Twee nieuwe dementievriendelijke wandelingen in het Tivolipark

22 April 2023

Twee nieuwe dementievriendelijke wandelingen in het Tivolipark

"Daarom zetten we graag in op initiatieven zoals deze dementievriendelijke wandelingen, maar ook het inloophuis ‘t moNUment, praatgroepen en lotgenotensamenkomsten. Vanuit de mantelzorgers weten we ook dat er wel degelijk nood is aan die initiatieven. De hoge opkomst vandaag maakt dit ook duidelijk.”

Deze vrijdag komen er twee nieuwe dementievriendelijke wandelingen bij. Dit in samenwerking met het Tivoli park en WZC Roosendaelveld, Huis Lotus en Regionaal expertisecentrum dementie Mechelen Orion (in samenwerking met Psychogeriatrisch Netwerk). Zo worden de dementievriendelijke wandelingen in het stadscentrum uitgebreid met twee wandelingen in het park, gevuld met zintuiglijke prikkels door geïntegreerde doe- en beleefmomenten. De wandeling kan zowel met als zonder gids afgelegd worden.

Dwalen doorheen Tivoli, dat is de titel van de nieuwe brochure met twee wandelingen voor mantelzorgers en personen met dementie. Het is een aanbod op de reeds bestaande wandelingen door het stadscentrum. Er is keuze tussen een wandeling van 1 kilometer en een uitgebreidere wandeling van 1,6 kilometer. Bij beide wandelingen ligt de focus op het zintuiglijk beleven in het park, aangepast voor mensen met dementie. Deelnemers kunnen dan benoemen wat ze zien en ervaren. Het contact met boerderijdieren, die je met gids ook kunt gaan aaien en voederen, geeft een extra dimensie aan de beleving voor mensen met dementie. De deelnemende gidsen hebben ook een vorming rond dementie en communicatie met personen met dementie voltooid zodat de wandeling volledig op maat is.  

Enkele cijfers over dementie: Elke 4 seconden wordt er wereldwijd iemand gediagnostiseerd. Daarnaast wordt 1 op 5 er vroeg of laat mee geconfronteerd. En deze cijfers blijven stijgen door de steeds langere levensduur.  

Schepen van toegankelijkheid en senioren Rina Rabau Nkandu licht verder toe: “Mechelen wil een dementievriendelijke stad zijn, dat betekent dat we zoveel mogelijk aan de behoeften en noden van personen met dementie en hun mantelzorgers willen tegemoetkomen. Het inloopcentrum ‘t MoNUment biedt nu al informatie en ontmoeting aan, maar breidde recent ook uit tot demonstratieplaats voor zorgtechnologie. En daarenboven willen we er ook voor zorgen dat mensen met dementie en hun mantelzorgers aan ontspanning en vrije tijd kunnen doen. Daarom zetten we graag in op initiatieven zoals deze dementievriendelijke wandelingen, maar ook het inloophuis ‘t moNUment, praatgroepen en lotgenotensamenkomsten. Vanuit de mantelzorgers weten we ook dat er wel degelijk nood is aan die initiatieven. De hoge opkomst vandaag maakt dit ook duidelijk.”  

De nieuwe wandelingen werden zonet ook al ingehuldigd door een zestigtal deelnemers. Dit met enkele groepen bestaande uit enthousiaste bezoekers van inloophuis ’t moNUment, bewoners van woonzorgcentrum Roosendaelveld en personen met dementie en mantelzorgers uit de thuiszorg. Het werd met veel enthousiasme ontvangen door zowel de mantelzorgers als de mensen met dementie.   

Meer weten over alle dementievriendelijke wandelingen? Lees meer op https://visit.mechelen.be/dementievriendelijke-wandelingen