Urban camping in Mechelen: organisatoren stellen plannen bij

31 Juli 2020

Urban camping in Mechelen: organisatoren stellen plannen bij

“Mechelaars alvast warm maken voor het concept” Begin juli gaf het schepencollege toestemming aan Camp2Camp vzw voor de uitbating van een urban camping in Mechelen van 1 augustus tot en met 31 augustus, naar een idee van gemeenteraadsleden Rina Rabau en Bert Delanoeije. Nu het coronavirus weer aan kracht wint, zijn de organisatoren genoodzaakt om hun oorspronkelijke plannen bij te stellen. De voorziene tenten zullen her en der in de stad opgesteld worden, kamperen is slechts beperkt mogelijk.

“De urban camping in Mechelen deze zomer was sowieso een try-out. Desondanks stonden we als stadsbestuur achter het concept en de aanpak van Camp2Camp, die sociale cohesie en duurzaamheid hoog in het vaandel draagt”, begint schepen van cultuur, toerisme en sociale cohesie Björn Siffer. “Ondanks de kleine schaal waarop activiteiten zouden georganiseerd worden, zijn ze nu door de verstrengde maatregelen onmogelijk geworden. De plannen werden deze week in sneltempo bijgesteld en de focus ligt nu meer op het warm maken van Mechelaars voor het concept. Ondertussen bekijk ik of een verlenging van de concessie in september mogelijk is.”

Historiek

Het Mechelse Camp2Camp verhuurt normaal kampeermaterialen op festivalcampings, wat geldt als de voornaamste inkomstenbron van hun vzw, The Value Factory. Deze is in januari 2020 opgericht, met zowel een ecologische als sociale missie. Vooral de sociale missie, met leer- en oriëntatietrajecten voor jongeren, kwam in het gedrang door het wegvallen van de hoofdactiviteiten deze zomer. Op zoek naar creatieve oplossingen werd het idee van stadskamperen gelanceerd. De consessie van Stad Mechelen eind juni kwam als geroepen. Het schepencollege gaf Camp2Camp begin juli de toestemming om met hun voorstel aan de slag te gaan.

“Met behulp van de stad kregen de plannen verder vorm. In de Tineltuin zou de hoofdcamping worden ingericht met vooraf opgestelde tenten, inclusief alle toebehoren. Een zomerbar, in samenwerking met Barbib/Tinèlle, en kleinschalige akoestische optredens zouden zorgen voor de nodige animo. Verspreid over centrale en groene plekjes in de stad zouden satelliettenten worden geïnstalleerd, aangekleed in een thema gelinkt aan de specifieke locatie. Ontbijt zou voorzien worden aan de tent; bij de sateliettenten gebracht per bakfiets met een vleugje entertainment”, vertelt Kris Bauwelinck, coördinator van Camp2Camp.

“Alle tenten zouden bovendien verbonden worden door een stadswandeling. Op die manier zouden mensen Mechelen op een unieke manier kunnen ontdekken en komen op plekjes die anders eerder verborgen liggen. Volgens de waarden van Camp2Camp zou alles zo duurzaam mogelijk worden georganiseerd: van gerecupereerde kampeermaterialen tot een duurzaam verpakkingsloos ontbijt in samenwerking met Kabas.”

Rendement onzeker

Maar de heropflakkering van Covid-19 gooit roet in het eten van de stadscamping in zijn volledige opzet. Een zomerbar met optredens van lokale artiesten wordt onmogelijk en om het comfortabel kamperen mogelijk te maken zijn er heel wat investeringen nodig, onder meer in sanitaire voorzieningen. Gezien de verstrengde maatregelen is het rendement te onzeker. De organisatoren lieten echter het hoofd niet hangen en stelden de plannen deze week nog bij.

“We zullen de voorziene tenten opstellen op verschillende bekende locaties in de stad, maar overnachten is op de meeste locaties momenteel niet mogelijk wegens gebrek aan sanitaire voorzieningen. We grijpen deze opportuniteit wel aan om ons aan de Mechelaar voor te stellen”, legt Bauwelinck uit. “Je kan Camp2Camp steunen door een virtuele nacht te boeken voor 50 euro per tent per nacht. In ruil daarvoor krijg je korting op het aanbod van volgend jaar.”

Wie ondanks de coronarestricties toch écht een nachtje in een tent in Mechelen wil logeren, kan dat op het Cultuurplein of op het Sint-Romboutskerkhof, vlak onder de Sint-Romboutstoren. Op beide locaties staan twee tenten opgesteld die elk plaats bieden aan twee of drie mensen. Het spreekt voor zich dat enkel mensen uit dezelfde bubbel samen mogen slapen. Kampeerders kunnen gebruik maken van de wc-container aan het postgebouw. De bivakplaats is met hekken afgeschermd en met een cijferslot afgesloten. Wie reserveert krijgt de code van het slot.

Gemeenteraadslid Rina Rabau is tevreden met deze alternatieve uitwerking en vooral de manier waarop het in respect met de provinciale richtlijnen gebeurt. “De opzet van de urban camping was initieel iets groter. Het was de bedoeling om ook randanimatie te voorzien zoals kleinschalige optredens, workshops en een brunch. Dat valt om begrijpelijke sanitaire redenen weg. De organisatoren en de administratie hebben gezocht naar een concept dat haalbaar is en ook veilig is voor de deelnemers”, zegt ze. “Ik hoop dat vooral Mechelaars zelf zich aangesproken voelen door het aanbod om het toch eens een nachtje te proberen. Het is ideaal om er even tussenuit te zijn en onze stad op een totaal andere manier te beleven. Want dat laatste is nog altijd de hoofddoelstelling van urban camping.”

Zomer zonder festivals maar vol creativiteit

In een wereld zonder Covid-19 zou Camp2Camp deze zomer ongeveer 18.000 kampeerartikelen verhuren op festivalcampings en daarmee minstens 5000 festivalbezoekers bereiken. Als er geen tweede golf zou gekomen zijn, mikte de organisatie op het uitbaten van een stadscamping voor ongeveer 100 personen en bijkomend een zomerbar, dit gedurende gans de maand augustus.

“Door het wegvallen van de festivalzomer en het terugschroeven van het stadskamperen lopen we heel wat inkomsten mis. Maar veel erger is dat we zonder deze activiteiten onze jongerentrajecten niet kunnen opstarten. Het zijn net deze activiteiten die het voor jongeren interessant maakt om aan boord te stappen van ons leer- en oriëntatietraject. Bovendien hebben we de financiële marge op de verhuuractiviteiten nodig om deze trajecten te financieren, aangezien we veel meer willen betekenen dan enkel een werkplek zijn voor onze jongeren. Elke vorm van steun is dus welkom”, besluit Kris Bauwelinck, coördinator van Camp2Camp.

Meer info via [email protected] of op www.camp2camp.be