsperiode ingehuldigd met de feestelijke lichtjes, die dit jaar nog energiezuiniger zijn dan andere jaren. Door het gebruik van meer ledlampjes en de spanning te verlagen, wordt het verbruik naar een tiende van vorig jaar gereduceerd. Wat zorgt voor een enorme besparing zonder in te boeten op sfeer. 

Eerste bootshuttle op de Dijle 

De Dijlestad zet ook volop in op voldoende parkeermogelijkheden en een goede bereikbaarheid van het centrum. Dit door de splinternieuwe Parking Keerdok gratis te maken tot het einde van het jaar en het lanceren van gratis bootshuttles tussen de parking en de Haverwerf. Op Local Friday zijn de eerste twee bootshuttles afwisselend gaan varen van 15 tot 21u. Het tochtje staat garant voor 10 minuten vaarplezier en verbindt de parking met het centrum. 

De bootshuttle zal daarna ook wekelijks op zaterdag en op alle koopzondagen varen. Op zaterdag, net als op Local Friday, varen twee boten doorlopend op en neer met een frequentie van ongeveer 20 minuten, op koopzondagen vaart er één boot. Die dag zal je ongeveer om de 40 minuten een bootshuttle kunnen nemen.  

De boot vaart dan met een vast uurschema afhankelijk van welke weekenddag het is. Zo gaan er op zaterdag bootshuttles van 10 tot 19u (met uitzondering van zaterdag 24 december en zaterdag 31 december 2022 tot 15u) en op koopzondagen van 13 tot 18u. Het kan zijn dat de bootshuttles soms niet uitvaren door extreme weersomstandigheden, dit kan je altijd checken op www.mechelen.be/shoppingshuttle.  

Foto: © Yvo Cloetens