Twee duurzame Mechelse projecten genomineerd voor Publica Awards

08 November 2023

Twee duurzame Mechelse projecten genomineerd voor Publica Awards

"Ik ben buitengewoon trots op de nominatie van onze twee projecten in Mechelen, de bouw van parking Keerdok tot een hybride en duurzaam parkeergebouw en de warmtetransitie van de stad Mechelen."

Warmtestrategie en Mobility Hub

Zowel de warmtestrategie van de stad Mechelen als de verwezenlijkingen rond de Keerdokparking zijn genomineerd voor de Publica Awards, een prijs voor innovatieve overheidsprojecten. Er loopt een publieke stemming tot en met dinsdag 14 november. Op donderdag 16 november kennen we de winnaars per categorie.

"Ik ben buitengewoon trots op de nominatie van onze twee projecten in Mechelen, de bouw van parking Keerdok tot een hybride en duurzaam parkeergebouw en de warmtetransitie van de stad Mechelen. Deze nominatie erkent de inzet van alle betrokken partijen en de visie die we hebben ontwikkeld voor een duurzame toekomst van onze stad. Het feit dat deze projecten zijn genomineerd voor de prestigieuze Publica Awards is een grote eer en bevestigt de uitzonderlijke prestaties die we hebben geleverd”, zegt schepen van Duurzaamheid, Energie, Milieu en Klimaat Patrick Princen.

Warmtestrategie Mechelen

De eerste nominatie valt onder de categorie ‘Climate responsibility’ en richt zich op de stadsbrede warmtestrategie van Mechelen. De ambitie van deze strategie is om volledig af te stappen van fossiele brandstoffen voor de verwarming van nieuwe en bestaande gebouwen op het grondgebied van Mechelen. Bij de opmaak van wijkontwikkelingsplannen voor nieuwe projecten wordt de warmtestrategie nu al concreet toegepast, zoals voor bedrijventerrein Mechelen-Noord, de Mechelse Vesten (Klimaatwijk Mechelse Vesten) en de Raghenowijk. Ook het gebruik van riothermie voor het nieuwe wooncomplex aan het Rode Kruisplein past in deze strategie, is zeer innovatief en nog nooit voor een woonwijk gebruikt.

Schepen Patrick Princen: "Het opzetten van een duurzame warmtecoalitie en betrokkenheid van lokale actoren zijn cruciaal voor het succes van deze strategie. We hebben gekozen voor een pioniersrol in de warmtetransitie, en ik ben ervan overtuigd dat onze inspanningen als inspiratie kunnen dienen voor andere steden en gemeenten."

Mobility Hub

De tweede nominatie gaat naar de Keerdokparking, genaamd ‘Mobility Hub’, onder de categorie ‘Urban development & Infrastructure & Mobility’. Het parkinggebouw is sinds 2022 in gebruik en huist naast 516 publieke parkeerplaatsen ook een fietsenstalling, 20 AC-oplaadpalen en 2 vehicle-to-grid oplaadpalen van Energytix voor elektrische wagens, kantoren van Voka Mechelen-Kempen en een Louis Delhaize supermarkt. Het gebouw is een goed voorbeeld van duurzaamheid op verschillende aspecten.

Zo worden de ruimtes verwarmd met geothermie en is er een PV-installatie op het dak van 170 kW piek, dat het equivalent is aan het stroomverbruik van ongeveer 50 Mechelse gezinnen. Ook de 2 vehicle-to-grid wordt (een deel van) de energie van de batterij van elektrische wagens ook teruggegeven aan het gebouw. Dit wordt toegepast bij de deelwagens van Klimaan, omdat daar geweten is wanneer deze wagens effectief gebruikt zullen worden. Bovendien wordt er gebruik gemaakt van energiedelen tussen de verschillende energieverbruikers. Als één partij meer elektriciteit beschikbaar heeft dan nodig, kan zij die overschot delen met andere gebruikers in het gebouw. Naast het duurzame gebruik van energie, zijn er ook milieubewuste keuzes gemaakt voor de bouwmaterialen dankzij de TOTEM-duurzaamheidsmeter.

Schepen Patrick Princen: "De Mobility Hub aan de Eandistip biedt een innovatieve benadering van parkeren en mobiliteit, met de focus op duurzaamheid, en behoort ook tot één van onze meest vernieuwende projecten. Dit project belichaamt de toekomst van stedelijke mobiliteit en modulair bouwen en we zijn vereerd om het te mogen realiseren."

Schepen van Mobiliteit Pia Indigne: “Parking Keerdok reflecteert hoe wij als stad naar de toekomst voor parkeren kijken: een goed ontsloten, betaalbare en innovatieve mobiliteitshub op een boogscheut van de stad. Zo weren we parkeerzoekverkeer uit onze binnenstad, en maken we op deze plek parkeren aantrekkelijk dankzij duurzame initiatieven zoals de bootshuttle, deelmobiliteit en het voorzien van een goede infrastructuur die je snel, veilig en efficiënt in het centrum brengt. Duurzaamheid en efficiëntie moeten hand in hand gaan om resultaat te boeken.”

“We zijn erg tevreden met deze nominatie, een mooie erkenning van het harde werk van een gedreven team,” zegt Schepen van Stadsontwikkeling Greet Geypen. “In Mechelen zetten we in op stadsvernieuwing met met een blik op de toekomst. We willen innovatieve projecten ontwikkelen die heel wat Mechelaars ten goede komen, onze lokale economie ondersteunen en waarin duurzaamheid en efficiëntie hand in hand gaan. Die ambitie maken we bij deze projecten waar”

Nuttige links