Levenslang leren binnen handbereik met uitgebreid team Leerwinkel Regio Mechelen

03 Mei 2023

Levenslang leren binnen handbereik met uitgebreid team Leerwinkel Regio Mechelen

"In de Leerwinkel wordt vooral gewerkt vanuit het ‘talentdenken’ en de goesting van de persoon met een leervraag" - schepen Rina Rabau Nkandu

De Leerwinkel Regio Mechelen bestaat ruim anderhalf jaar en kon al 280 mensen uit de ruime regio op weg helpen met hun leervragen. In de Leerwinkel kan iedereen terecht met leerwensen en -doelen om een traject op maat uit te stippelen. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die vastgelopen zijn in hun schoolloopbaan, kwetsbare doelgroepen of moeders zonder diploma. De Leerwinkel helpt hen op weg met leerloopbaanbegeleiding en informatie over de bestaande opleidingen.

Het team startte in januari 2022 met slechts één halftijdse medewerker, maar is in anderhalf jaar tijd uitgebreid naar drie medewerkers en een stagiaire. Naast de uitbreiding van het team, zijn er ook nieuwe samenwerkingen ontstaan zoals de toeleiding van personen door Lier, Sint-Katelijne-Waver en VDAB. Sinds maart 2022 bieden ze ook leerwegadvies aan bij het arresthuis van Mechelen voor de actieve integratie van (ex-)gedetineerden. Dit in nauwe samenwerking met de twee Mechelse CVO’s en Ligo. Vanaf dit jaar wordt er ook volop ingezet op infomomenten op locatie. De medewerkers staan klaar om iedereen te helpen bij leervragen en bieden niet alleen duidelijke informatie over het onderwijslandschap, maar zorgen ook voor begeleiding met het behalen van leerdoelen.

De procedure start met een intake gesprek om de leervraag goed in beeld te brengen. Vervolgens wordt er een stappenplan opgesteld om op de meest efficiënte manier de leerdoelen te bereiken. Het leeradvies van de Leerwinkel is gratis en het stappenplan houdt geen verplichtingen in, maar het kan wel het steuntje in de rug zijn om de volgende stap te zetten en mogelijks ook de droomjob te bemachtigen. De focus bij het opstellen van dat plan ligt dan ook op de sterktes van de persoon in kwestie.

Schepen van onderwijs Rina Rabau Nkandu gelooft in de aanpak: ”Mechelen is een kansenstad en dat geldt zeker bij dit project, omdat bij de Leerwinkel Regio Mechelen ‘levenslang leren’ voor iedereen binnen handbereik is. Door de goede samenwerking met onderwijs- en welzijnspartners hebben mensen die de Leerwinkel bezoeken een goed zicht op alle mogelijke leeropties. Bovendien wordt er vooral gewerkt vanuit het ‘talentdenken’ en de goesting van de persoon met een leervraag. Iedereen heeft wel (verborgen) talenten in zich die ze verder kunnen en vooral willen ontwikkelen. De persoonlijke begeleiding en professionele informatie bieden dan ook de teugels om de volgende stap te zetten in de leerloopbaan.”

Het maken van een afspraak op één van de drie locaties (Mechelen, Boom en Lier) is heel eenvoudig via www.mechelen.be/leerwinkel. Ook tijdens de zomermaanden is de Leerwinkel geopend.