Vegetarische winter BBQ ter ere van de eerste Belgische Week Zonder Vlees
20 Oktober 2023
"Met initiatieven zoals deze verlagen we de drempel naar wat meer vegetarisch in ons weekmenu langzaam. Zo kan iedereen de gezonde, maar vooral ook ecologische optie ontdekken"
De Week Zonder Vlees was al een succes in Nederland en komt dit jaar ook naar België. Ook in Mechelen wordt ingezet op dit nieuwe initiatief met een plantaardige Winter BBQ, georganiseerd door Stichting Week Zonder Vlees, Stad Mechelen en ProVeg Mechelen. Woensdag 25 oktober kan je op de Grote Markt gratis komen proeven van een plantaardige BBQ maaltijd.
Van 23 tot 29 oktober is het de jaarlijkse Week Zonder Vlees, dat ondertussen sinds 2018 bestaat en vanuit Nederland nu overwaait naar België. In deze week wordt opgeroepen om 7 dagen vlees aan de kant te zetten en zo veel mogelijk plantaardig te eten. Naast het belichten van het positieve effect op het klimaat, wil de actie vooral mensen aanzetten om minder vlees te eten en te opteren voor een flexitarisch eetpatroon. In Nederland is deze week al een groot succes, maar nu is België ook aan de beurt om te proeven van een week plantaardig eten.
“Elke dag vlees eten is niet meer van deze tijd. Dit gedachtegoed sluit naadloos aan bij de doelen van de Europese Unie en het klimaatakkoord waar we met z’n allen verantwoordelijk voor zijn. Toch verandert ons eetgedrag veel te langzaam en warmt de aarde razendsnel op. Daarom wil ik heel Europa in deze zeven dagen laten zien en proeven dat vegetarisch eten lekker en gemakkelijk is. Dit is de kleinste duurzame stap die iedereen morgen kan zetten, zónder concessies of investering, met een grote impact op onze wereld van morgen”, aldus Isabel Boerdam, oprichter van de Week Zonder Vlees.
Ter gelegenheid van deze eerste Week Zonder Vlees in België en het einde van de zomertijd slaan Stichting Week Zonder Vlees, Stad Mechelen en ProVeg Mechelen de handen in elkaar voor het organiseren van een plantaardige Winter BBQ. Op 25 oktober, van 16u tot 19u, kunnen de Mechelaars op de Grote Markt komen proeven van een plantaardige BBQ maaltijd, gemaakt door The Vegan Butcher. Er zullen in totaal 300 maaltijden worden uitgedeeld, er op tijd bijzijn is dus de boodschap. De Winter BBQ kan je verder ook opvolgen via het Facebook evenement.
“Een BBQ hoeft niet altijd rond vlees te draaien, en dat kan je gaan proeven op de Grote Markt. Dat Mechelaars wel wat vegetarisch lusten, was ook al duidelijk bij de Langste Veggietafel op 6 september. Daar werd duchtig gesmuld van de vegetarische opties. Met initiatieven zoals deze verlagen we de drempel naar wat meer vegetarisch in ons weekmenu langzaam. Zo kan iedereen de gezonde, maar vooral ook ecologische optie ontdekken”, aldus schepen van Milieu en klimaat, Patrick Princen.
Wendy Dresen van Proveg Mechelen vult verder aan:"Proveg Mechelen wil mensen warm maken om meer plantaardig te eten door hen te laten proeven hoe lekker en veelzijdig veggie kan zijn. Meer plantaardig eten is immers goed voor onze planeet, onze gezondheid, onze medemens en de dieren. Laat je inspireren op onze website met heerlijke recepten, tips & tricks en voedsingsadvies: https://proveg.com/be/"
Inschrijven Week Zonder Vlees
Je vleesconsumptie verminderen is één van de meest effectieve dingen die je als consument zelf kan doen om je ecologische voetafdruk te verkleinen. De eerste stap zetten? Doe van 23 tot en met 29 oktober mee met de Week Zonder Vlees. Schrijf je in op www.weekzondervlees.be en ontvang het kickstart magazine en de nieuwsbrief.