Van oud naar nieuw met geluidsarm vuurwerk

04 Oktober 2022

Van oud naar nieuw met geluidsarm vuurwerk

Het stadsbestuur en Mechelen Feest slaan de handen in elkaar voor een algemene invoering van geluidsarm vuurwerk. Het traditionele vuurwerk met oudjaar keert na twee jaar pauze terug, maar zal voortaan geluidsarm zijn.

Foto © Stad Mechelen

Naar goede jaarlijkse traditie wordt op Werelddierendag het charter voor dierenwelzijn ondertekend. Daarop staan de ambities die het stadsbestuur deze legislatuur wil realiseren. Dit jaar kon schepen Vicky Vanmarcke samen met Kathleen Rombauts, beheerder van de Dierenbescherming Mechelen vzw, de ambitie om geluidsarm vuurwerk in te voeren afvinken. “Geluidsarm vuurwerk was al langer een ambitie op onze charter dierenwelzijn. Ik ben dan ook zeer blij dat we samen met Mechelen Feest ook voor oudjaar voluit de kaart voor dierenwelzijn kunnen trekken”, aldus Vanmarcke.

Mechelen Feest, organisator van de oudejaarsviering op de Grote Markt, opteert dus voortaan voor een geluidsarme variant. Kristof Calvo, voorzitter Mechelen Feest, legt uit waarom: “Wij bouwen graag een groot feest, maar dat kan ook met respect voor de dieren in onze stad. Geluidsarm vuurwerk is heel wat beter voor het welzijn van dieren dan traditioneel vuurwerk, zonder dat we daarbij aan schoonheid of feestelijkheid inboeten. We komen daarmee tegemoet aan een vraag die al lang leeft in Mechelen.”

Bij traditioneel vuurwerk krijg je een luide knal veroorzaakt door de 'break' van de lading in de vuurpijl. Deze lading zorgt ervoor dat de vuurpijl uit elkaar spat. Deze knallen kunnen een volume halen tot 170 decibel, wat een grote impact heeft op heel wat dieren zoals vogels, paarden, honden of katten. Ze worden heel angstig, slaan op de vlucht of kunnen zelfs sterven van stress. Bovendien kunnen ze zich verwonden tijdens hun vlucht. Voor geluidsarm vuurwerk ligt de maximumgrens echter op 85 dB, waardoor de impact heel wat kleiner wordt.